Вхід | Реєстрація

Калита, калита, ти рум'яна і смачна!

Зберігають і шанують народні традиції вчителі та учні Олександрівської школи. Напередодні Святого Андрія для жителів села було проведено Андріївські вечорниці.
Чудову виставку вишиванок зібрали вчителі Л. Гончаренко, Н. Клітко, Л. Волик, Р. Миколенко. Палахкотіли багатством кольорів рушники, вишиванки, скатертини, серветки, портрет Т. Шевченка, ікони Божі, вишиті народними майстринями нашого села. На фоні цього українського розмаїття проходило дійство, в якому господиня (Аня Мельник) з дівчатками 5 класу місила калиту, примовляючи: «Гори, вогонь, ясно, спечи нам калиту, щоб ми її кусали і горя не знали!».
Поки калита пеклася у печі, хлопці 6-7 класів жартували зі своїми дівчатами, котрі намагалися поворожити на долю: і свічки запалювали, і воду з криниці у роті носили, і балабушку місили, і жито сіяли ще й приказували: «Андрію, Андрію! Я на тобі жито сію. Приснися у сні, з ким буду жать навесні».
А потім загукували Андрія, щоб ішов «Калиту кусати». Світлої радості примножилося дітям, коли дівчатка стрічками підв’язали калиту на справжні рогачі, якими топили раніше у печі. Цю калиту стеріг пан Калитинський (Женя Сухенко), а парубки намагалися підстрибнути якнайвище і відкусити смачний шматочок.
Але яке ж свято без пісні? Наче із сивої давнини виринали пісні «Гречаники», «Я в середу родилася», «Галка», «Циганка-ворожка», «Журба» у виконанні ансамблю «Джерело» села Олександрівка й ансамблю «Древо» із Крячківки. Так, зустріч народних соловейків з двох чудових сіл - Галини Попко, Федора Роздабари, Надії Роздабари, Ніни Реви, Наталії Козій, Надії Бондарчук, Алли Дмитренко – стали початком нової традиції – зустрічатися й надалі, радувати всіх своїми піснями, все робити для того, аби наша молодь виховувалася духовно багатою. Щоб широка світова слава українських традицій і народних пісень поверталася до наших дітей.

Автор: А. ДМИТРЕНКО, педагог-організатор школи, www.piryatin-visti.at.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 грудня 2009, 13:52 | Пирятин | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації