Вхід | Реєстрація

Підприємцям читати обов’язково

Підприємцям читати обов’язково
Починаючи з травня цього року, підприємці, які обрали особливий спосіб оподаткування повинні сплачувати до пенсійного фонду внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.
Детально роз’яснити ситуацію погодилась заступник начальника Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі, начальник відділу надходження доходів Анжеліка Пилєва.
– Анжеліко Миколаївно, чи сумлінно сплачують внески підприємці? Яка реакція у кобелячан на постанову?
– Станом на 10 липня у Кобеляцькому районі внески сплатили 22 відсотки підприємців, а 41 відсоток повідомлених, які звернулись до нас або зателефонували на гарячу лінію за роз’ясненнями. Деякі підприємці приходять і говорять, що є проблеми із сплатою, тому що вони мають маленький дохід. Наприклад, особи, які займаються торгівлею в палатках по селах району (не мають найманих працівників) і витрачають майже весь дохід на бензин, припускають, що їм просто не буде з чого платити. Однак є й такі, що задоволені нововведенням і говорять, що давно хотіли, щоб їм зараховувався стаж.
– А чи буде записуватися стаж до трудової книжки?
– Зараз такого поняття як «трудова книжка» взагалі немає, тому що призначення пенсії проводиться за п’ять будь-яких років до липня 2000-го року і весь персоніфікований облік з липня 2000 року. Мається на увазі, що за найманих працівників, які працюють по трудових договорах, звітуються юридичні особи. Ними подається звітність до відділу персоніфікованого обліку. А приватні підприємці повинні звітуватися за себе особисто. З 1 січня 2004 року відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» стаж зараховується при умові сплати страхових внесків, потрібно, щоб за кожен місяць було сплачено не менше мінімального страхового внеску.
– Коли підприємець досягає пенсійного віку, куди йому звертатись?
– Громадянину потрібно звернутися до відділу призначення управління Пенсійного фонду і надати вибірку про отриманий дохід за будь-які п’ять років, які він вважає вигідними, і весь персоніфікований облік. Якщо підприємство не подало звітності за якийсь період, тоді стаж не буде зараховано. Для того, щоб звірити звіти у відділі персоніфікації управління Пенсійного фонду, встановлений інформаційний кіоск. Для того щоб ним скористатись потрібно мати при собі свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування (пластикова картка зеленого кольору – від авт.).
– Якщо особа не має такої картки, як її отримати?
– Щоб її отримати потрібно звернутись до пенсійного фонду. При собі треба мати паспорт і код, заповнити анкету і отримати картку безкоштовно. Скориставшись такою пластиковою карткою на екрані монітору спеціального апарату буде зображена вся інформація: за які періоди було прозвітовано і ким.
– Внески на загальнообов’язкове пенсійне страхування потрібно сплачувати з 1 травня 2009 року. Що чекає на тих, хто їх не сплачує?
– Перший строк сплати по цих рахунках наступає з 20 липня 2009 року. Фактично ще термін сплати не закінчився, оскільки по закону внески сплачуються поквартально. У першому кварталі 2010 року подається звітність до пенсійного фонду. По ній буде проаналізовано кількість сплачених і не сплачених внесків. Тим, хто не сплатить, листом будуть повідомлені про борг. Після отримання листа підприємець матиме термін – 30 днів для сплати всієї суми, яка накопичилась за рік. Якщо не буде сплачена сума, буде нараховуватися фінансова санкція, ми надсилаємо підприємцю вимогу про сплату. Фінансова санкція складає 10 відсотків і нараховуватиметься пеня 0,1 відсоток за кожен день несплати. Виникає зобов’язання, яке буде вирішуватися через господарський суд. Рішення суду передаватиметься до виконавчої служби.
– Який розмір щомісячної сплати для підприємців єдиного податку?
– Все залежить від встановленої ставки єдиного податку для суб'єктів малого підприємництва та мінімального страхового внеску, який вираховується з встановленої мінімальної заробітної плати. Наприклад, у разі, якщо суб’єкт підприємницької діяльності сплачує єдиний податок у розмірі 100 грн., (42 відсотки розміру суми єдиного податку віднімаємо від мінімального страхового внеску на даний період), то така особа сплачує 165,50 грн. в місяць. Якщо 50 гривень – відповідно сплата у травні-червні становитиме по 186, 50 грн.
Сума мінімального страхового внеску змінюватиметься, враховуючи розмір мінімальної заробітної плати у 2009 році. Таким чином у травні-червні сума мінімального страхового внеску становить 207, 50 грн.; у липні – вересні 209,16 грн.; у жовтні – листопаді 215, 80 грн.; у грудні – 222, 11 грн.
Від автора: Є такі підприємці, які вичікують (типу: а раптом постанову відмінять) і не сплачують внесків. Спростувати або підтвердити такі припущення не маємо можливості, адже від нашої держави можна чекати чого завгодно. Однак демонстрації обурених та незадоволених підприємців по країні не спостерігаються. А якщо люди мовчать, значить все гаразд. Тому, більш за все, пенсійні внески залишаться і зростатимуть відповідно до розміру мінімальної заробітної плати.

Автор: Любов ОНИЩЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 липня 2009, 13:27 | | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації