Вхід | Реєстрація

Чи правомірно управління юстиції здійснює реєстрацію декількох громадських організацій, в яких зазначається подібна мета діяльності?

В одному із номерів міжрайонної газети «ЕХО» № 23 від 05.06.2009 в статті «Давайте припинимо руйнацію» головою Кобеляцької районної організації Полтавської обласної організації Українського Товариства Мисливців і Рибалок (УТМР) Панічевським В.В. в своїй статті було висунуто звинувачення на адресу районного управління юстиції щодо реєстрації подібної громадської організації, а саме Кобеляцького районного товариства мисливців і рибалок.
Перш ніж здійснювати звинувачення в адресу відповідних органів, хотілося б рекомендувати всім бажаючим першочергово добре ознайомитися з окремими нормативними актами з даних питань і відповідними вимогами діючого законодавства.
Так згідно ст.16 Закону України «Про об'єднання громадян» відмова в здійсненні державної реєстрації громадської організації «може бути тільки, якщо його назва, статутний або інші документи, подані для реєстрації об'єднання, суперечать вимогам законодавства України. Рішення про відмову у реєстрації повинно містити підстави такої відмови. Це рішення може бути оскаржено у судовому порядку.»
Тобто, тільки при невідповідності поданих документів вимогам законодавства України управління юстиції має право прийняти рішення про відмову в реєстрації громадської організації, а якщо всі документи відповідають, то підстави відсутні взагалі.
Тому, в питанні реєстрації громадських формувань управління юстиції діє і діятиме в межах своїх повноважень і в рамках діючого законодавства України.
Крім цього відмічаю, що кожен громадянин добровільно і самостійно визначаться щодо членства в громадських організація і примусити його бути членом саме однієї громадської організації, або заборонити створювати іншу організацію – це порушення конституційних прав та законних інтересів громадян.
Щодо питання подібності статутів то зазначаю, що в громадських організаціях майже всі статути подібні, адже вимоги ст.13 ЗУ «Про об'єднання громадян» вказують на наявність обов'язкових розділів, які повинні бути чітко визначені у статуті. Примірник статуту будь-якої організації можна знайти в Інтернеті та на різних дисках з правової серії.
Хоча, в деякому випадку розділи та пункти Статуту Кобеляцького районного товариства мисливців і рибалок більш розширені і ширше визначені порядок прийняття в члени товариства їх права і обов'язки та повноваження керівних статутних органів, але завдання цих організацій майже подібні, оскільки мета діяльності однакова.
Крім цього хочу проінформувати, що в управлінні юстиції зареєстровано декілька громадських організацій спортивного спрямування, а саме ФК «Колос», ФК «Кобеляки» і районна організація Неукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» Агропромислового комплексу України, в яких також подібні статути і жодних заперечень у їх керівників не виникає .
Щодо статутів політичних партій та їх Програм, то вони також майже подібні (якщо комусь цікаво переконатися можу надати можливість ознайомитися), тільки різні назви цих партій. Наприклад, в Міністерстві юстиції України та управлінням юстиції зареєстровані організації: Комуністична партія України та Комуністична партія робітників і селян; Народний рух України та Народний Рух України за Єдність; Українська Соціал-Демократична партія та Соціал-Демократична партія України (об'єднана), політична партія «Українські соціал-демократи».
Отже, районне управління юстиції при надходженні відповідного пакету документів від громадян-засновників, безумовно, буде чітко виконувати свої повноваження в питанні здійснення державної реєстрації громадських формувань незалежно від будь-яких заперечень різних керівників, а обов'язок кожного керівника товариства здійснювати організацію своєї роботи таким чином, щоб саме у вашій організації громадяни, мешканці району, були членами і в них не виникало бажання створювати інші подібні громадські формування.

Від редакції: детальний перелік вимог щодо порядку створення та реєстрації громадських організацій читайте за адресою http://exo.at.ua/publ/23-1-0-2954

Автор: Начальник Кобеляцького районного управління юстицій Надія Коваленко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 липня 2009, 11:32 | |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації