Вхід | Реєстрація

Пошепки про заборону секонд-хенду

Пошепки про заборону секонд-хенду
Новина про те, що норми на заборону секонд-хенду внесені в Податковий кодекс, шокувала багатьох українців. Однак деякі кобеляцькі підприємці, що продають цей товар, радять «сидіти тихо» і цю тему не обговорювати.
Уряд планує заборонити імпорт секонд-хенду вже з нового року. У такий спосіб хочуть підтримати вітчизняну легку промисловість.
«У нас завозиться майже 2 кг секонд-хенду на людину. Хоч насправді під прикриттям секонд-хенду часто везуть просто контрабанду. Так, наприклад, завозиться новий одяг, який потім продається за комерційними розцінками. Але, якщо він новий, то треба платити мито, щоб для всіх на ринку були рівні умови, — цитують у ЗМІ слова голови Держкомпідприємництва Михайла Бродського. — Український ринок нині належить дешевим товарам із Туреччини і Китаю та секонд-хенду.»
За даними Держкомпідприємництва, 80 % секонд-хенду ввозиться як гуманітарна допомога, а одяг та речі, що були у використанні, ввезені на митну територію України в якості гуманітарної допомоги без сплати митних платежів, не можуть використовуватись у комерційних цілях. За інформацією відомства, зазначені товари реалізуються через торговельні мережі та на ринках.
Законопроект уже схвалили Держмитниця і Мінпромполітики. Документ направлений у секретаріат Кабміну.
У той час як продавці вживаного одягу багатьох міст України готові відстоювати свій бізнес, кобеляцькі продавці «секонд-хенду» пропонують замовчувати цю тему.
— Я нічого не буду казати! — кричала жінка-продавець з кобеляцького ринку. — Вчора по телевізору сказали, що на протязі п’яти років легкій промисловості дають «канікули». На протязі п’яти років ніхто не буде чіпати секонд-хенд. А якщо мені завтра скажуть «закрийся», я буду куплять галоші і ними торгувать. Ми нічого не рішаємо, рішають ті, що «зверху».
— Ще нічого не рішено. Чого його ото писати, — додає інший реалізатор товару на ринку.
Знайома ситуація. Спочатку люди вважають за краще мовчати з надією — «а раптом пронесе». А коли рішення вже прийнято — стогнуть, як «усе погано» і шукають винного.
Більше налаштована на розмову була реалізатор «секонд-хенду» одного з магазинів.
— Я ще не знала про ці чутки, — пригадує підприємець, — прийшли покупці й обурюються: «Де ж тепер скуплятися?». Я їх заспокоюю, що ще нічого не вирішено. Яка конкуренція може бути з вітчизняною промисловістю, якої нема? Я вважаю, якщо «секонд» заборонять, то не з думкою про людей. На базарах якість товару нікудишня, а ціни високі.
Навіть не маючи статистики, можна стверджувати, що багато кобелячан купують одяг у секонд-хенді. І це часто не найбідніші. Люди хочуть мати якісний товар. Якщо дійсно з першого січня 2011 року заборона на ввезення секонд-хенду почне діяти, вибір товарів для бажаючих користуватися вживаним одягом значно зменшиться. Але остаточного рішення ще не прийнято.

Автор: Любов ОНИЩЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 вересня 2010, 15:25 | Кобеляки | Фінанси
1. Володимир / 23 вересня 2010, 10:17
Продавці запчастин не матимуть зиску, якщо нічого не ламатиметься. А стосовно якості - то не їм же перевіряти сертифікацію та стандарти запчастин.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації