Вхід | Реєстрація

«За чисті Кобеляки і грязні Куст-Кущі»

«За чисті Кобеляки і грязні Куст-Кущі»

Саме під таким іронічним девізом у минулу п’ятницю відбулася сходка жителів села Кустолові-Кущі.
Причиною скликання сільської сходки став факт відкриття поряд із селом сміттєзвалища, куди вивозять побутові відходи з Кобеляк.

Як відомо, славне чи сумнозвісне ганжівське звалище юридично припинило своє існування. Сільська влада і громада відмовились продовжувати договір оренди полігону для утилізації твердих побутових відходів із владою Кобеляк. Жителі Ганжівки навіть виставили пікет, щоб не допускати на території звалища машини «Міської сервісної служби» та приватників. І у міської та районної влади виникла чергова нагальна і дуже болюча проблема — куди подіти кобеляцькі відходи. Перед цим протягом року міська рада почергово зверталася до керівництва і депутатського корпусу Підгорянської, Сухинівської, Кунівської сільрад із проханням виділити землю під полігон. Але скрізь отримала відмову. Врешті-решт, ця ситуація була прогнозованою та закономірною для українського сьогодення. Сміттєві конфлікти регулярно спалахують у різних регіонах держави. Жодна громада на горить бажанням сусідити з чиїмось сміттям та усіма наступними проблемами — неприємним запахом, постійними пожежами та отруєнням підгрунтових вод. Та що там Україна — питання утилізації відходів є болючим навіть для благополучної Європи, за винятком хіба що найбільш «просунутих» і далекоглядних німців. Як правило, подібні конфлікти інтересів вирішуються за допомогою грошей. Вся справа у ціні питання. Хочеш утилізувати своє сміття? Плати стільки, щоб ми могли вирішити інші свої проблеми — відремонтувати дороги, провести освітлення, утримувати соціальні заклади. У результаті невеликі європейські громади, на території яких знаходяться міські сміттєзвалище, мають багатомільйонні прибутки. Це допомагає якось забути про запах. Але так відбувається в Європі. В Україні, яка, нібито, й вважається європейською державою, все не так. У бюджетах великих і малих міст просто не вистачає грошей, щоб платити іншим громадам за незручності. І ті п’ять, сім, десять тисяч гривень, які Кобеляки зможуть заплатити Кустоловим Кущам за зберігання свого непотребу, є слабкою втіхою для села.
Можливо, саме через це й зібралися мешканці Куст-Кущів на сходку. Є й інша причина — брак інформації. Людей дуже обурило, що їх у черговий раз поставили перед фактом. У даному випадку — почали возити сміття, навіть не спробувавши домовитись із громадою.

Сходка була призначена на 16-ту годину. Люди біля магазину, поряд із яким вона мала проводитись, почали гуртуватись завчасно, десь за півгодини до початку. Перед цим запропонували представникам ЗМІ проїхати до майбутнього полігону і до сільської дороги, яку зруйнувала техніка холдингу «Белгранкорм», вивозячи пісок із кар’єру. Запитую: «А навіщо хоч на дорогу дивитись? Вона ж до звалища не має жодного стосунку». І отримую досить аргументовану відповідь: «А тоді нам тоже багато обіцяли, а як пісок вивезли, то про все забули». Дорога, що знаходиться на околиці Куст-Кущів, дійсно перебуває у плачевному стані. На її ґрунтовій частині потужна техніка утворила такі колії, що проїхати там можна далеко не на кожному джипі, не говорячи про звичайні легкові автомобілі. «А белгранкормівці тільки пару машин щебеню привезли та кілька латок на асфальті поклали», — скаржились мешканці села. Сільський голова Людмила Рибалко підтвердила цю інформацію. І наголосила, що неодноразово зверталась до белгранкормівців із проханням ліквідувати колії на ґрунтовці.

Полігон для кобеляцького сміття розташований приблизно за кілометр від Куст-Кущів. Поки що він справляє цілком пристойне враження. Земля на його території розгорнута і вирівняна, неприємного запаху теж не відчувається. Судячи з розмірів купи свіжих відходів, «Міська сервісна служба» встигла привезти сюди лише з десяток вантажівок сміття. Саме сюди й приїхала у першу чергу ціла кобеляцька делегація на чолі із міським головою Олександром Ісипом.

Потім посадовці поїхали до магазину, де їх вже чекали кілька десятків жителів Куст-Кущів. Згодом до загалу приєднались і голова райдержадміністрації Анатолій Таранушичу, голова райради Юрій Тагадюк та головний Державний санітарний лікар Кобеляцького району Валентина Семиног.

Сходка проходила у дуже напруженій і емоційній обстановці. Селяни не добирали виразів для того, щоб висловити своє обурення. У деякі моменти здавалось, що спалахне бійка. Адже, як це часто буває, частина людей прийшли на сходку вже після вживання алкоголю. Зайві градуси у крові додали сміливості та розкутості відповідно зменшили почуття адекватності та субординації. Одного неадекватного чолов’ягу, який, розмахуючи кулаками, намагався щось довести Анатолію Таранушичу, утихомирювали кілька жінок та секретар міськради Сергій Галушко.

Інша, набагато чисельніша частина куст-кущівської громади, вела себе більш розважливо. Люди знали і розуміли, хто приїхав на зустріч із ними. Але від цього керівникам району і міста легше не стало. Більшість із присутніх у категоричній формі зажадали припинення складування відходів на їх території. Олександр Ісип та Анатолій Таранушичу спробували умовити селян, обіцяючи, що звалище поряд із Кустоловими Кущами функціонуватиме тимчасово — рік чи два. А потім відходи відвезуть на сортувальну станцію, котру мають відкрити поряд із Ганжівкою на території колишньої газозаправної станції. Але слухати ніхто не хотів. Особливо активною була колишня керівник місцевого господарства Катерина Стрельник. Вона заявила, що, згідно із законодавством, усі питання, пов’язані із екологією, без повідомлення громади вирішувати заборонено. «А тут хтось із кимось договорився, а ми нюхати гадость будемо», — підтримали її у юрбі. «Хто нас питав? Наші депутати за свалку голосували?», — кричали люди. Найбільш радикально налаштовані попередили чиновників: «Перекриємо міст і не пускатимемо машини із мусором».
Доки йшла дискусія, поряд із місцем зібрання проїхала машина «Міської сервісної служби», заповнена сміттям. Її провели недружелюбним гулом. А хтось запропонував: «На машині написано «За чисті Кобеляки», давайте добавимо «І за грязі Куст-Кущі».

Розмова тривала дві години. Урешті-решт, певно, зрозумівши, що домовленості досягти не вдасться, гості із райцентру почали збиратися. На прощання голова РДА запропонував: «Давайте жити дружно». Але особливої підтримки його пропозиція не знайшла.

Коли кобелячани поїхали, селяни взяли в справжню облогу посадовців сільради. Сільському голові на той момент стало зле і вона покинула зібрання. А люди вимагали відповіді на запитання: «Хто в сільраді дав згоду на створення звалища?».Посадовці розповіли, що ніхто їх згоди не запитував, а сільський голова ніяких відповідних документів не підписувала. І це схоже на правду. Адже під час сходки чиновники із райцентру не продемонстрували селянам жодного документу.

У понеділок ми зв’язались із Людмилою Рибалко, щоб дізнатись про подальший розвиток подій. Вона розповіла, що нині перебуває на лікуванні, але має неофіційну інформацію про те, що звалища у Куст-Кущах не буде. Нібито, про це заявив голова РДА Анатолій Таранушич.

Буквально через дві години зателефонували вже із Куст-Кущів. І повідомили: «Мусор як везли так і везуть. Ми скликаємо позачергову сесію сільради».

Отже, ситуація з утилізацією міського сміття, якщо не в глухому куті, до десь поблизу нього. Чи вдасться владі домовитись із громадою і як вирішиться сміттєва проблема, ми інформуватимемо читачів і далі.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 серпня 2012, 17:15 | Кобеляки | Суспільство


1. Куст кущі / 22 серпня 2012, 18:54
Оттак...Наїхали регівоняли на мершу..погодилась.А на громаду плювать хай дихают не хвоєю а гімном..
2. водій / 23 серпня 2012, 18:58
мммммм..... класс ))) обалдєть ))

Оце люди, оце народ, оце господарі. Оце так повага. Оце так приклад.

А як би вони зібралися ще разок, та зняли на відео своє массового звернення, на тему того що у них відбирають воду та повітря, їхнє навколишнє середовище, на тему того що їх протистояння намагаються зламати, що одного слова відмви мало і не доходе, що непонятно під чиїм розпорядженням розгорнули площадку для нової воні, та відіслали увесь цей бунт "у центр" міста героя, були б вобще продвинуті селяни. Їх боялися б як вогню.

Тим більше втрата все одно була б невеликою:
«За чисті Кобеляки і грязні Куст-Кущі»
Кобеляки чистими все одно не будуть, тому що лайно це суть цього міста. Просто без ганжівки вони по голову у лайнові, а з ганжівкою лише по плечі. Щоб Кобеляки стали чистими, їх взагалі усі цілком треба вивезти на сміття, разом із тутешньою свинотою для котрої таке становище за норму, котра усього цього уже давним давно не бачить. А ганжівка тут не допоможе. Так що ще неясно заради чого у цих людей хочуть відібрати останні природні ресурси, чи оправдані такі жертви чистотою хоча б десь, якщо не у цьому селі.


Тим більше всеодно, жодне теля не розуміє, що місце для звалища, це лише віддвигання неминучого часу пік. Накопичення мусорки, це життя в кредит, котрий доведеться повертати невідомо із якими відсотками. А сподіватись на те що приїдуть дядьки, які побудують переробне підпрємство... здогадайтесь із пмершого разу, що можна сказати про тих, то у такій "надіі" знаходить втіху, та опирається на такі прогнози.
3. водій / 23 серпня 2012, 19:14
Сільському голові на той момент стало зле і вона покинула зібрання. А люди вимагали відповіді на запитання: «Хто в сільраді дав згоду на створення звалища?».Посадовці розповіли, що ніхто їх згоди не запитував, а сільський голова ніяких відповідних документів не підписувала. І це схоже на правду. Адже під час сходки чиновники із райцентру не продемонстрували селянам жодного документу.
Як ви уявляєте собі такий прикол, щоб сільський голова не знав про те, що у нього на території відбуваються події такого розміру та масштабу як розгортання площадки для нового смітника? Документу вона може ніякого і не підписувала, але щоб нічого про це не знала, коли розгортали... ))
4. водій / 23 серпня 2012, 19:16
А якщо знала, тоді чому промовчала? Чому не приймала мір для заборони? А раз не протистояла і промовчала, значит соучасниця.

А народно мовою - зрадниця.
5. New York / 23 серпня 2012, 20:48
Одного неадекватного чолов’ягу, який, розмахуючи кулаками, намагався щось довести Анатолію Таранушичу, утихомирювали кілька жінок та секретар міськради Сергій Галушко.

А чому немає фото, приуроченого такій визначній події? В цьому ж, власне, 90% суті всієї сходки.
6. часики / 24 серпня 2012, 17:13
Ясний пень, що людина не могла сама завести техніку, приїхати на місце, і від фонаря де попало на свій розсуд почати розгортання. Значит за бутилкою пива та десятком раків, між певними сторонами, між собою, вирішено розгорнути територію для мусорки, і вивозити туди сміття. Самотухи цього ніхто вирішити не міг - як мінімум у двох. Кому небудь доходе що це.. ну як мінімум обласна прокуратура? Ви усвідомлюєте що це відкритий явний злочин проти природи та людей? Ви усвідомлюєте що за такі вчинки, "впливові сторони", в любий момент можут загреміти у каталашку?, і тепер це вирішують виключно кущівські селяни.
7. житель / 24 серпня 2012, 19:52
О влада додумалась...Там така природа...Ліси луки річка порлювання рибалка... а влада в смітник все хоче перетворити...Земляки борітесь.. нащадки спасибі скажуть не владі виригональій а ВАМ.З Незалежністю друзі..Ми не раби і не бидло хохляцьке...
8. эх хо / 28 серпня 2012, 16:19

« така природа...Ліси луки річка полювання рибалка...»
Обо всех окрестностях Кобеляк так можно сказать.И мы должны этим гордиться!И каждый житель Кобеляк(а не только местные власти)должен ломать голову над решением этой проблемы.Может и найдем выход ?! Вместе думать продуктивнее!Нужно же доказать что
«Ми не раби і не бидло .А то мусором завалит!

9. Бувалий / 29 серпня 2012, 17:14
6. часики пише:
«Ви усвідомлюєте що за такі вчинки, "впливові сторони", в любий момент можут загреміти у каталашку?»

Та ніхто нікуди зараз не загримить, бо головиха, що отримала свого часу перемогу на виборах як представниця нинішніх опозиційних сил, тепер у провладній партії, а бульдозер, що працює на звалищі -- фермера, який з шкури вилазить, аби прогнутись перед владою, хоча, правди ради, і для громади робить хорошого багато. Тим більше, ніяких документів не підписувалось. Тут цікаво, на яких підставах Міська сервісна служба посилає сміттєвози саме у Кустолові Кущі. Якщо і тут немає документів, то крайнім стає Слісаренко, якого при бажанні і можна зробити стрілочником.
А громаді села респект, на відміну від влади, як районнної, так і сільської, що поводить себе у даній ситуації як невдаха-злодюжка по принципу "не пройшло -- ну і не треба"...
10. водій / 29 серпня 2012, 23:27
Тим більше, ніяких документів не підписувалось.
Те що вона не підписувала документів, її хату у стороні зовсім не розташовує. Навпкаи, ще більше близить до центру.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації