Вхід | Реєстрація

Не так страшний той «Радіс», як його малюють

5 жовтня цього року редактор «ЕХО» виграв суд. Суддя Кобеляцького районного суду Віктор Голубенко задовольнив його позовну заяву до співробітників Полтавської роти ДПС ДАІ.
Спір наш виник ще 26 червня. А стосувався він протоколу, складеного про нібито адміністративне правопорушення, скоєне автором цієї статті і по сумісництву власником та водієм автомобіля «ВАЗ-21093», в народі «дев’ятки». Співробітники ДАІ стверджували, що власник цього авто нібито порушив Правила дорожнього руху, перевищивши дозволений у населеному пункті швидкісний режим. І як доказ продемонстрували пристрій «Радіс». На ньому красувалось число 93,3. Це нібито й була швидкість, з якою рухалась «дев’ятка». Але ж… Насправді автомобіль їхав зі швидкістю рівно 60 кілометрів за годину. Автор статті заздалегідь, побачивши «даішників», слідкував за показами спідометра. Та й взагалі, не звик «лихачити».
Почали складати протокол. Зайняло це майже 40 хвилин. Наперед знаючи, що буду оскаржувати протокол і постанову в суді і маючи час, почав спостерігати за діями міліціонерів та водіїв, яких вони раз по раз зупиняли. Дії перших були досить одноманітними. Водії ж вибирали три варіанти поведінки. Одні починали комусь телефонувати зі своїх «мобілок», другі, ледве не падаючи на коліна, просили помилувати їх, говорили про скрутне матеріальне становище і таке інше. Треті намагалися «домовитись», відійшовши в бік і демонстративно дістаючи із кишень гаманці.
А навіщо все це? Навіщо принижувати себе і людей у формі, провокуючи їх на порушення закону? Адже є ще два стовідсотково правильні варіанти дій. Порушив — підписуй протокол і плати штраф. Не порушив — судись. Важко, займає багато сил і часу, потребує спеціальних знань? Ні, це неправда. Для того, щоб скласти позовну заяву, мені довелося на 30 хвилин заглибитися в Інтернет і знайти там її зразок.
Ще годину зайняло складання позовної заяви і дві години перебування на двох судових засіданнях. Матеріальні затрати склали близько 4 гривень сплаченого державного мита.
Ото і все. Нічого складного, ніяких зіпсованих нервів, ніяких докорів сумління. Навпаки — виникає відчуття задоволення, міцніє почуття власної гідності. Є користь і для співробітників ДАІ. Вони стануть професійнішими в своїх діях, можливо їх нарешті забезпечать дійсно якісними приладами, а не сумнівними «Радісами».

Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 жовтня 2010, 14:38 | Кобеляки | Редакційна
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації