Вхід | Реєстрація

Куплю собі хатку...

Річка, гай, тиша, чисте повітря… Наразі чимало родин перебираються у села, мовляв, жити там дешевше. Найчастіше шукають варіанти неподалік Кременчука – поближче до цивілізації, та й з транспортним сполученням проблем немає.
Але життя – річ серйозніша. У приміських селах – Піщаному та Гориславцях Кременчуцького району, ви навряд чи знайдете варіанти на вибір. Хіба що одиничні пропозиції.

Пропозиція випереджає попит
У селах Погреби та Бабичівка на Глобинщині, що за 20-25 км від Кременчука, дещо більший асортимент. Газифікований цегляний будинок у Погребах площею 80 м² з літньою кухнею, сараєм та гаражем коштує $30 тис. А за оселю, вкриту плиткою, з господарчими будівлями, але без гаража власники візьмуть $15 тис. У сусідній Бабичівці будинок із усіма зручностями – душем, опаленням, телефоном, гаражем та двома сарая­ми, коштує $25 тис. Хатину вздовж траси, де немає господарчих будівель і води, хазяїн нещодавно продав за 6,5 тис. «зелених». Дуже часто власники будинків обмінюють такі апартаменти на квартири у Кременчуці. Здебільшого для дітей, які влаштувалися працювати у місті.
У с. Середпілля Глобинського району наразі автобусного сполучення взагалі немає. Проте село газифіковане, є магазин, газети сюди доставляють кілька разів на тиждень. Середпілля розташоване за 5 км від Градизька та за 25 – від Кременчука. Вартість будинків тут варіюється від 10 до 20 тис. грн, але вони переважно не мають газового опалення. Місцеві жителі кажуть, що найчастіше такі хати купують дачники заради земельних ділянок.
Новий добротний будинок із червоної цегли та з молодим садком у Середпіллі коштує 10 тис. грн. Селяни говорять, ціна невисока через те, що зведена сама коробка будинку, а міжкімнатні перегородки відсутні. Жителі розкривають таємницю – кажуть, у селі є чоловік, який поскуповував порожні будинки, а тепер займається їх продажем. Жодного стаціонарного телефону тут немає – їх давно вже замінив мобільний зв’язок.

Село прогодує
Кременчуцька родина переїхала у Бабичівку рік тому. Будинок із усіма зручностями купили за $24 тис.
— Ми не мали чим платити за двокімнатну квартиру, щомісяця заборгованість зростала. На той час підприємства припинили нормально працювати, а дружину взагалі скоротили. Тож я фактично став годувальником сім’ї. У нас двоє дітей – усім потрібні гроші на проїзд у маршрутках. Так, квартиру довелось продати, – розповідає Олег. – Переїхали сюди, почали тримати курей, качок. Жартуючи кажу, що подвір’ям живе м’ясо бігає. На весну візьмемо двох поросят – родина ж немала. Порає­мося на городі. Сільській роботі навчилися швидко, великих знань тут не треба. Дещо сусіди підказали. Подобається, що неподалік річка є – Сухий Кагамлик, можна піти порибалити чи просто відпочити на природі. Словом, не жалкуємо.
Взагалі-то, зручності міських квартир – ванну, душ, проточну воду, вмілий господар може зробити й у своєму сільському будинку. Було б бажання і, звісно, гроші. Цивілізація йде уперед – у деяких селах вже навіть Інтернет можна підключити через стаціонарні телефони.

Віддам недорого
У сусідніх із с. Середпілля Лізках вільних будинків не знайдете. Тут взагалі лише 7 жилих осель, інше житло власники утримують заради землі. Ну, хіба що хата, вкрита плиткою, яка, здається, без дбайливого господаря розвалиться. Коштує вона 3 тис. грн. Літній глиняний флігель уже обвалився, дірка зяє наскрізь. Двері у будинок повністю відчинені. На вікні стоїть обрізана пластикова пляшка з-під пива та старі, вигорілі від сонця, пластмасові квіти. Чесно кажучи, трошки моторошно. Роблячи фото, нога провалилась в яму з пухкою землею – можливо, тут колись був погріб, що завалився.
У Лізках кажуть, що клієнтів на цей будинок немає. Ще одна цегляна оселя пустує, але використовують її за хазяйським призначенням – навіть у вікна видно натоптане сіно. Автобусне сполучення відсутнє, магазин – теж.

У приватному секторі– обвал
Будинки у приватному секторі Кременчука від початку кризи вдвічі зменшилися в ціні. У квітні ріелтори зафіксували мінімум, з того часу ціна трохи підросла, але ніхто не вірить, що у найближчому майбутньому вона повернеться до докризового рівня.
Наразі вартість 1 м2 житла у приватному секторі становить від $500. Йдеться про цегляний будинок з комунальними зручностями, не старше 40 років. Рік тому таке житло продавали по $1000 за 1 м2. А сьогодні за старою ціною можна розраховувати ледь не на елітний котедж із євроремонтом та ландшафтним дизайном.
— Остання пропозиція продажу – будинок у Крюкові з усіма зручностями, площею 60 м2, з цегляним гаражем та великою земельною ділянкою за ціною $30 тис. тоді, як торік таке житло пропонували за $60 тис., – наводять приклад у Клубі нерухомості Кременчука.
До весни на зміни не очікують, наразі торгівля нерухомістю у приватному секторі впала в зимову сплячку, адже будинки і котеджі користуються попитом навесні та влітку.

Автор: www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 листопада 2009, 12:29 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації