Вхід | Реєстрація

Полтавським оперативникам вдалося затримати організовану злочинну групу

Полтавським оперативникам вдалося затримати організовану злочинну групу
Співробітники відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, ГУМВС України в Полтавській області провели злагоджену і ретельно сплановану операцію по затриманню організованої злочинної групи, яка близько 6 місяців працювала на «ринку сексуальних послуг».
Оперативників зацікавила об’ява щодо високооплачуваної роботи для молодих жінок, опублікована в одній з полтавських газет, яка на ділі маскувала професійно сплетені тенета проституції. Перш ніж реалізувати план по затриманню організатора групи, співробітники відділу БЗПТЛ обласної міліції, встановили її склад, детально вивчили схему вербування дівчат і надання сексуальних послуг.
У затриманні організатора брали участь 8 співробітників міліції і двоє понятих. Правоохоронці стежили за двома повіями, які попередньо виконали замовлення клієнта і прямували до місця зустрічі з організатором. Оперативники спостерігали за кожним кроком спільників, очікуючи на слушний момент. Коли одна з дівчат передала головному фігуранту його долю за виконане замовлення і втрьох вони сіли до таксі, працівники міліції заблокували виїзди-в’їзди з двору п’ятиповерхівки. Імітуючи ремонтні роботи, оперативники, одягнені в оранжеві жилети, загородили дорогу автомобілю, і, використовуючи момент несподіванки, вправно «заломили» руки учасникам групи. Під час огляду правоохоронці вилучили в організатора мічені гроші, отримані повіями за надання сексуальних послуг.
Оперуповноважений відділу БЗПТЛ ГУМВС Вадим Лимаренко розповів, що незаконну діяльність місця розпусти забезпечували 11 осіб: п’ять повій, три телефоністки, які підтримували зв'язок з клієнтами, три таксисти і два вербувальники. 33-річний організатор групи, у кримінальному послужному списку якого чотири судимості (дві з яких безпосередньо пов’язані з утриманням місць розпусти та звідництвом, інші дві – з незаконним обігом наркотиків та зберіганням зброї), до моменту затримання вважав розроблену ним схему прибутковим бізнесом.
Руслан (ім’я організатора змінено) розміщав об’яву в одній з приватних газет щодо працевлаштування молодих жінок привабливої зовнішності, віком від 18 до 35 років, у сфері послуг з гарантією високого заробітку. Побіжно в районах області на «сутенера» працювали двоє вербувальників (чоловік і дівчина), які ескортували дівчат з неблагополучних родин до Полтави, пророкуючи їм гарні перспективи та комфортні умови життя. Причому гарно вдягнена дівчина-вербувальник на власному прикладі демонстрували переваги «ділової пропозиції».
Співбесіда з «працедавцем», яка швидше нагадувала кастинг, відбувалася в його власній двокімнатній квартирі, розташованій в центрі Полтави. Чоловік пропонував дівчатам на вибір професії масажистки, секретаря-референта або покоївки. Лише через тиждень, вивчивши біографію та психологічний портрет дівчини, Руслан відкрито пропонував їй проституцію.
Якщо дівчина давала згоду на надання платних сексуальних послуг, організатор фотографував її на мобільний телефон в оголеному вигляді і за 7 гривень надсилав MMS-повідомлення постійним клієнтам, серед яких переважали іноземні студенти, підприємці (практично з усіх областей України), а також вітчизняні шанувальники «продажного кохання».
Клієнтуру для Русланових дівчат підшукували і таксисти. Перше, ніж зробити пропозицію пасажиру, водії під час виконання замовлення вивчали його зв’язки, платоспроможність і пересвідчувалися, що він не «підставна особа» правоохоронців. Руслан весь час виявляв виняткову обережність – змінював координати місця зустрічі, вимагав від клієнта повного розрахунку за сексуальні послуги ще до моменту їх надання, винаймав квартири для «побачень». Одночасно замовити двох або більше дівчат було практично неможливо (навіть постійному клієнтові), оскільки Руслан мав чималий кримінальний досвід і остерігався викриття.
Організатор періодично оновлював склад групи і не дозволяв дівчатам спілкуватися між собою. «Я була знайома тільки з двома дівчатами, які також працювали масажистками, – розповідає 23-річна Катерина (ім’я змінено), яка майже місяць працювала на Руслана. – Ми потайки розмовляли на кухні… За годину клієнт платив 200-250 гривень. Взагалі він обіцяв ділити гонорар «50 на 50», але я так і не дочекалася своєї платні і відмовилася на нього працювати».
Дівчата перебували на постійному зв’язку з організатором, який віддавав вказівки в телефонному режимі. Повії працювали без вихідних, по 12 годин на добу, надаючи сексуальні послуги в середньому двом-трьом клієнтам. Зовнішній вигляд Руслана та його самовпевненість пригнічували волю дівчат, змушуючи їх працювати у невигідних умовах. Життєву історію кожної з них він використовував для морально-психологічного тиску. Погрожував обнародувати деталі непристойної діяльності знайомим та рідним дівчини або використати впливові зв’язки для позбавлення батьківства молодих матерів.
Під час обшуку квартири Руслана оперативники вилучили наркотичні засоби, які він пропонував і повіям, і клієнтам. Одна з дівчат його стараннями набула наркотичну залежність. Дівчина фактично «сиділа на голці» і під впливом наркотичного голодування виконували будь-які забаганки як Руслана, так і його клієнтів. Після викриття групи 20-річна дівчина покінчила життя самогубством.
«На даний час організатор групи перебуває під вартою, – повідомив Вадим Лимаренко. – За фактом сутенерства порушено кримінальну справу». Відзначимо, що за попередньо вчинені злочини Руслан відбувся штрафом та умовним терміном покарання. Свого часу від ґрат його врятувала довідка про неосудність. Прикриваючись раніше діагностовано параноідальною шизофренією, організатор злочинної групи планував уникнути кримінальної відповідальності і цього разу, утім комісійна психологічно-психіатрична експертиза підтвердила його осудність. Правоохоронці сподіваються, що фіналом історії з «газетними об’явами» будуть щонайменше 7 років тюрми для її головного героя.

Автор: ГУМВС Полтавщини


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 грудня 2009, 11:45 | Полтава | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації