Вхід | Реєстрація

Краще один раз побачити

Краще один раз побачити
Про цей будинок і не знав би ніхто, якби на прийом до першого заступника голови Гадяцької РДА В.Г. Дудка не прийшла жінка і не розповіла про те, що у селі Лютенька у двоповерховому 16-квартирному будинку немає опалення, і люди опалюють квартири хто як може, наражаючи одне одного на небезпеку. Почути – це одне, а побачити все на власні очі – це вже зовсім інше. Володимир Григорович вирішив не відкладати відвідини Лютеньки на потім і, запросивши керівників відповідних служб, сільського голову, зустрівся з мешканцями будинку прямо у них на подвір’ї. Почуте вразило, а побачене і поготів.
Є будинок, живуть у ньому люди. Із 16 квартир у 9 проживають сім’ї. У будинку немає елементарних умов для проживання. Наявність пустих квартир люди пояснюють тим, що їх мешканці купили будинки в селі і переїхали туди. Квартири ж приватизували. Ті, хто залишився, дійсно опалюють свої квартири чим можуть: чи то грубками, чи то електрообігрівачами. Найстрашніше те, що обігріваючи своє помешкання, вони категорично не хочуть думати про сусідів. Ось і виходить, що обігріваючи своїх дітей, наражають на небезпеку сусідських. Димоходи виведені у вентиляційні шафи. Ті ж дуже забруднені. Коли їх востаннє чистили, не пригадав ніхто. Така байдужість може коштувати життя цілої родини. Води теж немає. Газові плити працюють за допомогою газових балонів, які теж встановлені з численними порушеннями.
«Колись цей будинок належав Лютенському консервному заводу, і опалення було від центральної котельні. Коли завод закрили, закрили і котельню. Про те, що у будинку залишаються жити люди, ніхто не подумав. Можливо, ніколи було, бо ж вивозили з заводу все, що попадало на очі, - пояснює Олександр Захлистенко, сільський голова. - Ось так десять років будинок разом з мешканцями сподівався на кращі часи. За цей час люди оббивали пороги інстанцій, щоб отримати ордери на житло, приватизувати, провести газ і т. д. Рік тому будинок після десятирічного з’ясовування, все ж таки перейшов до сільської ради».
Далі був створений кооператив власників квартир, для відновлення комунікацій у будинку, збирали документи. На це пішло багато часу. А тут і криза не забарилася.
Тепер, щоб провести газопостачання, потрібні великі гроші. Їх у людей немає, бо ж живуть тут багатодітна родина, матері-одиначки та жінки-інваліди, пенсіонери. Оплата за проведення газу – для них проблема.
«Це жахіття, у мене немає слів, - обурюється Володимир Дудко. – У 2009 році, при теперішній цивілізації, люди живуть в таких умовах. Куди дивився сільський голова, невідомо. Якби вони звернулися до нас хоча б рік тому, ми б могли виділити кошти на газифікацію будинку з державної програми. Така ситуація була у Книшівці, де із 32 квартир жилими були лише 11. Там все переробили. Люди були активними. Зараз два будинки повністю заселені. Це питання буде винесено на розгляд найближчої сесії районної ради. Подивимось, чим можна допомогти людям».
Інспектор державного пожежного нагляду написав на власників квартир приписи за небезпечне використання пожежонебезпечних опалювальних приладів. Але приписами справу не вирішити.
Після обговорення і спілкування з мешканцями було вирішено для початку дати їм можливість визначитися з вибором опалення (газ чи електроенергія).


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 листопада 2009, 14:48 | Гадяч | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації