Вхід | Реєстрація

Піст — це не лише дієта

Піст — це не лише дієта

Продовжується Різдвяний піст у православних християн. Він почався 28 листопада, а закінчиться лише 7 січня. Тобто триватиме 40 днів. Як його правильно дотримуватися, ми дізнавалися у настоятеля новосанжарської церкви Преображення Господнього (УПЦКП) отця Дарія.


Посту дотримуватися мають не всі

Отець Дарій розповів, що цього посту мають дотримуватися не всі. Від посту звільняються у першу чергу діти, вагітні жінки, матері, що годують груддю, подорожуючі в дорозі. Також знімається такий обов’язок з людей, які хворі на цукровий діабет, людей похилого віку та тих, хто важко працює. Але ці категорії людей повинні взяти благословення священика на зняття посту або його послаблення в якійсь мірі — її визначає святий отець.
Не можна їсти м’яса і веселитися. Сам піст присвячений очищенню і душі, і тіла до дня народження Христа — 7 січня. Щоб зосередитися на духовному, потрібно відмовитися на час посту від м’яса, яєць та молочних продуктів. Натомість споживати різноманітні овочі, фрукти, каші. Середа і п’ятниця — більш суворі пісні дні, коли їжу готують без додавання олії, яка дозволяється в інші дні. У родині самого отця Дарія у час посту готують пісні супи, борщі, салати і їдять гриби в різноманітному вигляді.
Але потрібно пам’ятати, що піст — це не лише дієта. Це ще й молитва. Тому в цей час людина повинна відсторонитися від мирського: не слухати музики, не влаштовувати свят, весіль, не ходити на розважальні заходи, намагатися утримуватися від подружніх відносин. І взагалі уникати усіляких пристрастей та каятися в гріхах своїми молитвами.
— Проте у піст все ж дозволяється хрестити дітей, — говорить отець Дарій, — бо часто це необхідно, коли немовля народилося хворим чи слабеньким. У цьому випадку хрещення не може чекати закінчення посту.
Натомість, потрібно молитися, читати псалми. Цей час посту, усі 40 днів, присвячується Ісусу Христу, який за нас помер і народиться знову. І за цей період ми маємо змогу стати духовно і фізично чистішими до його народження.
— Посту дотримувати нескладно,  коли ти розумієш, для чого це, — говорить отець Дарій. — Просто потрібно усвідомлювати, що це принесе тобі очищення і покаяння.
Він наголошує, що піст — це найкращий час, коли ми повинні відмовитися від якихось земних благ, щоб проявити так терпіння  і пошану Ісусу Христу, який узяв увесь тягар людських гріхів на себе і приніс себе в жертву за нас. Отець радить читати під час посту від нечистих сил і поганих думок «Покаянний» 50-ий Псалом. Також має неабияку силу псалом 90. Їх потрібно читати, щоб зміцнювати дух. І щоб ми змогли достойно пройти цей період фізичного і духовного випробування.
Священик говорить, що постування — а великих постів нараховується чотири в році — покращує здоров’я. Це доведено навіть ученими. Тому посту варто дотримуватися, щоб не лише очистити душу, але й оздоровити тіло.


Пісні страви в час посту

Заправка для салатів

Салати в піст відіграють чи не першорядну роль. І тут дуже стане в нагоді універсальна, апетитна і смачна заправка, що підходить практично для будь-якого салату або овочевої страви.
Беремо склянку олії, склянку яблучного або винного оцту, столову ложку цукру, мелений перець на кінчику ножа, половину чайної ложки солі.
Добре перемішуємо, зливаємо в пляшку, закриваємо корком і тримаємо в холодильнику.
Перед вживанням заправку треба збовтати.


Гороховий суп з овочами

1 склянку сушеного гороху замочують на 4 години у воді. Потім варять його у воді (4 склянки), додавши лавровий лист. Коли горох наполовину розвариться, в суп додають 2 склянки нарізаних овочів (морква, картопля, капуста, помідори) і продовжують варити до готовності. Окремо в сковороді нагрівають 2 ч. л. рослинного масла, додають туди 1/2 ч. л. кмину, 1/4–1/6 ч. л. меленого червоного перцю. Коли перець змінить колір на коричневий, масло з прянощами заливають у суп. Добре додати ще дрібку товченого коріандру, кардамону.


Кекс з родзинками і горіхами

Борошно пшеничне — 4 склянки, цукор — 2 скл., масло рослинне — 1 скл., горіхи волоські — 1 скл., яблучний відвар — 2 скл., сода — 1 ч. ложка, кориця мелена — 1 ч. ложка, оцет 9%-й — 1 ст. л., сіль за смаком. Цукор і масло розітріть, додайте сіль, родзинки, дрібно рубані горіхи, розведіть відваром з сушених яблук, додайте соду. Потроху всипте борошно, корицю, влийте оцет і перемішайте. Викладіть тісто у змащену олією форму. Випікайте 50–55 хв. у розігрітій духовці. Подавайте до чаю або кави, нарізавши на порції.

 

Рис з овочами

1 склянку рису промивають у воді і замочують на 15 хвилин, потім воду зливають. У каструлі розігрівають 1 ст. л. рослинного масла, додають 1/2 ч. л. кмину і 1/4 ч. л. меленого червоного перцю. Потім додають 100 г зеленого горошку, нарізані овочі: 100 г моркви, 100 г картоплі, 100 г звичайної або цвітної капусти. Овочі обсмажують протягом 4–5 хвилин, додають рис і продовжують підсмажувати ще кілька хвилин, помішуючи. Додають 1 л окропу, лавровий лист, сіль, три нарізаних помідори, помішують та варять на невеликому вогні, поки рис не вбере в себе всю воду. Рис також можна готувати з буряком.


Млинці з цибулею

500 г борошна, 2 склянки води, 1 ст. ложка цукру, 15 г дріжджів, дрібка солі, 0,5 склянки олії.
Замісити тісто для млинців з борошна, води, дріжджів, солі, цукру. Дати тісту підійти. Цибулю дрібно нарізати, тушкувати в олії, посолити за смаком. Коли тісто підійде, покласти в нього тушковану цибулю. Вимішати і дати тісту знову підійти 15 хвилин. Смажити млинці звичайним способом.


Печиво пісне

6 склянок борошна, 2 склянки крохмалю, 1–1,5 склянки олії, 1 ч. ложка соди, сіль і лимонна кислота, 1,5 склянки води, 2 склянки цукру.
Борошно розтерти з крохмалем і олією до утворення клейкої маси. Соду погасити лимонною кислотою чи оцтом, додати трохи солі і ввести в тісто, розмішати, додати воду, цукор. Тісто не повинно бути крутим. Розкачати, нарізати ромбиками чи іншими фігурками, випікати 15 хвилин.
 

Постувати — вигідно

Порівняємо ціни на продукти на Новосанжарському ринку на дозволені і заборонені у піст продукти. Картопля коштує 2–3 грн./кг, морква — 3–4 грн./кг, яблука — 5–10 грн./кг, апельсини — 14–17 грн./кг. У цей же час м’ясо свинина  коштує 45–55 грн./кг., яловичина — 55–60 грн./кг. Літр сметани обійдеться у 25 гривень, кілограм сиру — у 26, а літрова баночка вершків — у 50 гривень. Тож зробивши нескладний підрахунок, можна побачити, що постувати не лише корисно, але й вигідно. Протягом посту ви не лише можете очистити свій організм та позбавитись зайвої ваги, але і зекономити гроші на продуктах, які зазвичай обходяться родині на місяць в кругленьку суму.


Автор: Сторінку підготувала Роза ТУМАНОВА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 грудня 2011, 11:52 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації