Вхід | Реєстрація

«Потрібно відкидати забобони і вірити в Бога»

«Потрібно відкидати забобони і вірити в Бога»
Віра у забобони, на жаль, стала невід’ємною рисою майже кожного українця. Ми вирішили перевірити, чи вірять у них новосанжарці. При цьому з’ясували, що віра у Бога та в забобони — речі несумісні.
Хтось вірить у забобони, хтось — ні. Але те, що вони зачіпають кожного з нас так чи інакше, — річ незаперечна.

Новосанжарці вірять у прикмети і бояться… людей

Як саме новосанжарці ставляться до забобонів, ми вирішили дізнатися біля двох сполучених між собою стовпів, які розташовані неподалік кафе «Стожари». Вони утворюють собою так звані «собачі ворота». У народі вірять: якщо ти не обійдеш такий стовп, то біди не оминути. Мабуть, новосанжарці у це вірять, бо «ворота» з обох боків оминають добряче протоптані стежки.

Більшість опитуваних говорили, що у таку прикмету вірять, тому обходять. Дехто говорив, що не вірить, але перепитував: «А треба вірити?». Найбільш дивними були ті, які казали, що не вірять, і… обходили. Інші новосанжарці навіть не чули про такий забобон. А у когось була цілком практична причина обходу «воріт»:
— Так зручніше, — сказала мама маленької дитини з коляскою, — ми так завжди об’їжджаємо, бо якщо через «ворота» — не так зручно.
Деякі громадяни у відповідь на питання кореспондента поводились досить дивно — мовчали, пришвидшували крок і йшли, не оглядаючись. Деякі навіть заздалегідь перебігали на іншу сторону дороги, щоб не обходити стовп і не зустрітися, бува, з «страшним» журналістом:). Що ж говорити в такому випадку про забобони, коли дехто і людей боїться — без будь якої підстави. Очевидно, народ у нас заляканий не тільки забобонами…

«Віра у забобони з християнством нічого спільного не має»

Під час опитування зустрічалися люди, які запевняли, що вони —  православні християни, але вірять і в забобони. Але чи можна одночасно вірити у Бога і в такі ось прикмети? Про це ми дізнавалися у настоятеля церкви в селі Руденківка Михайла Гетьмана.
— Віра в забобони більше схожа на якийсь фетишизм і з християнством нічого спільного не має, — пояснив отець Михайло. — Істинний християнин не повинен вірити в це, бо через віру ми себе вручаємо тому, у кого віримо. У даному випадку — темним силам через забобони. Вони відводять нас від істинної віри. Це лишилося нам від язичництва чи, як це ще називають, віри «Рун». Цим людина, немов би поклоняється речам. Чи то пусте відро побачила, чи кішка чорна перебігла дорогу — людина вірить, що це не на добре буде. Тобто, цим ми поклоняємося і вручаємо свою долю якимсь нечистим силам, а не Богові. Через отакі непрямі засоби диявол нас і відводить від істинної віри. Не можна розглядати забобон як щось пусте і нешкідливе. Це сатана користується ними, аби затягнути людей під свою владу. Нейтральної території тут немає. Потрібно відкидати забобони і вірити у Бога.

Люди схиляються до марновірства, щоб себе заспокоїти

Психотерапевт Крістоф Андре пояснює: в основі марновірства лежить наше прагнення встановлювати причинно-наслідкові зв'язки між подіями. Здатність до таких висновків була необхідна нашим предкам для виживання. Тому нашому розуму часто простіше винайти магічний зв'язок між двома незалежними фактами, ніж допустити випадковий збіг. Так ми робимо непередбачуваний світ більш впорядкованим, хоча б тільки у нашій уяві. Весь день мене переслідують невдачі? Нічого страшного, так і повинно бути, адже сьогодні п'ятниця, 13-е.
Підсумовуючи, можна сказати, що вірити чи ні в різного роду прикмети — справа особиста. Але слід пам’ятати, що бути християнином і вірити в забобони — речі несумісні, які взаємозаперечують одна одну. Не потрібно боятися численних забобонів, яких ви намагаєтесь дотримуватись у повсякденному житті — на весіллі, під час хрестин, вагітності… Якщо ви не будете вірити в усі ці численні прикмети, то жити вам буде легше. Без постійного думання і страху перед людьми: а що я не так зробив? А що мені за це буде? І, можливо, тоді у вашій душі звільниться більше місця для Бога.

П’ятірка жартівливих забобонів

— Якщо не виніс сміття після заходу сонця, то прикмета одна: в хаті вночі смердітиме.
— Якщо у вас народився малюк, який без кінця кричить і бризкає слиною, то з нього виросте непоганий депутат.
— Коли зустрічаєшся один на один з білим ведмедем, значить це остання прикмета у твоєму житті…
— Якщо зустрічаєшся на вулиці з дівчиною, у якої великі груди — це на щастя.
— Якщо дивитися у дзеркало під час їжі — щастя проїсиш, якщо дивитися і пити — проп'єш, а в туалеті дзеркала взагалі не радять ставити …


Автор: Роза ТУМАНОВА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 листопада 2011, 12:20 | Нові Cанжари | Суспільство


1. Любов / 4 листопада 2011, 13:39
"Найбільш дивними були ті, які казали, що не вірять, і… обходили."
А це так, на всяк випадок. =)

"Деякі громадяни у відповідь на питання кореспондента поводились досить дивно — мовчали, пришвидшували крок і йшли, не оглядаючись."
Ну так це звична реакція більшості українців, звикай )
2. Любов / 4 листопада 2011, 13:43
А я вірю, що якщо вийшов з хати, а потім згадав, що щось забув - не треба вертатися, не на удачу. Не вірила дужи довго, але завжди збувалося... зараза.
В інші забобони не вірю.
3. Роза Туманова / 4 листопада 2011, 16:23
2. Любов пише:
«Не вірила дуже довго, але завжди збувалося... зараза.»

:) А я не вірила ніколи в оті всі прикмети. І ніколи не збувалося тому, мабуть.))) Мені здається, що якщо віритимеш в щось, то воно обов'язково збудеться. По вірі нашій дається нам - з Біблії. Бо наші думки матеріальні і коли ми про щось думаємо, то спрямовуємо відповідно в те чи інше русло свою енергетику. І ці речі(про які думаємо) неодмінно втілюються в реальні події.
4. водій / 4 листопада 2011, 17:18
Ніякі повір"я не працюють, якщо у них не віреш.
Боги та інші забобони в реалі не існують, і являються нічим іншим як макетами психологічного впливу.
5. Роза Туманова / 4 листопада 2011, 17:47
5. KING пише:
«У мене буде мільйон євро»

Буде - наші думки притягують події. Тільки думай з дня в день про це бажання. І постав там через рік собі їх мати.І матимеш - запевняють, ті хто пробує(правда щось більш скромне бажають)таку методику. Тільки думай про це,уявляй як ти їх тримаєш і, головне, вір. Кажуть, що збутися може самим непередбачуваним способом - це не твої проблеми. Твоя задача - думати про мільйон. Спробуй. Може вийде;)

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації