Вхід | Реєстрація

Як правильно користуватися пластиковим посудом без шкоди для здоров’я

Природа дала людству багато матеріалів для виготовлення посуду. Більшість з них вимагає додаткової обробки, що цілком змінює їх властивості. Зокрема, в наш час дуже поширено виробництво посуду з використанням полімерів — інертних матеріалів. Проте деякі речовини, присутні в них, здатні вступати в реакцію з їжею, створюючи небезпеку для здоров’я людини. Наприклад, одноразові пляшечки — це тара, яка безпечна для зберігання води, але може бути абсолютно непридатна для утримання в ній інших речовин. Особливо це стосується молока, олії, пива, підкислених напоїв. Контакт з невідповідним середовищем може впливати на матеріал, з якого виготовлено пляшку. У результаті реакції виділяються токсини, які при потраплянні в організм людини поступово наносять шкоду здоров’ю. Важливо також пам’ятати, що добре вимити пластикову пляшку без порушення цілісності поверхні неможливо. Крім цього досліди, проведені на мишах, показують, що речовина бісфенол, яка міститься в пластикових пляшках, дуже негативно впливає на розвиток чоловічих геніталій (діє як жіночий гормон естроген). Більше того, він змінює структуру ДНК, і ця мутація передається спадково. Проте, донедавна у пляшечках з бісфенолу випускалися продукти дитячого харчування! А от в одноразові стаканчики, які для цього не призначені, не можна наливати гарячі напої. Можна наливати лише в стаканчики з позначкою РР. В іншому випадку при високих температурах починає виділятися токсичний стирол. При регулярному вживанні цей токсин нагромаджується в нирках та печінці. Найрізноманітніші ємності та плівку для зберігання холодних продуктів виготовляють із традиційного поліетилену. Проте варто пам’ятати, що зберігати у такій тарі масло чи маргарин не можна, бо поліетилен не стійкий до жирів. Абсолютно безпечним можна назвати вспінений полістирол, який ще називають пінопластом. Він стійкий до кислот та спиртів, його можна використовувати у мікрохвильових печах. Таким чином, горілку можна наливати у стаканчики, марковані РS. Пінопласт — абсолютно інертний матеріал, дозволений Євросоюзом для контакту з холодними та гарячими продуктами. Отже, знаючи особливості того чи іншого полімеру, користуватися пластиковим посудом можна без шкоди для здоров’я. Головне, використовувати одноразовий посуд лише один раз!

Автор: ДП «Полтавастандартметрологія»
13 листопада 2009 | Категорія: Ваше здоров'я

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації