Вхід | Реєстрація

Книги чи сучасні технології?

Книги чи сучасні технології?
Не знаю, як для вас, але для мене бібліотека — це те місце, де чути тисячі голосів, які виливаються в мільйони образів. Письменницька кропітка праця і нескінченна кількість думок, які дають розуму поживу, щоб подумати, а серцю — відчути. Але чи багато поціновувачів духовного багатства книг серед новосанжарців?
Щоб дізнатись відповідь на це та багато інших питань, вирушаємо до центральної бібліотеки Нових Санжар. Спілкуємось із директором центральної бібліотечної системи Ларисою Бесараб. Запитую її — чим відрізняється наша бібліотека ХХ століття і ХХІ, в яке ми нещодавно перейшли.
— У майбутньому передбачається комп’ю­те­ризація, — відповіла Лариса Миколаївна. — Обіцяють, що буде п’ять комп’ютерів та Інтернет. Але поки що грошей немає. Думаю, коли пройдуть вибори, фінансування стане кращим і все стабілізується.
Лариса Бесараб розповіла, що позаминулого року райдержадміністрація виділила 20 тисяч гривень на закупівлю книг. Отримують літературу також із Полтавського обмінного фонду української книги. Зараз фінансування недостатнє. Та все ж видаються непогані гроші на дитячу та дорослу періодику, тому вибір непоганий. У бібліотеці триває ремонт, до закінчення якого лишилося зовсім не багато, але, знову ж таки, не вистачає коштів.
З питаннями про відвідувачів звернулася до самих бібліотекарів. Тамара Паттієва розповіла, що у зв’язку з епідемією відвідуваність різко знизилася.
— Люди були злякані, а зараз вже відходять, — говорить Тамара Іванівна.
Запитую її про книжкові уподобання нинішньої молоді.
— Вони більше звертаються за довідковою літературою, а не за вибором і покликанням душі, — відповідає бібліотекар. — А взагалі серед усіх читачів найбільшою популярністю зараз користуються жіночі романи, історична література, сільськогосподарська та спортивна тематики. Вікова категорія читачів — молоді люди від 25 до 35 років.
Розмову продовжуємо із бібліотекарем Галиною Федорець.
— Школярі цілеспрямовано не беруть художню літературу, — говорить вона. — Почитати для себе — це одиниці. Читають дуже мало, хіба як потрібно для рефератів, наприклад.
Галина Степанівна розповідає, що багато літератури, яка до них надходить, або є перевиданнями наявних у бібліотеці примірників, або надто складними за змістом для пересічного читача.
— Але яку літературу дають, таку і берем, — з жалем говорить жінка. — Коли є кошти, самі купуємо книги на власний розсуд і смак. Але так буває рідко.
Звертаюсь до дитячого бібліотекаря Ганни Чернової. Дізнаюся, що спостерігається тенденція — діти читають з 1 по 6 клас, а потім — лише літературу за шкільною програмою. Якщо відвідуваність в дорослій бібліотеці складає 15–25 чоловік на добу, то в дитячій трохи вища — 25–30.
Запитала і думку звичайного читача — Людмили Таран-Пономаренко.
— Я сама користуюсь Інтернетом, іншими інформаційними технологіями, — відповіла вона. — Але це ні в якому разі не може замінити книги.
Що ми можемо підсумувати з усього вищесказаного? Книги в електронному виді і просто сучасні технології поступово замінюють звичайні паперові. І чи допоможе суттєво збільшити кількість відвідувачів бібліотеки виділення додаткових коштів на покупку нових цікавих книг? Адже проблема полягає зовсім не у бідності асортименту, а просто у небажанні людей читати.

Автор: Роза Туманова


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 листопада 2009, 11:09 | Нові Cанжари | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації