Вхід | Реєстрація

Не хочу ночувати під «біржою»!

Дописувач сайту «ЕХО з регіону» під ніком Villy у своєму блозі написав про проблему з районною службою, яка торкнулася його особисто і ще кілька сотень людей.

Цитуємо:

«Щороку близько 700 сезонних та постійних працівників Кобеляцького цукрового заводу звільняються по закінченні роботи підприємства. І щороку стоїть проблема в отриманні статусу безробітного. Але з такою ситуацією, що склалася в цьому році, працівники зіткнулися вперше. Чомусь тільки для цукроварів, при зверненні в Кобеляцький центр зайнятості, на день існує ліміт — не більше п’яти чоловік для реєстрації на отримання статусу безробітного. Пояснення від керівництва центру одне: «У нас лише п’ять номерків!».

Тому для отримання бажаного «номерка» працівники підприємства змушені займати черги вночі, а то і звечора. Неважко підрахувати, для реєстрації всіх звільнених працівників центру зайнятості знадобиться близько 6-7 місяців.

Статус безробітного зобов’язує державу виплачувати цим людям певні суми на проживання, точніше, на існування або ж запропонувати роботу. При сучасному безладді в державі, розвалу економіки, відсутності вільних робочих місць, утримувати велику кількість безробітних досить проблематично. Але з іншого боку, працівників та роботодавців держава на питає згоди про перерахування коштів до фонду по безробіттю. Якщо, не дай Бог, не заплатять — одразу штрафи, погрози, комісії з перевірками і т. д.

Чому ж люди, із зарплат яких утримували кошти для фонду, тепер не мають змоги отримати статус безробітного?

Якщо в нас щось робиться не так, як потрібно по закону, значить це комусь вигідно! Зекономили на виплатах по безробіттю — дали премії й надбавки працівникам та керівництву центру зайнятості! А люди, без роботи та засобів до існування, потерплять, своя сорочка ближче до тіла! А, може, комусь на «лапу» потрібно дати? Підкажіть кому? Дам! Адже не хочу ночувати під «біржою»!»

 

Аби підтвердити інформацію, написану дописувачем сайту, ми особисто зв’язалися з ще однією звільненою працівницею цукрового заводу. Її зовуть Вітою. Прізвище жінка розголошувати не забажала. За словами Віти, про проблему з чергами, які займають звечора чи зночі, вона чула. Та називає це чутками і на власному досвіді підтвердити цю інформацію не змогла.

— Мене звільнили прямо перед Новим Роком, 30 грудня. Аби уникнути черг, відділ кадрів цукрового заводу особисто поставив на чергу всіх звільнених працівників. Я в списку — 246. Моя знайома, для прикладу, — 56. І тільки 15 січня вона поїхала ставати на облік у Центр зайнятості. Їй пообіцяли, що прийом людей буде відбуватись значно швидше і незабаром прийматимуть по 25-30 працівників із цукрового заводу на день, — сказала Віта.

До речі, цю проблему розглядали на нараді в першого заступника Кобеляцької райдержадміністрації Миколи Шабалтія вже наступного ж дня, як ця інформація з’явилася на сайті «ЕХО з регіону».

Присутня на нараді директор Кобеляцького районного центру зайнятості Наталія Хейлик тоді прокоментувала цю ситуацію з іншої точки зору. За її словами, люди просто не розібрались у ситуації, яка склалася.

— У нас на прийомі безробітних громадян працює четверо людей, — розповіла Наталія Миколаївна. — А загалом, семеро працівників займаються реєстрацією громадян і працевлаштуванням. З листопада по січень Центром зайнятості зареєстрована 801 людина. З них 116 — з цукрового заводу і 685 — звільнених з сільськогосподарських підприємств, які закінчили сезонні роботи. Причина такої різниці в тому, що з сільськогосподарських підприємств почали звільняти людей ще в листопаді, а з цукрового заводу — після 24 грудня. Учора (10 січня — ред.) вже почали реєструвати людей, які були звільнені 2 січня. Навантаження на одного спеціаліста з працевлаштування на сьогодні складає до 70 осіб на день. На облік у день ставимо по 25-30 нових безробітних. Ми ж не можемо займатися лише працівниками цукрового заводу. Тим більше, що вони тільки-но звільнилися. Згідно технології, первинний прийом однієї людини складає 30 хвилин. Наступне відвідування має відбуватись 20 хвилин. Та фактично, ми його проводимо хвилин за 10, аби встигнути більше людей поставити на облік. На даний час прийомом та реєстрацією людей займається весь відділ з працевлаштування. На жаль, більшість людей, які стають на облік Центру зайнятості, роботу не шукають, — підсумувала Наталія Хейлик.

Зрештою, директор районного Центру зайнятості запевнила, що всіх звільнених працівників цукрового заводу поставлять на облік уже найближчим часом. І з наступного тижня процес триватиме значно швидше.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 січня 2013, 16:44 | Кобеляки | Суспільство


1. водій / 18 січня 2013, 03:34
..написав про проблему з районною службою, яка торкнулася..
Якою службою? Тією що "службою зайнятості"?

Дописувач сайту «ЕХО з регіону»
Не дописувач, а постійний відвідувач. Чуваком би ще його назвали.
2. Чудо Юдо / 18 січня 2013, 09:34
1. водій пише:
«Не дописувач, а постійний відвідувач. Чуваком би ще його назвали. »

Ну чому не дописувач? Написав же від себе матеріал у блозі.
Тільки от він його учора видалив. Невже таки його начальство чи чи ті ж такі "служби" висікли і залякали, рота заткнули? Як по-українськи! І як по-тупому!.. Люди явно своїх вигод не уміють бачити ніде...
3. водій / 18 січня 2013, 11:40
Тільки от він його учора видалив
Глянь, таки точно видалив.. Та ще і не один запис, а весь блог.. хм.
4. Villy / 18 січня 2013, 16:45
3. водій пише:
«Глянь, таки точно видалив.. Та ще і не один запис, а весь блог.. хм. »

Шановні коментатори. Мій блог не видалено, видалені записи, які втратили свою актуальність.
Проблеми з районним центром зайнятості вирішені, зараз щоденно дійсно приймаються 25-30 звільнених працівників заводу.
Що до цієї статті, мені здається автор не повинна б цитувати запис з блогу без згоди блогера. Тим більше, що на час друку статті (вчора, 16:44) запис було видалено!
5. Бувалий / 18 січня 2013, 17:24
4. Villy пише:
«...мені здається автор не повинна б цитувати запис з блогу без згоди блогера.»

Навіть Азарова з його блогу цитують, не питаючи нікого. А стосовно вирішеної проблеми, то, напевно, це досягнення і Вашої публікації в тім числі. Безсумнівно, Ваше право, але мотиви видалення досить сумнівні.
6. Чудо Юдо / 23 січня 2013, 12:28
4. Villy пише:
«автор не повинна б цитувати запис з блогу без згоди блогера. Тим більше, що на час друку статті (вчора, 16:44) запис було видалено!»

А чи не ви, Віллі, самі у коментарі під своєю публікацією ганьбили журналістів, що вони точно не візьмуться за дану тему. Ось, будь-ласка, взялися. А тут нате - ви задню дали. То вже виясніть свою позицію остаточно.

А от записи видалили даремно. Чомусь мені так здалося, що вся причина не просто у неактуальності - у вас же був ще один запис - він також вже не актуальний?

А от працівники "біржи" могли б зробити свою роботу набагато крутіше - не чекати приходу до них журналіста, а самим написати відповідь у коментарі під записом Віллі: в такому випадку відразу б і автор дізнався причини проблеми, і люди, які прочитали його, і самі працівники центру зайнятості показали б себе у кращому світі, мов, працюємо, реагуємо, х*ї не пинаємо.

Але ні, у нас досі метаморфози в голові... Відписати коментар влом, люди в "непонятках", а автора, може бути, взагалі вичислили і "наїхали". Видали і зробимо вигляд, що нічого не було!

В будь-якому випадку вийшло по дурному
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації