Вхід | Реєстрація

Скільки коштують знання?

Скільки коштують знання?
Коли розпочалась вступна кампанія, перед колишніми школярами постало питання: «Куди ж піти вчитися?»
Рідко абітурієнт зважає на всі плюси і мінуси обраної професії. А вибір на користь відповідних ВУЗів зумовлений не тільки географічною близькістю, а й переважно фінансовою доступністю. Тому ми вирішили дізнатися, які спеціальності зараз є найбільш популярними і яка плата за здобуття «модної освіти»?
Для повної оцінки всіх українських вишів не вистачить газетної площі, тому ми вирішили зупинитися на основних навчальних закладах Полтавської області.
У Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка прийом на навчання здійснювався по 24 напрямках. За даними сайту Міністерства освіти і науки України найбільш затребуваними є спеціальності «Психологія» (кількість поданих заяв 380), «Історія» (310) та «Початкова освіта» (255). Ціна за денну форму навчання складає 7500 гривень. А у Полтавському національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка найбільшою популярністю користується спеціальність «Фінанси і кредит», кількість поданих заяв на яку становить 359, «Економіка підприємства» — 336, а «Нафтогазова справа» — 312. Плата за навчання відповідно 7500–7600 гривень на рік. Є в університеті спеціальність, яка набрала лише 19 заяв. Це декоративно-прикладне мистецтво. Можливо, причиною цьому є ціна — 10500 гривень на рік? Полтавська державна аграрна академія зібрала 238 заяв на спеціальність «Агрономія», плата за рік 5800. «Фінанси і кредит» та «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» набрали по 224 заяви, плата за навчання становить 6940 гривень. А на заочну форму навчання подали заяви лише двоє студентів на спеціальність «Агрономія». У Полтавський університеті економіки і торгівлі найбільше заяв подали на «Фінанси і кредит» (138), «Готельно-ресторанна справа» (126) та «Менеджмент організацій» (110). Ціна за навчання на всі спеціальності становить 6700 гривень. А Українська медична стоматологічна академія побила всі рекорди. Незважаючи на те, що ціна за навчання тут значно вища, бажаючих навчатися у ній значно більше, ніж у інших навчальних закладах. Зокрема, на спеціальність «Лікувальна справа» подали заяви 773 абітурієнти. Плата на рік становить 14242 гривні. Бажаючих стати стоматологами значно менше — 427, а на рік їм доведеться заплатити 17545 гривень.
Є у Полтаві такий ВУЗ, до якого подали документи лише чотири абітурієнти, та ще й на заочну форму навчання. Це Полтавська філія Національної академії статистики, обліку та аудиту.
У Кременчуцькому національному університеті імені Михайла Остроградського найбільше планують навчатись на факультеті «Природничих наук» (153, ціна 6500 гривень на рік) та на факультеті «Управління» (152, ціна 7500 гривень). Найменше заяв на факультеті «Механіка та матеріалознавство», всього 21. А у Кременчуцькому університеті економіки, інформаційних технологій і управління найбільша кількість поданих заяв (24) на спеціальність «Видавнича справа та редагування», плата за яку на рік  становить 8500 гривень.
Усе ж навчатись у Полтаві значно дешевше. Якщо там найбільшою платою за навчання є 17545 гривень, то у Києві, для прикладу, ціни подекуди сягають 32 тисяч. Наприклад, у Києво-Могилянській академії на факультеті «Правничі науки» плата на рік становить 31 тисячу, а у Київському міжнародному університеті на факультеті «Інститут міжнародних відносин» — 32. Мабуть, такою є ціна  престижу.

Із життя студентів:
Олександр, 17 років:
— З вересня я буду навчатися у Полтавському педагогічному університеті на факультеті фізичного виховання. Обрав я його через те, що була можливість поступити навчатися безкоштовно. Хоча гадаю, що обраний фах — це не основне, головне — вища освіта «на руках» та ще й безкоштовна.
Марія, 28 років:
— Я вже більше 5 років тому здобула професію юриста. Спочатку не розуміла, що цих юристів зараз «хоч греблю гати», адже це було моєю давньою мрією, і зраджувати їй я не збиралась. Лише після того, як закінчила навчання і зіткнулася з проблемою працевлаштування, зрозуміла, що треба було думати раніше про всі можливі перспективи. Усі ці роки я максимально викладалася у пошуках роботи, але результат очевидний — сиджу і мрію про те, що колись зможу працювати за спеціальністю.
Ксенія, 21 рік:
— Я одразу знала, де хочу навчатися, тому їхала вступати лише в Полтавську медичну стоматологічну академію. Щодо майбутнього місця роботи, то можу сказати: я проти держлікарень і поліклінік. Гадаю, що зараз кожен студент цього бажає. Пільговики, які навчаються за направленням, одразу повертаються проходити інтернатуру, а потім і працювати туди, звідки було видано направлення, всі інші шукають роботу самостійно. Багато роботи в селах, але там ніхто не хоче працювати, бо немає ані умов, ані пристойної зарплати.
Тож потрібно обдумано підходити до вибору майбутньої професії, щоб потім не сидіти з дипломом без роботи.

Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 вересня 2011, 13:47 | Кобеляки | Культура та освіта
1. New York / 6 вересня 2011, 17:24
«можу сказати: я проти держлікарень і поліклінік. Гадаю, що зараз кожен студент цього бажає.»

Бажає чого? Бути проти держлікарень і поліклінік, чи шо?
2. Дарья Леунова / 22 липня 2013, 13:10
Скільки коштує контрактне навчання в ПНПУ ім.Короленка на факультеті психології?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації