Вхід | Реєстрація

Які наслідки чекають українців після підвищення цін на газ    

   

липня Кабмін оголосив рішення про продовження ще на місяць – до 1 вересня – дію спецзобов’язання НАК «Нафтогаз України» продавати газ для населення за зниженою «соціальною ціною». Таким чином, поки влада веде переговори із Валютним Фондом, населення залишається ще на місяць у підвішеному стані, «нагодоване обіцянками» про те, що ніхто не постраждає.
    Тим часом, днями з неофіційних джерел стало відомо про те, що була досягнена домовленість про  виділення чергового траншу. Між тим переговори з МВФ ведуться кулуарно, адже позиція Фонду однозначна: підвищення тарифів для населення – принципова умова для отримання Україною позики у рамках програми EFF (Програма розширеного фінансування). При цьому існує підписаний з МВФ Меморандум, в якому чітко прописана формула для визначення ціни на газ. Не вдаючись до подробиць, які вже були кілька разів викладені, зазначимо,  що це той самий, найневигідніший варіант hub+: спотова ціна за останні 12 місяців на німецькому хабі NCG плюс збитки  на транспортування газу до української ГТС.
    За цією формулою тарифи на газ зростуть приблизно на 60%. З моменту останнього підвищення тарифів у травні 2016 року на німецькому хабі NCG середня ціна виросла на майже 40%. Відповідно, кінцева ціна за формулою hub+ за теперішнім обмінним курсом у липні має вирости від 6 958 грн. до 10 259 – 10 945 грн. за тис. м3. Для населення це означає зростання тарифів на газ на 47-57%, і пропорційно зростання цін на тепло, гарячу воду, електроенергію. Цікаво, що у випадку продовження девальвації гривні, ціна ще зросте. Сьогодні ми бачимо, що коїться із курсом долара: якщо він коштуватиме 28 грн., то тариф на газ складатиме 108830 – 11550 грн. за тис. м3.
    Звісно, влада озвучила ще два варіанти складання цін, які могли б знизити підвищення тарифу з 60% до 20 – 40%, проте МВФ, судячи із неодноразових заяв його керівництва, займає жорстку позицію: ціна має складатися за затвердженою формулою.
    В принципі, ми вже звикли загравати із МВФ, відтягувати час і обіцяти, проте цього разу часу обмаль. Через те, що зросли проблеми із виконанням бюджету: за півроку план з доходів не виконаний на 3,5% (14,9 млрд. грн.), відсутній доступ на зовнішні ринки, отже не фінансується дефіцит державного бюджету, про це красномовно говорить інформація про залишок на казначейському рахунку на 1 серпня – 2 млрд. грн. – це мінімум, починаючи с лютого 2014 року. Як наслідок – затримки фінансування бюджетників, в першу чергу, пенсій. Отже гроші потрібні, як ковток повітря, адже 2 мільярди – це фактично 1 день життя країни. За словами в.о.міністра фінансів Оксани Маркарової, саме «невиконання запланованих на перший квартал запозичень у розмірі 56 млрд. грн. є причиною спорожнілої державної скарбниці».
    Таким чином, ми опиняємося між Скілою і Харібдою. Месидж влади – це підвищення тарифів як «вимушений крок для запобігання економічної катастрофи». З іншого боку – майже в половини українців витрати менше фактичного прожиткового мінімуму, це називається «за межею бідності». Тому будь-яке підвищення тарифів зараз призведе до ще більшого зростання бідності. Хіба це не є економічною катастрофою?
    Які ж наслідки? Складемо логічний ланцюжок:
    1) якщо будуть прийняті умови МВФ (формула hub+), і буде відповідне зростання тарифів, за субсидією звернуться вже 75% домогосподарств, замість минулорічних 60%. І це буде цілком законно. Як наслідок – додатковий дефіцит бюджету, для якого коштів у казні немає;
    2) якщо грошей немає – відмовлятимуть у субсидіях, що ще більше провокуватиме енергетичну бідність населення. До цього вже є прецеденти, адже у цьому році умови отримання субсидій стали жорсткішими, і кількість домогосподарств, що їх отримує, за рік зменшилася майже на 30%;
    3) якщо люди не матимуть грошей та субсидій платити за новими тарифами, збільшуватиметься заборгованість населення за житлово-комунальні послуги, яка вже зараз досягла жахаючих розмірів. Так, за останні півтора роки (з кінця 2016 року) заборгованість зросла у 1,8 рази, у грошах – це 36 мільярдів гривень.
    4) додамо до цього недосконалість системи ЖКГ, її неадекватне ціноутворення та неефективну інфраструктуру, звісно, все це буде покладено на населення.
У умовах, коли середня пенсія складає 2518 грн., а вартість «комуналки», приміром, за 2-кімнатну квартиру в опалювальний сезон складає 3850 грн., виникає питання, що буде з тими, хто лишиться без субсидії (через бюрократію абощо) у той момент, коли будуть прийняті умови МВФ, і тарифи зростуть більше ніж в половину? А прийняті вони будуть, незалежно від обіцянок нашої влади, адже світ говорить мовою міжнародного права, а не мовою піар-промов.  

Поділитися:
14 серпня 2018, 09:16 | Блог: Аналітичний дворік | Переглядів: 2116
Автор: dvorikmisha
Кількість записів: 39

Спроби аналітичного тлумачення та висновків щодо подій, що відбуваються в Україні та в світі.


1. Beri Mor / 14 серпня 2018, 22:25
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Захотілося братніх обіймів європейських партнерів?Будь-ласка...Підождіть,ще й землю вагонами в Німеччину вивозитимуть,як в 41-му.Найшли,блядь братів.
2. Bazilo / 15 серпня 2018, 21:05
1.Beri Mor
«Захотілося братніх обіймів європейських партнерів?»

А ти хочеш «братних» кацапських обіймів?Не в європейських партнерах проблема,а в українській владі,вірніше Верховній Зраді,де сидять ворюги,хапуги і бандити,яких ми: ти,я і весь остальний "єлекторат",вибрали в ту Зраду,де вони тепер успішно косять бабло в свої офшорики і деруть з нас три шкури,прикриваючись то мвф,то ще якоюсь лабудою.Та головна у них задача - накосить,поки при владі,побольше бабла в свої "закрома",а потом все похер - бо ніхто ні за що не відповідатиме.Безкарність - от і творять чудеса.
А чудесв ці будуть доти,поки під боком буде такий "братний народ",звідки і йдуть всі "прімєри для подражанія".
Шукай врагів народа тут,дома,а не десь.
3. Beri Mor / 15 серпня 2018, 22:58
2.Bazilo
« вони тепер успішно косять бабло в свої офшорики і деруть з нас три шкури,прикриваючись то мвф,то ще якоюсь лабудою.»

Так вперед на майдан,знімайте цю владу,яку скакаючи привели до влади.Я там не був,мені при Янеку жилося в сто разів краще.І не тільки мені,вийди на вулицю і запитай людей.До речі,кілька днів тому по телеканалу «Zik» провели опитування,хто з п"яти президентів,які очолювали країну був кращим,так Янукович набрав 65 відсотків.І це на каналі який аж ніяк не назвеш "прокремлівським".
4. Bazilo / 16 серпня 2018, 21:47
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Та в тім то й проблема,що такі як ти та тобі подібні тільки сидять і ждуть,щоб за них хтось усе порішав і зробив.А сами тільки скиглити можуть - ой як же все погано січас,от раньше було...
Так як було раньше уже не буде.Мені тоже при янику жилося набагато краще,в мене пенсія була 250 долярів,а тепер тільки 80 доларів.Я тоже не скакав на майдані,та це не означає що тепер треба тільки в тряпочку плакатись і нити по форумах та інших писульках,який я тепер нещасний,обижений.Можливо і треба-б трохи вийти на площі,на дороги,де багато їздять вельмож різних з плакатами та запитаннями до влади,звернути увагу телебачення,журналістів,щоб і європартнери побачили,що не все так гарно,як їм власть імущі втирають,в жителів України.Щоб у них в жопі трохи закрутило,щоб спати стало не дуже спокійно.Тоді можливо щось і поміняється.А так мовчки сидіти,хвастатись тільки перед усіма - А я ж не майданив,отакий я молодець,це все вони кляті намайданили,а я хороший - то ніхрена і не буде.
Поки у Верховній Зраді сидітимуть всякі бивші ригіонали та комуняки,то все так і буде,бо вони все зроблять,щоб було тільки хуже,щоб повернути собі билую власть.І безкарність їхній дій додає їм ще більшого ентузіазму.Так,що якщо хочеш перемен,то піднімай свій зад з дивана і роби якісь перемены,ну а як ні,то і не ний.Не українці-ж напали на кацапів,а кацапи під шумок вирішили відтяпати у українців землю.Якби не війна,то все було-б набагато інакше.Війна віттягує дуже багато сил і єнергії в справжніх патріотів.Тому таке сміття,як ти та тобі подібні і процвітає та воняє скрізь - оц як раньше харашо було,та й усе,бо щось путнє зробити тями не має,тільки нити та воняти.
Щоб щось змінити і чогось добитися треба добре напрягатися,щось робити,а не сидіти на жопі.
5. Beri Mor / 17 серпня 2018, 07:25
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
4.Bazilo
«Тому таке сміття,як ти та тобі подібні і процвітає та воняє скрізь - оц як раньше харашо було,та й усе,бо щось путнє зробити тями не має,тільки нити та воняти.»

Ти,уйобок,ти рот прикрий,бо 80 доларів на лікування не вистачить.
6. Selena2017 / 19 серпня 2018, 17:55
1.Beri Mor
«Захотілося братніх обіймів європейських партнерів?»


Невже не зрозуміло, що ми вже давно в «рідних» обіймах? І сміливі тільки заочно.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації