Вхід | Реєстрація

Анастасія Бакунова «попсу» не співає

Анастасія Бакунова «попсу» не співає

Одинадцятирічна учениця міської школи № 1 має унікальний голос і хоче стати професійною співачкою.
Коли Настя Бакунова вийшла на сцену у фіналі регіонального конкурсу «Вмієш? Співай!», більшість глядачів нічого особливого від неї не очікували. Мовляв, вийшла на публіку дитина і зараз заспіває банальну дитячу пісеньку. Але після того, як Настя закінчила співати, її вітали стоячи. В єдиному пориві з місць встали як члени журі у повному складі, так і половина залу. У фіналі так бурхливо виявляли емоції лише після виступу Владислава Стрюка. А за підсумками голосування, яке провели серед глядачів, дівчина зайняла друге місце, поступившись лише переможцю конкурсу Василю Стогнію. Усіх підкорила недитяча майстерність та артистизм, з якими юна співачка виконала пісню «Spente Le Stelle», широко відому завдяки зірці сучасної оперної сцени Еммі Чаплін. Уже після завершення конкурсу один із членів журі, секретар міськради Сергій Галушко, режисер і організатор усіх міських свят, у минулому — соліст  Полтавської філармонії, відзначив:
— Таку складну пісню зважиться виконати далеко не кожен професійний виконавець. А тут на сцену виходить і співає одинадцятирічна дитина. Особисто я був приємно шокований рівнем виконання юного таланту».
Днями ми зустрілися із Варварою Дядю рою, мамою Насті, яка розповіла про секрети успіху маленького обдарування. Саме Варвара й готувала Настю до шоу, як і до інших пісенних конкурсів, у яких дівчина брала участь.
— Спочатку ми не планували заявлятись для участі в шоу, — розповідає мама. Надто різножанровий і різновіковий склад виконавців брав у ньому участь. Я дуже бережу Настю і тому побоювалась, що дівчинці буде складно співати поряд із дорослими людьми, серед яких чимало досвідчених виконавців.
Усе вирішив випадок, точніше, форс-мажорні обставини, які склалися у організаторів шоу. Сталося так, що для проведення одного із відбіркових етапів не вистачало співаків. Одразу троє конкурсантів з різних причин відмовились виступати. І тоді завідуючий відділом культури Костянтин Проскура, котрий був одним із організаторів шоу, зателефонував до Будинку дитячої і юнацької творчості. Він попрохав керівника закладу терміново знайти хоча б двох учасників.
— Ми з Настею швиденько зібрались і пішли співати, — згадує Варвара Дядюра.
А далі успішно подолали всі відбіркові етапи і дійшли до фіналу. За словами мами, Настя дуже задоволена своєю участю в шоу. З інших конкурсантів самій дівчинці сподобався Владислав Стрюк. А з найбільшим захватом вона згадує той момент, коли після фінального виступу глядачі з квітами в рука ринули на сцену, щоб її привітати.
Співати почала, щоб позбутися проблем із вимовою
Пісенне шоу для одинадцятирічної Анастасії Бакунової є далеко не першим конкурсом, у якому вона бере участь. У десять років вона дебютувала на Всеукраїнському пісенному конкурсі, що проводився в Кременчуці, де зайняла друге місце. Потім перемогла на фестивалі «Шукаємо таланти» у Полтаві. Там вона виступала у розділі «Народний вокал».
А перші кроки на сцені Настя зробила у п’ять років. Тоді вона навіть не думала про спів. Дебютувала дівчинка в дитячій виставі, де грала роль Черепашки. У неї тоді навіть слів для виступу не було. Батьки вирішили — нехай дитина просто відчує сцену. Співом почала займатися завдяки випадку.
— У школі у Настеньки почалися проблеми із вимовою, — каже мама, — і нам порадили боротися з цим за допомогою співу.
Варвара Дядюра сама має музичну освіту і володіє прекрасним голосом. Тому, не задумуючись, скористалась порадою психологів і педагогів. Спочатку, за її словами, Настя нічим особливим не виділялась. Співала не гірше, але й не краще своїх однолітків. Та згодом у неї почали виявлятись неабиякі музичні здібності. Варвара розповідає:
— У нас вдома постійно звучить класична музика. І ось одного разу я почула, як Настя підспівує, слухаючи досить складний симфонічний твір. І зрозуміла: у неї ж виходить, вона чує і розуміє музику!
З того часу, приблизно років із семи-восьми, Настя почала серйозно займатись вокалом. І виявилось, що дівчинка володіє досить рідкісним, майже унікальним для свого віку голосом. Варвара навіть довго не могла класифікувати його. Адже діти, як правило, співають дискантом. А Настин голос не схожий на нього. Аж доки в мережі Інтернет не наткнулася на виступ дівчинки, котра в ідентичному Настиному віці вже збирає цілі концертні зали. Фахівці класифікували голос тієї виконавиці, як сопрано.
— Настин голос звучить саме так, як у юної знаменитості, — говорить Варвара Дядюра.
Вона не приховує, що, розгледівши у доньки неабиякі здібності, готує її не до одноразового успіху в якомусь телевізійному шоу, нехай і всеукраїнського масштабу, а до кар’єри професійної співачки.
— Поки що Насті краще вдається народний вокал, — констатує мама. — Але я вчу її й академічному співу. Якщо вона успішно виступатиме в обох цих жанрах — це буде унікальне явище.
Життя професійного співака — це суцільне «не можна»
Мало хто знає, наскільки складним, сповненим всіляких обмежень та небезпек є життя професійного співака чи співачки. Надто людини, яка займається класичним співом. Адже людський голос є найціннішим і найпримхливішим музичним інструментом. Але й ціниться він інколи дорожче, аніж найдорожча скрипка Страдіварі.
У зв’язку з цим пригадується випадок із життя відомої української виконавиці Руслани Лижичко. Про нього розповіла вона сама в одній із радіопередач. Свого часу Руслана поїхала за кордон, щоб поспілкуватися з колегами, повчитися в них. І там, розповідаючи про себе, головну увагу сконцентрувала на своєму успіху на конкурсі «Євробачення». У 2004 році Руслана здобула на ньому перше місце. Говорячи про цей свій успіх, Лижичко була сповнена пафосу. І раптом помітила, що на неї дивляться поблажливо, навіть скептично. Закордонних фахівців зовсім не вразив успіх у естрадному шоу. Зате коли Руслана повідомила, що має консерваторську освіту, може диригувати симфонічним оркестром, ставлення до неї різко змінилося. У ній уже бачили серйозного професіонала, а не естрадну «зірочку».
Налаштовуючи свою Настю на серйозне заняття музикою, Варвара Дядюра принципово забороняє їй співати і навіть слухати сучасну «попсу».
І це лише одна із заборон. Анастасії Бакуновій не можна ще й їсти та пити гарячого, холодного, солодкого, лускати соняшникове насіння, співати на відкритій сцені. І так далі і тому подібне. — Інколи на нас ображаються, коли ми відмовляємося брати участь в деяких концертах, — каже Варвара Дядюра. —Доводиться вибачатися, але я не можу ризикувати голосом своєї дитини.
Варвара на власному досвіді знає, яким примхливим інструментом є людський голос. У свій час вона сама готувалась до навчання в консерваторії. І небезпідставно сподівалась на кар’єру професійної співачки. Але багато чого не знала, не розуміла всіх небезпек і співала, співала, співала. Аж доки не пошкодила свої голосові зв’язки.
Грошей для того, щоб вчити Настю вокалу у відомих викладачів, у подружжя Варвари Дядюри та Юрія Бакунова немає. Тут їм на допомогу приходить Інтернет.
— За допомогою мережі ми не лише слухаємо музику, а й дивимось, як виступають оперні зірки. Адже у виступі значення має кожен жест, кожен елемент одягу, постава, хода, безліч інших нюансів, — каже Варвара. І мріє, щоб її донька виступала на великій сцені. Для цього вони працюють, працюють і ще раз працюють. Кожного дня маленька Настя годину займається вокалом і ще дві години грає на фортепіано.
— Сподіваюсь, що колись почую, як в кращих концертних залах світу оголошуватимуть: «На сцені — Анастасія Бакунова!» Гарно звучить — чи не так? — закінчує, посміхаючись, жінка. Також вона наголошує, що в Кобеляцькому районі є й інші музично обдаровані діти. Зокрема, маленька Віка Федорець, що має абсолютний слух і чудовий голос. Є й інші таланти.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1. Дарія / 19 січня 2012, 22:57
Настя дивовижна та світла дівчинка! Бажаю удачі у всіх її починаннях.
2. ПРОСКУРА В.К. / 5 березня 2012, 10:21
Коментар видалено за порушення п. 2.4 Правил користування сайтом
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації