Вхід | Реєстрація

У музеї – розруха та окупація

Уже другий рік триває капітальний ремонт Кременчуцького краєзнавчого музею. Розібраний фасад закриває тимчасова стіна, яка не захищає від холоду – музей окупували морози. Експонати часів Великої Вітчизняної війни прежили воєнне лихоліття, але зараз – на межі зникнення. Чому Кременчук не хоче рятувати пам’ять про своїх героїв?
Плащ Героя Радянського Союзу Топтунова, кітель визволителя Соколова – перелік експонатів, які руйнуються, постійно зростає. Грибок та пліснява активно атакували музейні приміщення торік, коли капітальний ремонт призупинили через нестачу фінансування. Тоді в залах було зафіксовано найнижчу температуру: +8º С за норми: +18º С.
— Цього року, вочевидь, зваживши на досвід минулої зими, опалення у музеї з’явилося на 2 тижні пізніше за нормативний термін, і температура впала до +8º С, наразі вона становить не більше +12º С. Затримка підключення до тепла збіглась з періо­дом дощів і призвела до небувалого в історії музею зростання грибків та висолів – появи білих плям, які утворюються в результаті міграції по стінах солей із ґрунтових вод. Особливо постраждали фондові приміщення, де зберігається понад 90% колекцій. Для боротьби з грибком уже потрібні значні кошти, інакше місто втратить експонати, зібрані трьома поколіннями музейників, – розповідає співробітник музею Ірина Кракало.
На жаль, наслідки грибка можна лише приховати, вилікувати експонати неможливо, і за несприятливих умов цвіль знову почне розмножуватися. Для лікування експонатів потрібні реставратори, яких у музеї немає. У Кременчука відсутні кошти навіть на те, щоб відновити фасадну стінку будівлі, яка була розкрита 2 роки тому. За словами віце-мера Василя Хоменка, на це потрібно близько 400 тис. грн. А начальник управління капітального будівництва Володимир Зибін зазначає, що у 2010 р. ремонт музею буде першочерговим завданням. Здається, чиновники теж занепокоєні станом музею, і нестача коштів – не їхня провина. Але в Кременчуці спостерігаємо курйозну ситуа­цію: для одних гроші завжди є, а для інших – немає. Зокрема, підприємству КАТП-1628 цього року вже виділено з бюджету 3 млн грн, а наразі вирішується питання про надання ще 1 мільйона. Невже, щоб стати гідними фінансування, музейні експонати мають перетворитися на сміття?
Влада каже, що в міському бюджеті немає коштів. Водночас на сесії міськради 24 грудня ухвалюється рішення про виділення ще 1 млн грн КАТП-1628 на погашення боргів. Невже за цілий рік не можна було відшукати 400 тис. грн для єдиного у Кременчуці краєзнавчого музею?

Бери шинель, іди додому…
«Якщо побачите на старих рамах фасаду музею розвішані шинелі, кітелі та гімнастерки – не дивуйтесь, у такий спосіб рятують експонати від цвілі і провіт­рюють», – попереджає мешканців міста співробітник музею Ірина Кракало і розповідає, що влітку працівники установи рятували речі, як могли: провітрювали, обробляли спиртом і сподівалися на завершення ремонту.
Від грибка страждають не лише експонати, а й співробітники та гості музею. «Грибкові ураження дуже токсичні, можуть викликати алергію, а в нашому музеї упродовж року буває близько 100 тис. відвідувачів, і найчастіше – діти», – коментує Ірина Кракало. Про небезпечну ситуацію у Кременчуцькому музеї доповідали і на Міжнародній реставраційній конференції в Києві, проте колеги кременчуцьких музейників не відреагували, мовляв, музей – комунальна власність, от нехай ваші чиновники і печуться. Але, схоже, капітальний ремонт допік до живого лише співробітників музею.

Секрет рентабельності КАТП
21 грудня міськвиконком затвердив рішення про підвищення тарифів на вивезення сміття для підприємств. Так, вивезення сміття для бюджетних організацій зросте до 28,74 грн за 1 м³, для інших споживачів – до 32,17 грн. Чи працюватиме тепер КАТП без збитків? Керівник підприємства Олександр Максименко зазначив, що КАТП буде рентабельним до моменту чергового підвищення мінімальної зарплати.
Член виконкому Світлана Усенко порадила керівництву КАТП активно шукати інших шляхів прибутковості, а не «здирати шкуру з населення та організацій», адже кременчуцькі підприємства теж страждають через кризу і не зобов’язані вирішувати за власний кошт фінансові проблеми комунальників: «Чому у нас так буває, що державні підприємства завжди збиткові, а щойно вони стають приватними, то одразу зникають збитки та починають рости прибутки?».
Затверджений міськвиконкомом тариф на вивезення сміття забезпечує КАТП 10% рентабельності. Міський голова Микола Глухов зазначив, що переговори з потенційними інвесторами тривають.

Автор: Лариса ГОРИСЛАВЕЦЬ, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації