Вхід | Реєстрація

«Пігулки» здоров’я

«Живими пігулками» здоров’я називають ягоди шипшини. Адже вони містять в 10 разів більше аскорбінової кислоти, ніж чорна смородина, й аж у 50 разів більше, ніж лимон.
Протизапальні властивості шипшини відкрив ще Гіппократ понад 2,5 тис. років тому. Він стверджував, що більшості застуд можна запобігти чи істотно послабити їх, вживаючи саме шипшину. Корисна ця чудодійна ягода при виразковій хворобі шлунка, захворюванні кишечника, жовчного міхура. Шипшина очищує організм від зайвих відкладень холестерину, зміцнює капіляри та запобігає крово­виливам. Ці ягоди рекомендовані і хворим на цукровий діабет, астму, туберкульоз. Настоянка плодів шипшини зміцнює і тонізує організм, міцно протидіє різним інфекціям, збільшує виділення жовчі, сприяє загоєнню ран, опіків, обморожень.
Іван Коваленко з Градизька Глобинського району щороку заготовляє цілющі плоди шипшини. Довгими зимовими вечорами він з дружиною Оленою Трохимівною любить посмакувати шипшиновим чаєм. Цей напій особливо корисний при застуді.
Іван Васильович каже, що ягоди треба розкласти тонким шаром на сито, помістити у піч чи духовку і підтримувати там температуру 70-80о С. Дверцята залишіть трохи відчиненими, щоб виходили випари. Для такого сушіння вистачить кількох годин. Правильно висушені плоди мають бути оранжевими чи червонуватими. Коли ж вони мають темно-бордове чи коричневе забарвлення – значить, втрачені цілющі властивості.
Навіть у висушених плодах шипшини вітамін С зберігається упродовж 2-х років. Доведено, що 10-12 ягід спроможні задовольнити денну потребу людини у цьому вітаміні.

Шипшиновий чай від застуди:
За 8 годин до вживання напою роздрібнити 1 ст. ложку сушеної шипшини і замочити ягоди у 0,5 л холодної води. Перед вживанням суміш розігріти до температури близько 70о С (головне – не варити, бо втратяться вітаміни), зцідити у нагріту чашку й одразу ж пити.

Автор: Віта Коноваленко, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 грудня 2009, 14:18 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації