Вхід | Реєстрація

Зберігаємо яблука в домашніх умовах

При правильному зберіганні яблука, на відміну від більшості фруктів, здатні пролежати в підвалі досить довго. Вони залишаються свіжими і ароматними навіть після декількох місяців з моменту збору врожаю. Для зберігання яблук на зиму підвал або погріб потрібно відповідним чином облаштувати. Крім того, продовжити термін зберігання яблук допоможуть правильно вибрані вологість і температура. Звичайний дачний погріб при його правильній організації може стати справжньою скарбницею, яка цілу зиму буде постачати вас соковитими плодами.

 

Збирання яблук

Яблука дуже чутливі до будь-яких механічних пошкоджень. Щоб плоди можна було зберігати довго, їх потрібно вкрай обережно збирати.

1. Знімаємо з дерева разом з плодоніжкою. Якщо плодоніжку видалити, через ранку проникнуть бактерії і грибки.

2. Бережімо шкірку. Слідкуйте за тим, щоб при зборі не подряпати плоди нігтями і не залишити на них вм’ятин.

3. Не обтираємо плоди. Протираючи яблука руками або тканиною, ми знімаємо з шкірки тонкий восковий наліт, який захищає плоди від хвороб.

4. Яблуню не трясемо. Якщо є можливість дістати до кожного яблука, не потрібно трясти дерево, в надії, що фрукти попадають і їх буде простіше збирати.

5. Не кидайте яблука в корзину або відро. Побиті місця відразу починають псуватися.
6. Опалі з дерева плоди збирайте в окремий контейнер. Навіть якщо вони виглядають добре і ще не почали псуватися, мікроорганізми з ґрунту могли на них уже потрапити. Так само чинимо з плодами, що мають червоточини.

Вибирайте для збирання врожаю суху і прохолодну погоду. Важливо не допустити перезрівання плодів. У кожного сорту свій період дозрівання. Перестиглі фрукти зберігати не варто. Якщо яблуко стало «ватяним», тріснуло, подавилося або почало підгнивати, воно годиться тільки для переробки.

 

Особливості зберігання яблук

Найкраще для тривалого зберігання підходять пізньостиглі сорти. При зборі такі яблука, як правило, тверді й кислі. Однак у процесі лежання взимку в погребі чи підвалі плоди дозрівають, стають солодкими і дуже смачними. У ранньостиглих літніх сортів тонка й м’яка шкірка, яка швидко пошкоджується і не захищає плід належним чином. Шкірка у пізніх сортів більш щільна. Тому лежать вони краще і від хвороб страждають набагато менше.

Ранні і середньостиглі яблука можуть пролежати в погребі максимум пару місяців. Температура при цьому повинна бути мінімальною: близько 0°. Для пізньостиглих сортів характерні більш тривалі терміни зберігання — до 7 місяців. Стовпчик термометра в цьому випадку може підніматися до + 4°.

Різні сорти слід зберігати в різній тарі. Одне літнє яблуко, покладене разом із зимовими, зіпсується першим. А за ним піде і весь ящик.

Льох є найкращим місцем для зберігання яблучок. Для хорошого лежання плодів потрібно підготувати тару: ящики або контейнери.

Особливість зберігання цих фруктів полягає в тому, що при лежанні плоди виділяють етилен. Ця газоподібна речовина сприяє дозріванню як самих яблук, так і інших овочів, що зберігаються з ними в одному погребі. Так, наприклад, картопля починає передчасно проростати. Тому зберігати яблука найкраще в окремому приміщенні. Якщо такої можливості немає, бажано зробити в погребі кілька відсіків.

Необхідно сортувати плоди за розміром. Чим крупніше яблуко, тим швидше в ньому відбуваються біологічні процеси і тим більше етилену воно виділяє. Тому краще закладати на зберігання дрібні й середні плоди.

Другою особливістю яблук є те, що при тривалому зберіганні вони здатні вбирати сильні запахи, що також відбивається на їхньому смаку. Від вищезгаданої картоплі яблука набираються не надто приємної «крахмалистості», а от від часнику можуть набратися специфічного аромату. Це ще один аргумент на користь зберігання яблук в окремому приміщенні.

Перш ніж закладати урожай в льох, стіни треба побілити вапном, а ящики і стелажі обробити дезинфікуючими речовинами.

Ідеальною температурою для зберігання яблук вважається –1° — +3°. При такій температурі виділення етилену буде мінімальним і врожай пролежить максимально довго. Вологість — у межах 85-95 %. Високий показник вологості повітря убереже яблука від зморщування і висихання.

Льох для зберігання яблучок повинен мати хорошу вентиляцію. Циркуляція повітря необхідна для зниження концентрації етилену.

Приміщення має бути добре захищене від ґрунтових вод, також варто подбати про гідроізоляцію стін і перекриттів. Для підтримки стабільної температури взимку підвал потрібно добре утеплити.

 

Способи зберігання яблук в домашніх умовах

Способів зберігання яблук існує безліч. Кожен садівник з роками виробляє свою технологію, що дозволяє в умовах саме його погреба зберегти врожай найкраще.

Розкладаємо плоди на стелажах. Стелажі попередньо потрібно просушити і застелити папером або мішковиною. Чудово, якщо у Вас є стелажі з ящиками, які висуваються. Складати яблука потрібно в один ряд, плодоніжками вгору, залишаючи між ними невеликі проміжки. Таке зберігання зручне і дозволяє бачити стан усього врожаю.

Використовуємо овочеві ящики. Звичайні дерев’яні решітчасті ящики підходять і для яблук. Дно потрібно застелити папером або тканиною, щоб зробити поверхню м’якшою. Якщо складаєте яблука в кілька рядів, стежте, щоб верхні плоди не подряпалися об плодоніжки нижніх. Видаляти плодоніжки не рекомендується, так як це загрожує виникненням грибкових захворювань. Між шарами також можна прокласти тканину або папір. Не робіть занадто багато яблучних рядів в одному ящику, бо верхні ряди будуть тиснути своєю вагою на нижні, можуть їх подавити, а ті почнуть псуватися. Не забудьте підписати сорт.

У картонних коробках. Процес приблизно такий же, як і у випадку з дерев’яними ящиками. Вибирайте коробки з щільного картону. На кожній коробці можна також підписати маркером, який сорт яблук в ній лежить.

Загортаємо в папір. Для цього можна використовувати рулонні паперові рушники. Кожне яблучко потрібно обгорнути в декілька шарів і вже в такому вигляді складати на зберігання в ящики. Папір є додатковою теплоізоляцією, вбирає зайву вологу і не дозволяє плодам стикатися. Якщо в погребі вологість невисока, іноді рекомендують змащувати папір будь-яким маслом без запаху. Проте варто враховувати, що поверхня яблук буде жирна.
Пересипаємо тирсою. Тирса повинні бути з листяних порід деревини. Як правило, для зберігання овочів рекомендують використовувати хвойну стружку. Але яблука, як уже було сказано вище, здатні вбирати в себе сторонні запахи.

Закопуємо в пісок. Пісок для цього варто брати практично сухий, попередньо його просіяти і прожарити для знезараження. На дно ящика пісок насипається шаром в 10 см, і укладається перший шар яблук. Між плодами повинні залишатися невеликі проміжки. Після цього перший шар повністю засипається піском і поверх укладається другий. Цей спосіб зберігання, як і два попередніх, хороший при невеликих обсягах врожаю.

Зберігаємо в поліетиленових мішках. Для цього способу нам знадобляться невеликі целофанові пакети. Яблука фасуються в них по 1–2 кілограми. Пакети зав’язуються і розкладаються на стелажах на зберігання.

 

Додаткова обробка перед зберіганням

Щоб зберегти яблука від гнилі та хвороб, деякі садівники перед закладкою в погріб обробляють поверхню фруктів різними розчинами. Така обробка дозволяє плодам зберігатися довше, але перед вживанням фрукти потрібно ретельно мити з милом. Спеціальні розчини для обробки овочів можна придбати в магазині або скористатися одним з пропонованих варіантів.
Змочіть м’яку ганчірочку в гліцерині і обережно протріть кожен фрукт.

Опустіть плоди в 4?відсотковий розчин хлористого кальцію і потримайте там протягом хвилини. Після цього просушіть.

Розчиніть у спирті 100 г прополісу. Занурюйте туди яблука на кілька секунд.
Розведіть неміцний розчин марганцівки і обробіть ним яблука.

Користуватися чи ні додатковою обробкою плодів, кожен садівник вирішує для себе сам. Деякі речовини цілком нешкідливі, а деякі можуть завдати шкоди організму. Тому будьте уважні.

Створити ідеальні умови, яких дотримуються при промисловому зберіганні яблук, в реаліях домашнього погреба не завжди просто. Однак, дотримуючись вищеперелічених правил, ви зможете зберегти більшу частину врожаю цих чудових фруктів.



Автор: За матеріалами інтернет-видань
21 жовтня 2016 | Категорія: Побут

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації