Вхід | Реєстрація

Праматір Полтави закували в бетон

Праматір Полтави закували в бетон
Саме так сталося із річкою Лтавою, яка, за легендою, дала назву нашому місту.
До 1999 року вважалося, що наше місто на 300 років молодше, ніж відомо тепер, адже час його заснування відраховувався від літописної згадки 1174 року (у Іпатіївському літописі). Проте у 1999 році, силами археологів, що провели розкопки в історичному центрі міста (зокрема, на території недобудованого готелю, що височіє по Першотравневому проспекті) було доведено, що наше місто засновано раніше — у 899 році.
Археологічні дослідження в якійсь мірі доводять правдивість легенди про те, що саме річка Лтава, що проходить історичним центром міста, дала назву Полтаві. Буцімто перше населення цих місць селилося «по Лтаві», потім звикло до такого означення своєї території, і почало звати нове місто Полтавою.
З розмови зі спелестологом Євгенієм нам удалося дізнатися, що забута ріка-праматір нашого міста продовжує існувати і в наш час... щоправда, не в кращих умовах.
Одне з джерел є у паркові Ленінського комсомолу, яке колись наповняло води ріки.
Євгеній розповів, що свій початок легендарна річка брала приблизно на майдані поруч із сучасним пам`ятником комендантові Келіну. Історичне русло ріки проходило по урочищу Першотравневого провулку і далі — яром, що тягнеться до самого Подолу на сході від вулиці Леніна, паралельно їй. Огляд місцевості, де колись несла свої води Лтава, показав, що живлення річки відбувається і зараз: у паркові імені Ленінського Комсомолу ми натрапили на джерело. Подальша розмова з Євгенієм довела нам, що на місці парку раніше було чимало таких джерел. Всі вони живили річку, колись чисту і повноводну. Балку, по якій спускається вулиця Леніна, вимила ця легендарна річка в кращі свої часи. Мур полтавської фортеці за часів Полтавської битви пересікав її трохи нижче провулку Першотравневого. Захисники міста внесли джерело Лтави у межі фортеці для забезпечення міста водою в час облоги. Такою вона проіснувала до 50-х років XX сторіччя, поступово замулюючись і пересихаючи...

(на фото - Саме так, у ливневій каналізації, тече зараз символ нашого міста...)
Але, як виявилось, Лтава і далі продовжує жити, проте похована в бетонні труби. Її загнали під землю вже у повоєнні роки. До перехрестя вулиць Леніна та Пролетарської легендарна ріка тече своїм історичним руслом. Надалі ж підземне русло Лтави вбирає у себе ливневі стоки прилеглої території. Витоки річки-праматері Полтави, за словами спелестолога, варто шукати на березі Ворскли неподалік від перехрестя вулиці Леніна та проспекту Миру, де вона протікає двома півтораметровими трубами.
На жаль, підземне життя Лтави — далеко не краще.
— Ріка замулена ледь не на 90%. Через шар намулу в трубах пробивається тільки 20-сантиметровий потічок, — так нам описав Євгеній її вигляд рік тому.
Каналізація виходить у Ворсклу поряд із проспектом Миру. Сморід доводить - підземна ріка змішана з нечистотами...Каналізація виходить у Ворсклу поряд із проспектом Миру. Сморід доводить - підземна ріка змішана з нечистотами...
У нижній течії Лтаву постійно замиває піском із оточуючого її підземне русло ґрунту. Наші особисті пошуки лише довели ці слова: труба зливової каналізації (якою і течуть води Лтави) на виході надзвичайно замулена. При ближчому розгляді вгадується типовий каналізаційний запах та характерний колір води — свідчення того, що в «ливневку» потрапляють також нечистоти. Все це виходить у Ворсклу зовсім поряд із транспортною артерією — проспектом Миру.
Наше суспільство зайняте проблемами перейменування вулиць та питаннями встановлення пам`ятників політикам усіх політичних орієнтацій... Тим часом на наших очах жива легенда міста, що за однією з версій дала йому назву, перетворюється у помийну каналізаційну яму, при вигляді якої жоден пересічний перехожий не здогадається, що це легендарна Лтава.

Автор: Олександр ЗГУРСЬКИЙ, www.poltava.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 лютого 2011, 11:40 | Полтава | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації