Вхід | Реєстрація

Мобілізація без воєнного стану - невдоволення зростає    

З цього тижня в Україні почнеться нова хвиля мобілізації, яка дозволить провести масштабну ротацію військовослужбовців

 

З 20 січня в українських військкоматах знову почнеться гаряча доба - з наступного тижня в Україні оголошена чергова хвиля мобілізації. У четвер, 15 січня, Верховна Рада підтримала указ президента Петра Порошенка про часткову мобілізацію, яку планують у 2015 році провести в три етапи. У міністерстві оборони не виключають, що за потреби мобілізують до армії більше сотні тисяч українців.

"Мобілізація виправдана. Потреба в цьому є. Якщо буде стабільна ситуація, то для ротації на сході та підсилення кордонів цілком вистачить мобілізувати 50 тисяч осіб. Якщо буде ескалація, то потреби будуть значно більшими", - вважає голова експертної ради Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Леонід Поляченко.

Водночас експерт не певен, що цього разу перед військкоматами вишикуються черги з бажаючих воювати, як це було навесні минулого року. Він пояснює це тим, що українці переконалися, що, попри патріотичну риторику, уряд не поспішає виділяти кошти на забезпечення військовослужбовців і компенсацію їхнім сім’ям та працедавцям, аби мотивувати людей служити в армії. "Аби люди хотіли йти в армію та воювати, треба їх щедро забезпечувати, але коли до цього доходить, то кабмін відразу стає дуже економним і весь час скаржиться, що немає грошей", - каже Поляченко. Саме це, на його думку, може внести корективи до планів з мобілізації.

 

Мобілізація є, війни офіційно немає

Тепер такої кількості добровольців, як було під час першої хвилі мобілізації вже не буде, наголошують експерти, тому потрібно буде силою мобілізовувати людей, що викличе хвилі невдоволення. Головним аргументом, який можуть використати ті, кому принесли повістку, це те, що в Україні офіційно не оголошено воєнний стан, тому мобілізація незаконна, наголошує член правління української Гельсінської спілки Володимир Яворський. Він вважає, що за нинішнього правового режиму - режиму антитерористичної операції - мобілізація не може проводитися.

Правозахисник вказав на те, що закон про боротьбу з тероризмом не передбачає мобілізації. "Країна або воює або ні. Вона не може торгувати з іншою країною й одночасно вести з нею воєнні дії. Це маніпуляція людьми. Бо люди воюють, а олігархи торгують й заробляють″, - критикує Яворський.

Нинішня мобілізація в Україні обумовлена законом про оборону та воєнний стан, хоча воєнного стану в країні не оголошено, продовжує правозахисник. Він вважає, що воєнний стан слід було б оголосити, оскільки захоплено частину української території.

Таку думку розділяють і пересічні українці, з якими вдалось поспілкуватись на вулицях Києва. "Я працюю з молоддю. Також у мене син і зять, які навчалися на військових кафедрах, але ніхто з них ані практично, ані теоретично, ані психологічно не готовий воювати і не збираються, - каже військовий пенсіонер, а нині вчитель з фізпідготовки та уроку ″Захист вітчизни″ Борис Трюхан. - Вони не вірять, що у нас йде справжня війна, бо її не називають війною. Офіційно це ж антитерористична операція". Водночас цей чоловік переконаний, що часткова мобілізація все ж таки потрібна.

Киянин Володимир Марчук не стримує критику на адресу глави української держави. ″У нас виявися президент дуже хитрим: бо якщо йде АТО, то вся відповідальність на кабміні, СБУ, на кому завгодно, тільки не на ньому. Якщо ввести воєнний стан в Донецькій та Луганській областях, то вся відповідальність як головнокомандувача лягає на нього, а він цього боїться. Немає війни офіційно, тому люди не поспішатимуть йти добровільно в армію", - каже киянин Володимир.

Тридцятирічний Олександр з Луганської області через проведення АТО у його рідному місті був змушений переїхати до Києва: ″Я не збираюсь йти на війну, навіть якщо мені принесуть повістку. З ким воювати? Сам з собою? У нас не оголошена війна. Там АТО, а я не спеціаліст з антитерористичних операцій. Хай це роблять підготовлені кадри″, - категорично заявляє чоловік. Зараз він присвячує увесь свій вільний час своїй дитині й готовий оскаржувати повістку до військкомату, якщо вона йому прийде. Олександр вважає, що влада поводиться не чесно зі своїми громадянами, не перекриваючи кордони з Росією, продовжуючи торгівлю з цією країно, але водночас мобілізуючи українців для війни, в якій беруть участь також російські військові.

 

Шанс залишитися вдома

Правозахисники не виключають, що ті, хто в суді оскаржуватимуть свою повістку, матимуть шанс залишитися вдома. "Якщо людині прийшла повістка й вона не вважає мобілізацію законною, то цілком реально оскаржити це рішення. Це призупинить рішення про мобілізацію людини до завершення судового розгляду справи", - говорить Яворський. На його переконання, є непогані перспективи такої справи в Європейському суді з прав людини, оскільки правове поле для мобілізації, щонайменше, не чітке та непередбачуване, а мобілізація без законодавчого підґрунтя є серйозним втручанням в права людини.

У Гельсінській спілці з прав людини впевнені, що зараз важливо максимально заохотити нинішніх мобілізованих добровольців залишитися на службі й підписати з ними довгострокові контракти на службу, що зменшить потреби в новій мобілізації.

 

Джерело: Українська служба DW

 

 

Мобілізація-2015: повний текст указу президента і рішення РНБО

Верховна Рада України затвердила указ президента про часткову мобілізацію в 2015 році, яка буде проведена в три черги. За закон про затвердження указу президента про часткову мобілізацію №1743 проголосувало 268 народних депутатів.

Текст указу, а також відповідного рішення Ради національної безпеки і оборони України, був оприлюднений на сайті президента. Наводимо повний текст документа.

Указ президента України № 14/2015

Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 грудня 2014 року "Про деякі оборонно-мобілізаційні питання"

Відповідно до статті 107 Конституції України постановляю:

1. Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 грудня 2014 року "Про деякі оборонно-мобілізаційних питаннях" (додається).

2. Контроль виконання цього Указу покласти на Секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

3. Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Президент України Петро Порошенко

14 січня 2015

Рада національної безпеки і оборони України

Рішення від 20 грудня 2014 "Про деякі оборонно-мобілізаційні питання"

Для підтримання бойової та мобілізаційної готовності Збройних Сил України та інших військових формувань України на рівні, що гарантує адекватне реагування на загрози національній безпеці держави, Рада національної безпеки і оборони України вирішила:

1. Запропонувати Президентові України прийняти в установленому порядку рішення щодо проведення в Україні протягом 2015 року часткової мобілізації у три черги протягом 210 діб.

2. Кабінету Міністрів України:

1) у тижневий строк:

а) розробити та подати Президентові України проект Закону України "Про чисельність Збройних Сил України на 2015 рік" для внесення як невідкладного на розгляд Верховної Ради України;

б) розробити та внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону України "Про військову поліцію";

в) розробити за участю Генеральної прокуратури України та внести в установленому порядку пропозиції щодо розширення в особливий період повноважень командирів (начальників) для забезпечення військової дисципліни та запобігання вчиненню військовослужбовцями правопорушень;

г) опрацювати питання щодо проведення обстеження і лікування військовослужбовців (військовозобов'язаних) у цивільних закладах охорони здоров'я в особливий період;

2) у місячний строк:

а) опрацювати питання щодо:

дострокового випуску протягом березня 2015 року у вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів випускників - військових фахівців тактичного, оперативно-тактичного та оперативно-стратегічного рівнів підготовки;

збільшення в установленому порядку державного замовлення на підготовку офіцерських кадрів відповідно до потреб Збройних Сил України, інших військових формувань України;

б) розробити та внести на розгляд Верховної Ради України законопроект про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", передбачивши, зокрема:

унормування питань призову громадян України на строкову військову службу та звільнення з військової служби під час мобілізації (в особливий період) військовослужбовців строкової служби, які вислужили встановлені строки служби, а також військовослужбовців, призваних на військову службу під час мобілізації, в особливий період, з метою забезпечення ротації особового складу;

встановлення строків строкової військової служби в календарному обчисленні для солдатів і матросів, сержантів і старшин, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях України, - до 18 місяців; для осіб, які мають вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем підготовки бакалавра або магістра (спеціаліста), - до 12 місяців;

призов на строкову військову службу в мирний час придатних для цього за станом здоров’я громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, та старших громадян України, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

3. Міністерству оборони України:

1) визначити та довести у тижневий строк до військових комісаріатів оновлені критерії відбору військовозобов'язаних для призову на військову службу під час мобілізації, в особливий період;

2) невідкладно організувати розгортання логістичних центрів накопичення та розподілу матеріально-технічних засобів, що надходять від волонтерів, волонтерських рухів, благодійників для військових формувань, їх з'єднань, військових частин, підрозділів, установ, організацій для потреб забезпечення проведення антитерористичної операції;

3) визначити службових осіб, на яких покладається персональна відповідальність за якість підготовки підрозділів, військових частин, укомплектованих військовослужбовцями, призваними під час мобілізації, та не допускати направлення в зону антитерористичної операції підрозділів із недостатнім рівнем підготовки і забезпеченості.

4. Службі безпеки України розробити та подати у тижневий строк Президентові України пропозиції щодо змін загальної структури і чисельності Служби безпеки України.

5. Міністрові інформаційної політики України за участю Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення розробити у тижневий строк та подати Президентові України план заходів щодо забезпечення інформаційної підтримки проведення заходів мобілізації.

 

Офіційно: «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

Поділитися:
19 січня 2015, 10:21 | Блог: Істина одна? | Переглядів: 3034
Автор: Свій
Кількість записів: 38

Аналізую і вивчаю різні точки зору намагаючись знайти правду. Хочу знати хто і навіщо утіяв таке з моєю країною
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації