Вхід | Реєстрація

Відключати незареєстровані мобілки почнуть в 2010 році

Відключати незареєстровані мобілки почнуть в 2010 році
Після 30 вересня оператори мобільного зв'язку не будуть, як планувалося раніше, відключати телефони, не зареєстровані в базі даних Українського державного центру радіочастот. Телефонним компаніям вдалося домовитися з Нацкомісією з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) про перенесення термінів впровадження системи на 2010 рік. На початку 2009 року українські чиновники узялися за наведення ладу у сфері мобільного зв'язку, вирішивши викоренити нелегальне ввезення телефонів та їх крадіжку. Для цього НКРЗ прийняла законодавчі зміни, які припускали, що IMEI-коди (міжнародний ідентифікатор мобільного устаткування, який складається з 15 цифр і є унікальним для кожного телефону) всіх мобілок повинні бути занесені в єдину базу даних Українського державного центру радіочастот (УДЦР).


У білий список потрапляють легально ввезені в країну телефони і куплені в торгових або фірмових мережах. У чорному опиняться ті телефони, чиє походження сумнівне. Мета — відсіяти нелегально ввезені в країну апарати і вкрадені у власників з тим, щоб в першому випадку примусити контрабандистів надалі платити мито, а в другому — позбавити сенсу крадіжки мобілок, адже оголошені в розшук телефони не повинні обслуговуватися жодним оператором зв'язку. Проте завершити благу справу до кінця вересня, як планувалося, не вийде. Комісія і мобільні оператори домовилися про перенесення термінів впровадження системи перевірки IMEI-кодів. «Астеліт» і «Українські радіосистеми» (УРС; ТМ Beeline) будуть готові до реалізації проекту до кінця цього року, а «МТС-Україна» і «Київстар» не раніше початку, а то й середини наступного.

Тим часом база даних IMEI-кодів вже створена, щоправда, працює в тестовому режимі, тому що не вирішені технічні проблеми, пов'язані з наладкою каналів зв'язку між мобільними операторами і УДЦР. По цих каналах телефонним компаніям належить проводити звірку IMEI з базою, визначати, в якому списку — білому або чорному — числиться телефон. «Є питання з самою системою, повинна бути авторизація, що це дійсно оператор, дійсно УДЦР. Головне питання — цілісність інформації, щоб не було можливості стороннього втручання в систему. Ці питання вирішувані, але поки остаточного рішення немає», — відзначають в НКРЗ.

До 30 вересня планувалося поповнити базу відомостями, отриманими від мобільних операторів, проте оператори не поспішають. За словами провідного експерта з маркетингу територіального управління «МТС-Україна» Лариси Загорулько, створення бази даних і забезпечення моніторингу IMEI-кодів досить складний процес, особливо з організаційно-технічного боку. «Чим масштабніше мережа, тим більше складних в технічному плані рішень вона вимагає. Не варто забувати і про фінансову сторону питання — створення регістра ідентифікації мобільних телефонів в мережі може коштувати сотні тисяч доларів, якщо не більше. При цьому ми ще не бачили затверджених технічних умов, не визначені технічні правила проекту, без яких ми не можемо повноцінно приступити до його розробки і впровадження», — пояснює вона.

А значить, після 30 вересня перевірки IMEI вестимуться, база продовжить наповнюватися, але відключати або блокувати нелегальні телефони поки ніхто не стане. Більш того, оператори вважають, що таке можливо тільки на підставі судового рішення.

І хоча телефони, з яких був здійснений хоч би один дзвінок до 1 вересня цього року, продовжуватимуть працювати і автоматично потраплять в базу так званих білих номерів, оператори мобільного зв'язку рекомендують користувачам, вимагати у продавця нової побілки офіційне підтвердження факту реєстрації його IMEI-коду.

Перевірити, чи внесений IMEI-код телефону в базу даних, можна буде за допомогою відправки SMS-повідомлення на короткий номер 307. SMS-відповідь міститиме IMEI-код, що означатиме, що телефон легальний і зареєстрований в базі УДЦР. Перевірити відповідність коду можна, набравши на клавіатурі комбінацію *#06#. На екрані телефону з'явиться його IMEI-код, який повинен співпадати з кодом на коробці і самій трубці (під батареєю). Після запуску послуги SMS-перевірки по номеру 307 в SMS-відповіді буде вказаний номер call-центру УДЦР, по якому можна буде отримати довідку. Інформацію можна перевірити на сайті www.ucrf.gov.ua у спеціальному розділі «База IMEI». Якщо в результаті перевірки що код в базі буде відсутній, рекомендуємо утриматися від покупки. Задуматися варто і тим, хто збирається привезти телефон з-за кордону. Будь-який громадянин України має право ввезти на територію країни 2 мобільних телефону без отримання дозволу на це в Українському державному центрі радіочастот. Але щоб потім не виникало проблем з їх реєстрацією, при перетині митниці необхідно заповнити декларацію і в розділ «випромінюючі пристрої» внести тип мобільного телефону і його ІМЕІ. Для внесення до загальної бази даних придбаного за кордоном телефону необхідно звернутися в УДЦР із заявою, в якій вказати IMEI-код телефону, і прикласти оригінал митної декларації. На підставі цих документів коди телефонів поповнять білий список і при підключенні обслуговуватимуться всіма операторами мобільного зв'язку. Поки що при перетині кордону на подібні дрібниці ні митниця, ні самі громадяни уваги не звертають.

Автор: http://regionnews.poltava.ua/


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 серпня 2009, 11:10 | | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації