Вхід | Реєстрація

Епідемія йде на спад, але розслаблятися зарано

Цього тижня люди почали заспокоюватися. Після шаленого ажіотажу, влаштованого у ЗМІ нашими шановними політиками. Після багатолюдних черг у аптеках і на базарах за лимонами та часником. Після того страху, який на них так безжально наганяли.
Судити про це можна було із звичайних розмов звичайних новосанжарців. Свинячий грип перестав бути у них темою номер один і перетворився на те, чим і був до «телевізійної епідемії» — на далеку, але зовсім не лякаючу страшилку. Люди почали згадувати про звичайні речі, ніяк не пов’язані з епідемією — роботу, сімейний відпочинок та друзів. Хоча, звичайно, повністю абстрагуватися від привиду епідемії було неможливо. Заважало чіпке і неприємне слово «карантин», яке особливо різко відчувалося біля шкіл та дитячих садків. А ще про можливість злягти і захворіти нагадували славно­звісні марлеві пов’язки. Щоправда, з кожним днем кількість їх носіїв зменшувалась. Тепер на вулиці в масці можна було побачити хіба вагітну, але їм, як кажуть, і сам Бог велів берегтися. Та ще хіба аптечні працівники, вірні обов’язку, закривалися від відвідувачів пов’язками. А от продавці магазинів, замучившись задихатися під чотирма шарами марлі, впевнено зустрічали відвідувачів нічим не прикритими посмішками. Можливо, й даремно. Адже за це, кажуть, штрафують. Не за посмішку, звичайно, а за відсутність маски.
Це ж підтвердив головний санітарний лікар Новосанжарської санепідемстанції Олександр Пантелей. Олександр Григорович, зокрема зазначив, що ніхто не відміняв обмежувальних заходів. А саме — маскового режиму, якого мають дотримуватися у медичних закладах, торгівельних мережах, сферах обслуговування, підприємствах та установах. Порушники маскового режиму та установи, де недотримувалися дезинфекції під час рейдів, були оштрафовані на суми від 50 до 102 гривень. Такі жорсткі міри пояснюються дуже просто — не дивлячись на те, що пік епідемії захворювань на грип та ГРВІ на Новосанжарщині минув, але показники досі залишаються високими.
- Якщо епідеміологічний поріг становить 76,1 чоловік на 10000 населення, то станом на 15 листопада показник у нас по району складає 102,1,— пояснює Олександр Пантелей. — Минулого тижня показник був найвищим — 187. Всього ж з 29 жовтня перехворіли 1126 жителів району. Зараз на лікуванні в ЦРЛ перебуває 15 чоловік, один — із середнім ступенем тяжкості захворювання.
Отже, як би не хотілося нарешті повністю розслабитися і забути про епідемію, поки що не вийде. Принаймні до 23 листопада. Тому бережіть своє здоров’я, більше дихайте свіжим повітрям, але не закидайте далеко свої марлеві пов’язки.

Автор: Володимир Паршевлюк, ЕХО з регіону


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 листопада 2009, 11:59 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації