Вхід | Реєстрація

Техогляд: грім прогримів

З останні два тижні до редакції неодноразово зверталися жителі Кобеляцького району, які є власниками транспортних засобів. Вони скаржились на те, що працівники ДАІ почали накладати на них адміністративні покарання у вигляді штрафів. Люди обурені цими фактами адже вважали, що їх не штрафуватимуть до 15 грудня 2009 року.
І дійсно, кілька місяців тому в ЗМІ з’являлись повідомлення про те, що термін проходження техогляду продовжено і штрафи на автолюбителів не накладатимуть. Ось як коментує ситуацію начальник ВДАІ в Кобеляцькому районі Володимир Голтвянський. «Я не буду зараз обговорювати всі газетні публікації та заяви в електронних ЗМІ, тобто по телевізору, — сказав міліціонер. — Я хочу нагадати автовласникам про наші неодноразові звернення. Ми прохали громадян організовано включитися в проведення техоглядів. Попереджали при цьому, що в разі ігнорування наших прохань і вимог, можна потрапити в різні неприємні ситуації. І справа не лише в штрафах. Чекаючи, доки «грім гряне», громадяни наражаються на іншу проблему. Проблема ця втому, що ми, співробітники ДАІ, просто фізично не зможемо надати всім автовласникам відповідні послуги. Нас не слухали. Ось тепер маємо незадоволення штрафами і довжелезні черги біля нашого на інших відділень ДАІ. Громадяни, дочекавшись кінця року, масово кинулись проходити техогляд. Нам доводиться працювати до 24‑ї години ночі, люди нервують, ображаються, скаржаться. А все чому? Все через оту «студентську» звичку — відкладати справу до останнього дня».
Щодо штрафів, то Володимир Голтвянський назвав таку міру впливу цілком правомірною. Вона регламентована, як законодавством, так і службовими наказами, які надійшли в Кобеляцьку ДАІ з вищих інстанцій. Витяги з деяких з них ми друкуємо нижче.
Не зважаючи на вжиті організаційно-практичні заходи щодо підвищення ефективності роботи підрозділів ДАІ при проведенні державного технічного огляду, майже третина транспортних засобів, які підлягають огляду у цьому році, на такий огляд не подавалися. Основними причинами такого становища є незадовільна організація роботи з виконання вимог розпорядження МВС України від 10.09.2009 № 776 «Про організацію роботи підрозділів ДАІ щодо проведення державного технічного огляду» та пасивність автовласників, які не звертаються до підрозділів ДАІ для проходження державного технічного огляду. При цьому більшість з них керують транспортними засобами з порушенням дворічної періодичності проведення техогляду або з талонами, термін дії яких закінчився, як правило з технічними несправностями. Тобто з порушеннями підпункту б) пункту 31.3 Правил дорожнього руху (далі -Правила), за які відповідно до статті 2653 КУпАП працівник Державтоінспекції в установленому порядку має право тимчасово вилучати талон про проходження державного технічного огляду.
Крім цього, у випадку експлуатації транспортного засобу без талона техогляду до водія можуть застосовуватися адміністративні санкції, передбачені частинами 1 або 5 статті 121 КупАП, а в разі вчинення порушення повторно — адміністративні санкції, передбачені частиною 6 статті 121 КУпАП. У зверненнях автовласників та засобах масової інформації піднімається питання можливості проведення державного технічного огляду транспортних засобів за умов порушень комплектації автомобільною медичною аптечкою, вогнегасником відповідної маси вогнегасної речовини та тонування скла автомобіля.
Згідно з пунктом 31.4 Правил за наявності наведених недоліків експлуатація транспортного засобу забороняється через порушення підпунктів в), є) пункту 31.4.7 зазначених Правил. Зазначені порушення не відносяться до систем активної або пасивної безпеки автомобіля, а тому, за умови відповідності технічного стану чинним вимогам у цілому, не можуть бути підставою для відмови в проведенні державного технічного огляду. При цьому до водіїв мають бути застосовані адміністративні санкції, передбачені частиною 1 статті 121 КУпАП, як за інші технічні несправності.
Також до Департаменту ДАІ надходять скарги щодо відмови в проведенні техогляду у випадках, коли автовласники в установленому порядку оскаржують складені відносно них адміністративні матеріали.
Ураховуючи викладене,
Невідкладно організувати роботу з виявлення та вилучення в установленому порядку талонів про проходження державного технічного огляду транспортних засобів, які експлуатуються з талоном, на зворотній стороні якого дата видачі або проведення наступного огляду чи логотип року дії талона свідчать про те, що термін його дії закінчився. Вилучення проводити відповідно до наказу МВС від 26.02.2009 № 77 з відповідним попередженням водія та проведенням роз’яснювальної роботи з ним щодо термінів та порядку проведення техогляду. При цьому постанова в справі про адміністративне правопорушення не виноситься.
За фактами експлуатації транспортних засобів без талона про проходження державного технічного огляду застосовувати адміністративні санкції, передбачені частинами 1 або 5 статті 121 КупАП, а в разі вчинення цього порушення повторно — частиною 6 цієї ж статті.
Виявлені під час проведення державного технічного огляду порушення, пов’язані з наявністю аптечки, вогнегасника або тонування скла, вважати такими, що не дають підстав для відмови в його проведені, але при цьому до водіїв мають бути застосовані адміністративні санкції, передбачені частиною 1 статті 121 КУпАП, як за інші технічні несправності.
Не допускати відмови автовласникам у проведенні державного технічного огляду за наявності несплачених штрафних санкцій, за постановами в справах про адміністративні правопорушення, які не набрали законної сили через їх оскарження в установленому порядку. Копії документів, що засвідчують факт оскарження, залучати до матеріалів.
І наостанок нове нагадування. Сезон проведення «Техогляду-2010» розпочинається з 15 січня наступного року. То, можливо дійсно, краще не відкладати цю справу у «довгу шухляду»?



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 грудня 2009, 10:59 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації