Вхід | Реєстрація

На пирятинщині епідемії грипу немає

На пирятинщині епідемії грипу немає
Здається, паніка «грипового» штурму охопила і наше місто. Уже минулих вихідних у пирятинських аптеках було людно, але придбати профілактичні протизастудні ліки та засоби захисту було неможливо – їх просто «розмели» заздалегідь.
Як же захиститися від цього смертоносного вірусу грипу? З цим та іншими питаннями ми звернулися до в.о. районного інфекціоніста Валентини Форостяної.
- Валентино Григорівно, що це за хвороба – грип, і чим він зумовлений?
- Грип – це гостре респіраторно-вірусне захворювання, зумовлене винятково вірусами (а їх є більше 200 видів!), для якого характерне ураження верхніх дихальних шляхів та виражена інтоксикація. Саме грип за своєю питомою частиною займає провідне місце у структурі інфекційної патології людини. В останні роки, як не прикро, зберігається тенденція постійного зростання рівня захворюваності цією групою інфекції.
- Що є джерелом інфекції і які симптоми захворювання?
- Джерелом інфекції є хвора людина. Інкубаційний період грипу становить від кількох годин до 2-4 днів, коли проявляється максимальна заразність та передача інфекції.
У клініці грипу можна виділити два основних синдроми – інтоксикаційний та катаральний. Серед усіх гострих респіраторно-вірусних інфекцій саме при грипі інтоксикаційний синдром найбільш значний. Особливостями цього синдрому є висока короткочасна (3-5 днів) лихоманка після відчуття мерзлякуватості, значний м’язевий біль, типова локалізація головного болю у надбрівних дугах, параорбітальних (очні яблука), скроневих ділянках. У більшості випадків має місце блювання та водяниста діарея без патологічних домішок.
Катаральний синдром проявляється переважно у вигляді трахеобронхіту та ураження інших відділів дихальної системи – закладеність та сухість слизової оболонки носа, сухість та дертя у горлі. Спостерігається зміна тембру голосу (сиплість), з’являється сухий «лаючий» кашель.
У дітей синдром ларингіту може ускладнюватися розвитком несправжнього крупу. Зовнішній вигляд хворого нагадує «заплакану дитину» - набряк обличчя, блискучі очі, герпес тощо.
- Які особливості нинішнього грипу?
- Особливостями перебігу грипу на сьогодні є прогресивний розвиток дихальної недостатності: ранній прояв задишки, розвиток вірусної пневмонії. Можливі й різноманітні ускладнення з боку дихальних шляхів – розвивається гайморит, бронхіальна астма, токсичний набряк легень. Зі сторони серцево-судинної системи – токсичний міокардит, ендокардит. Небезпечними є й ускладнення з боку сечостатевої та нервової систем (інфекції сечових шляхів, нефрити, поліневрити, менінгоенцефаліти тощо).
- Ознаки пандемічного грипу, що нині «розгулює» Україною, такі ж?
- Клінічна картина пандемічного грипу на даний час у значній мірі схожа в усіх країнах. Переважна більшість пацієнтів хворіє легко й повністю одужує за тиждень. Лише приблизно у 2-х відсотків випадків захворювань розвивається важкий перебіг хвороби. Новий вірус інфікує безпосередньо легені, викликаючи важку дихальну недостатність, найчастіше – у молодих людей віком до 25-ти років.
- Хто ще входить у так звану групу ризику?
- Підвищений ризик розвитку ускладнень існує для вагітних жінок, людей з хронічними респіраторними хворобами та серцево-судинними захворюваннями, а також для тих, хто хворіє на діабет, аутоімунні порушення та ожиріння.
- Як проводиться профілактика грипу?
- Профілактика здійснюється посезонно. За рекомендацією ВООЗ, найважливішим завданням на найближчий час є вакцинація проти захворювання на сезонний грип, що дозволить попередити важкі ускладнення. Протиепідемічна дія настає при щепленості населення до 75 відсотків.
Планова профілактика поділяється на специфічну та неспецифічну. До першої – відноситься вживання лікарських препаратів, дія яких направлена на утворення внутрішнього інтерферону, тим самим прискорюючи одужання. До цих засобів відносяться – амізон, арбідол, дибазол, мефенамінова кислота, аміксин ІС, введення протигрипозного імуноглобуліну, який є ефективним у першу чергу дітям до 3-х років та вагітним жінкам.
- Чи доцільно вживати антибіотики?
- Вживання дорослими антибіотиків з першого дня хвороби є недоцільним, оскільки жоден антибіотик не діє на вірус грипу. Проте, їх обов’язково призначають дітям до 2-х років, вагітним жінкам, при розвитку ускладнень та при наявності вогнищ хронічної інфекції.
- А в чому полягає неспецифічна профілактика?
- Планова неспецифічна профілактика грипу – вживання екстракту елеутерокока по 30 г на день протягом місяця, курсу полівітамінів (2 тижні).
- Які ще запобіжні заходи під час епідемії грипу є ефективними?
- У період епідемії грипу із загально-гігієнічних засобів найбільш ефективними є: носіння ватно-марлевої пов’язки; часте миття рук з милом; обмеження у користуванні громадським транспортом, перебування у місцях скупчення людей; запобігання переохолодженню; здоровий спосіб життя; загартовування організму; дотримання повноцінного, збагаченого на вітаміни, в тому числі аскорбінову кислоту, харчування. До речі, багато аскорбінової кислоти міститься у соку квашеної капусти, цитрусових, настою шипшини, у смородині, малині, чорноплідній горобині тощо. Також рекомендується щоденно вживати часник та цибулю.
- Що робити, якщо уникнути грипу все ж не вдалося?
- При появі перших ознак хвороби потрібно дотримуватися ліжкового режиму. Не займайтеся самолікуванням! Звертайтеся за допомогою до лікаря, адже грип лікує тільки лікар.

Автор: Оксана БОНДАРЕНКО, piryatin-visti.at.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 листопада 2009, 10:38 | Пирятин |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації