Вхід | Реєстрація

У Полтаві діє патронажна служба, яка допомагає наркозалежним удома

У Полтаві діє патронажна служба, яка допомагає наркозалежним удома
Полтава – перше місто в Україні, де патронажна служба допомоги почала надавати свої послуги людям, які потребують особливої уваги. Так при благодійній організації «Світло надії» така служба працює з чималою кількістю споживачів ін'єкційних наркотиків, які не відмовляються від такої шкідливої звички. До того ж, робота патронажної служби допомагає у профілактиці поширення таких небезпечних хвороб, як ВІЛ/СНІД та туберкульоз.
Організували таку патронажну службу при благодійній організації «Світло надії» не випадково, говорить керівник психо-соціальної служби програм замісної терапії і програм зниження шкоди у Полтавському регіоні Олег Димарецький. Адже саме вона допомагає покращити профілактичну та роз'яснювальну роботу зі споживачами ін'єкційних наркотиків.
Олег Димарецький, керівник психо-соціальної служби програм замісної терапії і програм зниження шкоди у Полтавському регіоні:
— Діставати важкодоступних клієнтів, які або пропали з поля зору, або знаходяться в тяжких життєвих ситуаціях, або за станом здоров'я, або по своєму соціальному статусу ухиляються від допомоги. Введення в патронажні служби програм зниження шкоди полягає в тому, щоб багато спеціалістів одразу на місці змогли надати якісні послуги.
Таких людей, які потребують нагальної допомоги, відвідує на дому не тільки соціальний працівник, який може дати пораду та допомогти у соціальному плані, але й медичний працівник. Останній надає допомогу таким людям у своїй сфері послуг, які необхідні людям, які вживають ін'єкційні наркотики.
Світлана Ніколаєнко, дільнична медсестра Полтавського обласного наркологічного диспансеру:
— З допомогою «Світла надії» вони отримують допомогу. Допомогу у шприцах, лікарських засобах, надаються різні правові і соціальні допомоги.
Така допомога просто необхідна, запевняє Георгій Косточка, який має великий досвід вживання наркотичних речовин, тому завжди, каже, радий зустріти допомогу з боку працівників патронажної служби.
Георгій Косточка, наркозалежний:
— Після довгого терміну вживання наркотиків всі наркозалежні і минулі наркомани хворіють і туберкульозом, і майже всі ВІЛ-інфіковані, а купити всі ліки у багатьох не вистачає коштів.
Отримують допомогу наркозалежні й добрим словом, розповідає соціальний працівник благодійної організації «Світло надії» Галина Ніколаєнко. Вона розповідає: далеко не вперше вислуховує усі проблеми наркозалежних жінок, про які вони соромляться іноді говорити навіть лікарям.
Галина Ніколаєнко, соціальний працівник благодійної організації «Світло надії»:
— Саме з цієї праці, з цієї служби вийшла дівчина, яка рік не вживає наркотики. На сьогоднішній день вона стоїть на обліку в 2 лікарнях. Одне лікування, від туберкульозу, вона вже пройшла. Ми їй допомагаємо відновити документи, тому що дівчина хоче побудувати своє життя по-іншому

Автор: Руслан Гунько, www.misto-tv.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 січня 2011, 16:05 | Полтава | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації