Вхід | Реєстрація

У парку «Піонерський» знайшли підземний хід?

У парку «Піонерський» знайшли підземний хід?

Нещодавно працівникам «ЕХО» повідомили, що в парку біля Центру культури та дозвілля знайшли шахту, глибиною близько чотирьох метрів.

За коментарем ми вирішили звернутися до секретаря міської ради Сергія Галушка. Він підтвердив цю інформацію і розповів, що близько місяця тому одна з двірників міської сервісної служби, прибираючи територію парку «Піонерський», знайшла провалля. Вона вирішила заставити його гіллям, аби ніхто туди не провалився. Нещодавно, працівники Центру культури та дозвілля також звернули увагу на те провалля. Вони розкопали його і побачили колодязь обкладений цеглою. А з одній сторони вертикально закріплені металеві шпажки для можливості спуску вниз.

Візуально шахта виглядає, як вихід з підземного ходу. Звісно, дізнавшись про цю інформацію, представники міської влади нею зацікавились і вирішили перевірити, що то є насправді.

— За допомогою ми звернулись до комунальників, — каже Сергій Галушко. — Водій міської сервісної служби, Сергій Леженков, погодився спуститися всередину шахти та перевірити, що саме знаходиться під землею. Спустившись, він розповів, що насправді, це не підземний хід. Він побачив там невелику шахту, діаметром близько чотирьох метрів. За його словами, там можна стояти в повний зріст. Від цієї шахти йдуть труби, діаметром близько п’ятнадцяти сантиметрів. Загалом, з того, що побачив наш комунальник, можна зробити висновок, що знахідка в минулому була звичайною водозабірною колонкою.

За словами секретаря міської ради, ще до облаштування централізованого водопостачання у місті, як і в будь-яких інших населених пунктах, по кварталах стояли водозабірні колонки. А в районі, який зараз називають «П’ятивугли», раніше була ярмаркова площа. Тому, імовірно, у людному місті могли побудувати таку колонку.

— Скільки років знахідці сказати не можу. Можливо, її побудували ще в двадцятих роках минулого століття. А діяли такі колонки десь до шістдесятого року минулого століття.

За словами Сергія Галушка, думка про те, що знайдена шахта, насправді, є підземним ходом виникла не випадково. Адже будівля Центру культури та дозвілля в дореволюційний період, за його словами, була будинком пана Ганжі. Тому він міг побудувати і підземні ходи від нього.

Юрій Попруга, місцевий краєзнавець, розповів, що підземного ходу на території парку «Піонерського» бути не може. І зараз їх практично не залишилося в Кобеляках. А що стосується Центру культури та дозвілля, то за словами краєзнавця, його побудували ще в кінці 19 століття. І використовували цей будинок для зібрання уїзного дворянства.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 жовтня 2012, 11:43 | Кобеляки | Цікаве
1. New York / 7 жовтня 2012, 11:07
Водій міської сервісної служби, Сергій Леженков, погодився спуститися всередину шахти та перевірити, що саме знаходиться під землею.

Чого ж ви йому хоч якийсь херовенький фотоапарат не дали? Хіба не цікаво?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації