Вхід | Реєстрація

Асадчев: «Сьогодні головне завдання – повернути всі гроші на наші рахунки»

Про це сьогодні сказав голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Асадчев під час прес-інтернет-конференції в ОКІА «Новини Полтавщини»:
- Валерію Михайловичу, коли буде розблокований рух бюджетних коштів в обласному управлінні Держказначейства? - Рух грошей у Казначействі не заблокований. Але враховуючи, що в Уряді сьогодні - дефіцит бюджету, він просто вкрав (інакше сказати не можу) місцеві гроші. Спочатку вони вкрали гроші підприємств через неповернення ПДВ, потім почали позичати кредити… цього не вистачило. Тепер вони вирішили вкрасти гроші місцевих бюджетів. Я попередив казначеїв, що відповідальність будуть нести саме вони - місцеві казначейства.
Чому? – Тому, що 31 грудня, а воно наступить скоро, нам доведеться звести фінансовий баланс. А по місцевих бюджетах кредиторки бути не може, бо ми перевиконали бюджет. Ми повинні профінансувати всі видатки, вивести залишок (він буде більше 10 млн. грн.). Нам цей залишок треба перевести на наступний рік, бо немає державного бюджету, а нам треба безперебійно розпочати фінансування бюджетної сфери наступного року. Тому відповідальність буде не на центральному казначействі, а на місцевому. Згідно з бюджетною системою, у нас всі бюджети незалежні і не несуть відповідальності за зобов’язання один одного. Тому я думаю, що на ці останні 3 дні у нас поставлена задача всі кошти без винятку повернути місцевим бюджетам. До речі, за нашою ініціативою був виданий Указ Президента в зв’язку з цим. Створені спеціальні комісії, для того, щоб зробити роботу казначейства прозорою, щоб там не були конференції, на яких присутні тільки дві особи: голова Центрального казначейства і наш казначей, якому дають якісь вказівки. Думаю, що ми цю ситуацію виправимо.
Ми повинні були завершити реконструкцію театру ім. Миколи Гоголя до Нового року, а 12 млн. грн. зависло на казначействі. Сьогодні прийшло все обладнання, а ми не можемо його проплатити, бо постачальник поклав на зберігання і нам не віддає.
Ми вже внесли пропозицію, щоб казначейства перейшли на диверсифіковану систему, яка колись була. Існували коррахунки казначейства в управліннях Нацбанку на відповідних територіях. Ми всі контролювали ці рахунки. Казначейство повинно було питати дозволу на те, щоб покрити десь касові розриви місцевими грошима, і брати зобов’язання вчасно їх повернути. Це - нормальна практика управління фінансовими ресурсами. У 2004 чи 2005 р.р. скасували ці коррахунки, тепер все прямо йде на центральний рахунок, який знаходиться в Нацбанку. Ніхто не бачить, де чиї гроші.
Українська система державного казначейства була однією з кращих систем в Європі. Там до цього року працювали дуже професійні люди. Але цих людей звільнив Уряд Юлії Тимошенко. Тобто акція втручання ручного управління казначейством планувалась заздалегідь. Це - відвертий злочин, це фактично намагання зруйнувати один з фундаментальних інститутів фінансової системи країни. Вона розуміла, що люди, які будували казначейство, ніколи б не пішли на такі злочини. Я думаю, правоохоронні органи ще будуть цим питанням займатися.
Сьогодні головне завдання – повернути всі гроші на наші рахунки. Думаю, що за 3 дні ми це зробимо. До речі, сьогодні була спроба з боку Уряду закрити взагалі казначейство. Указом Президента ми фактично завадили це зробити. Казначейство працюватиме, як завжди, до 31 числа. Завжди майже під Новий рік закривався рахунок. Тоді ми фактично не закривали рахунки, бо хотіли найбільше використати грошей (вони там були). Сьогодні ситуація навпаки - нам треба їх звідти забрати якнайбільше. Уся Україна їх забиратиме, тому можете уявити, яка це буде робота.

- Если говорить об итогах 2009 года, то считаете ли вы, что одной из задач, которой вам не удалось решить, есть установлении нормальных деловых отношений с руководством областного центра и в частности с городским головой Андреем Матковским? Буквально недавно он обвинил вас, что вы преследуете цель смещения его с должности. И второе: известна ли вам причина, по которой была отключена трансляция выступления Виктора Ющенко на УТ-1? Какие итоги расследования? Что там случилось?
- Щодо першого питання, хочу сказати, що один з позитивів, які Полтавщина мала у цей складний час, я б виокремив якраз нормальну злагоджену роботу з Полтавською обласною радою. Я хотів би віддати належне і депутатам, і керівництву облради, і особисто Олександру Удовіченку. Вони у цей складний рік всі політичні моменти відсунули, їх взагалі не було. Я навіть не можу згадати яке політичне питання ми розглядали в 2009 році в облраді. У нас була прекрасна конструктивна робота. Це стало запорукою того, що область оптимістично завершує 2009 рік. Це було відзначено і самим головою облради на останній сесії.
Кажуть, аби робити щось корисне для України, треба мати всю владу: щоб була конституційна більшість у Парламенті, були всі повноваження Уряду і т.д., от тоді можливо щось можна зробити. Можу сказати, що в облраді взагалі нема моєї фракції - УНП. Керує облрадою представник Партії регіонів, заступник - представник БЮТ. Але коли на перший план люди, які займають державні посади, виносять проблеми, які треба вирішувати, то політика просто відходить. Тоді все воно вдається.
Коли ж на перший план всі виносять тільки політику, то виникає те, що у Верховній Раді: одні стоять біля трибуни впершись, а інші не приймають бюджет. Україна у 2010 рік входить без бюджету. Я не знаю як це можна прокоментувати. Будь-який чесний Уряд подав би у відставку, бо це його відповідальність. У нас такого не сталося.
Стосовно Матковського, то у нього є своя рада, вона повинна давати йому оцінку. Я не збираюсь його оцінювати. Просто скажу, що є такі речі, які мають суспільний резонанс, і я повинен на них реагувати.
Мені, звичайно, прикро. Нам довелося боротися за Поле Полтавської битви. Ми нарешті його спромоглися забрати (якби не моє особисте втручання, то стояв би й досі там паркан і база). Ми передали його місту. Але не можна ж так: відсвяткували і кинули це все діло. Я не розумію таких речей, тому виступив з критикою.
Я просто бачу як це в інших містах робиться, як дороги прибираються, як місто готується чи до зими чи до літа. Є ж приклади: Миргород, Комсомольськ, Кременчук. Тут - пішов сніг, а місто взагалі не почищене, ніхто навіть не виїхав його чистити. Я вже зателефонував Андрію Баранову (заступник голови ОДА, - ред.) і сказав йому піднімати техніку по лінії МНС, бо скоро всі зупиняться. Була піднята техніка. Виявилося, що комунальна техніка невідомо де ділася, як мені пояснили. Після міського голови Полтави Анатолія Кукоби залишилися великі комунальні підприємства з потужним набором техніки. Куди вони зникли? - Невідомо.
Понаставляли своїх перевізників. Тепер вимагають, щоб ми їм піднімали тарифи. Коли виникають питання суспільного значення, то, звичайно, я висловлюю свою точку зору. А оцінку нехай вибори дають.
На превеликий жаль, через те, що нема співпраці, область дуже багато втрачає. Якщо б сьогодні влада у Полтаві була прогнозована і виконувала б свої зобов’язання, то, я вас запевняю, сюди могло б прийти дуже багато інвестицій. Інвестори хочуть, перш за все, прийти в обласний. Але привести сюди інвестора ми не можемо.
Щодо відключення трансляції Ющенка, то правоохоронні органи займаються цим питанням. Думаю, це було свідоме відключення, а не аварійна ситуація. Проте це не додає ініціаторам нічого доброго. По-перше, вони показують, що бояться свободи слова, а, по-друге, показують всьому суспільству, яка буде свобода слова за них. Вони всю Україну відключать, щоб ніхто нічого не чув. Знову почнуться темники, таємні угоди типу Молотова-Рібентропа. Зокрема, як сьогодні підписана угода з Росією? - Не відомо про що той протокол підписаний і т.д. Просто суспільство повинно це бачити. Це не єдине відключення. Було щось подібне і Луцьку, здається. Це просто доводить, що вони страшенно бояться правди.
Я 3,5 роки працював в області, моя майбутня доля юридично зрозуміла. Я у будь-якому випадку йтиму у відставку, бо такий закон. Як далі Президент розпорядиться – так і буде. Але коли буду сюди приїжджати, мені буде не соромно дивитись вам в очі. Мені здається, що принаймні нічого поганого для полтавців я не зробив. Тому з радістю буду згадувати ці роки і, сподіваюся, що полтавці теж.

- Якщо перед Вами постане вибір: Тимошенко чи Янукович, то за кого Ви голосуватимете? Костенко казав, Ви з ним у команді. ЧИ ВИЗНАЧИЛИСЯ, кого на виборах підтримуєте - КОСТЕНКА ЧИ ЮЩЕНКА?
- Мене сюди призначив Ющенко, а до цього я керував його штабом на Полтавщині. Я людина стійких політичних поглядів, я – рухівець. Цим пишаюся. Мене особисто приймав В’ячеслав Чорновіл у партію, а після розколу Руху я лишився з Юрієм Костенком. Справа у тому, що УНП завжди була фундаментом створення політичних сил, пов’язаних з національною українською ідею. 2/3 інтелектуального Руху лишилися в УНП. А те, що сталося з частиною рухівців на чолі з Удовенком та Тарасюком,– ми бачимо - розпалося і зникло...
Я підтримую Ющенка як Президента , бо вважаю, його українським Президентом. Коли висувався Костенко на з’їзді, була серйозна розмова: як бути в цій ситуації...
Ми виступаємо за те, що Костенко підтримає Ющенка на посаді Президента.

- Які плани на 2010 рік? Що ще треба на Полтавщині добудувати, облаштувати, які залучити інвестиції? Після виборів з ким співпрацюватиме, де залишитесь?
- Якщо переможе Віктор Ющенко, то у нас з ним буде серйозна дискусія. Зокрема, якщо будуть дострокові вибори, то я попрошу у нього дозволу повернутися до Верховної Ради. Але я не збираюся там сидіти, як дехто зараз. Я прийду до Верховної Ради з величезною кіпою законопроектів. У мене є також план реформування роботи Ради, адже сьогодні парламент не працює як професійний орган. Ми свого часу вносили пропозиції змін: щоб, коли приймалося будь-яке рішення парламенту (як правило, у складних економічних питаннях розуміється не більше 10 людей, а рішення повинні прийняти всі 226 голосів), проводилися дискусії, як це роблять в Англії - сидить «тіньовий» Прем’єр і діючий, наприклад, та розглядають реформування медицини. Не так, як у нас, – виходять «далекі» від цих питань люди і говорять зовсім не по темі. У цивілізований країні діюча більшість пропонує свій варіант, а опозиція – свій. Вони між собою дискутують, а інші слухають, суспільство слухає, преса… Усі розуміють суть питання, відбувається якісна дискусія. Раніше ми вносили регламент щодо такої роботи, все виписали, але цей законопроект не прийняли, безлад, який зараз у ВР, всіх задовольняє.

У мене є готовий бюджетний кодекс, який треба провести у ВР. До речі, Закон про вибори за відкритими регіональними списками, про який всі говорять, за моїм авторством.
А про плани на 2010 рік не дуже коректно говорити, бо 17 січня – вибори.
Перед областю ще багато завдань. Зокрема, будівництво стратегічної дороги. Нам так і не вдалося добудувати дорогу «Київ Харків», бо все дорожнє будівництво зупинилось. Нам вдалося добудувати тільки до Лубен. Без цієї дороги не зможе відбутися Євро – 2012.
Нам треба також знайти інвесторів, щоб запустити аеропорт. Якби Уряд дав 80 млн. грн. на посадкову полосу, ми знайшли б інвестора і запустили б аеропорт. Це стратегічне питання. Треба завершити добудову і реконструкцію всіх будинків культури.
Полтавщина на сьогодні відпрацювала і матеріалізувала на карті всю систему територіально-адміністративного устрою. Без цієї системи життєдіяльності далі неможливо рухатися. Це не лише схематична система, а система життєдіяльності кожного села.
Ми цього року підішли до завершення газифікації області. Коли я прийшов, 50% області було газифіковано . Якби цьогоріч НАК «Нафтогаз України» не провалив нам Програму, ми б її вже цього року завершили.
Програму розвитку інфраструктури села треба розбудовувати: водовідведення, мережі, енергетика, водопостачання, дороги – все, що приведе до нас інвестора. Роботи дуже багато.
Я своїм столичним поглядом бачу чого ще нема. В цілому, область була запущена. Не уявляю, якою б була медицина, якби ми її не впорядкували. Будинки культури були всі занехаяні, покинуті. Ми багато зробили для підняття активів, але багато ще й залишилося роботи.

- Доброго дня! Існує Рада Українського козацтва Полтавської області. Де можна ознайомитися зі складом козацьких організацій, представники яких входять до цієї ради, та які вимоги до козацьких формувань (організацій), які бажають буди членами ради? Який структурний орган адміністрації займається цим питанням? Невже до ради обираються за принципом належності до тієї чи іншої політичної партії ? Дякую. Успіхів Вам. Як до людини та керівника відношуся до Вас з повагою.
- Я досить індиферентно ставлюся до козацтва. Ці питання більше стосуються Сергія Солов’я (керівник апарату ОДА, - ред.) – головного отамана і козака. Скажу лише, коли відбувалися події до 300-річчя Полтавської битви, мені сказали що приїде до 6 тис. російських козаків. Очікували протистояння. Тоді я сказав нашим козакам – для вас настав час «Ч». Колись на цьому полі багато козаків билися. Якщо ви 20 тис. козаків приведете і пройдете полем, я побачу що на Полтавщині є козаки. Якщо ні, то на Полтавщині є тільки ряджені, а козаків нема.
Росіяни 6 тис. не привезли. Побачив я лише на підпитку старенького російського козачка, який шатався. Але і наших не було. Я тоді сказав: хлопці! Якщо ви думаєте, що Асадчев виїде на коні з шаблею і організовуватиме козацтво, то я цього на робитиму. Ви самі повинні організуватися. А тоді і будемо співпрацювати. Щодо мого бачення, то ще 1997-1998 роках, коли писалася нова версія Руху, ми передбачали реформу системи МВС, запровадження місцевої міліції, на базі козацьких загонів, звичаїв, статутів. Це актуально і сьогодні.

- Цікавить ситуація, в яку потрапила місцева влада, зокрема, у Кременчуці щодо розподілу квартир. Інваліди та інші пільговики вже побачили квартири, оформили документи, але в останній момент їх забрали на користь правоохоронців.
– Процедура купування квартир та роздачі їх перед виборами – схема корупційна і кримінальна, адже невдоволених у десятки разів більше, ніж тих, що отримали квартири. Схема, запропонована Президентом, була набагато краща, коли б держава допомагала оплачувати доступне житло. Тоді б у десятки разів більше людей отримували б квартири і не було б таких претензій.
Постановою Кабміну закінчували будувати дома, що на початок кризи були готові на 70%. На них були отримані кошти, але не всі - 30% - не доплачено. Ці будинки мали бути добудовані і передані іпотечній установі, яка їх і роздавала б. Спочатку у Кременчуці 10 квартир було прийнято іпотечною установою. Перший перелік погодили, потім вийшло інше положення. У першій Постанові 20% квартир - правоохоронцям, а в другій - 40%. Тому у пільговиків і забрали квартири. ОДА усунули від цього розподілу і всю біду скинули на мерію Кременчука. Можете уявити стан людей, яке все життя простояли у черзі, їм показали квартиру, але потім забрали.
Я бачу такий вихід: залишити перший варіант, а наступного року правоохоронцям, які повинні були отримати житло, купити квартири і розв’язати цей конфлікт. Як воно буде – не знаю. Зараз ситуація - некерована.
Взагалі, у 2010 році треба запровадити систему доступного житла, запропоновану Президентом. Це підніме з кризи будівельну галузь.

- Ви казали, що вартість проїзду в автобусах підвищуватися не буде, але «Богдани» і СП «Умак» («Вольво») подорожчали. Уже їздять по 1,25 грн., посилаючись на рішення мерії Полтави. Хіба це законно?
- Ми ніякого розпорядження про підвищення не підписували, тому це є незаконним. Ми дали службам цінової політики завдання розібратися і вжити заходи.
Мені аргументували, що місто перейшло на режим «маршрутного таксі». Перший подібний експеримент був у СРСР у Таллінні (Естонія). Принцип маршрутного таксі: ви приходите на площу, під’їздить таксі, на якому написано, куди воно їде ТРАНЗИТОМ. Під час руху, на прохання пасажирів, воно може зупинитися, але не назупинках, а за вимогою пасажира. Маршрутні таксі їздять не як міський транспорт, а як міжміський. Це – більший комфорт, швидше приїдеш, тому більше можна і платити. А якщо хтось написав «маршрутне таксі», а їде воно за розкладом як міський транспорт, то це - незаконно. Ми підключимо контролюючі органи. Насправді, міська влада повинна була дотувати міський транспорт. Якщо ж «профукали» міський бюджет, це інше питання...

Наостанок Асадчев привітав з новорічними святами та побажав представникам ЗМІ щастя добра і свободи слова.
На жаль, за браком часу, голова ОДА не встиг відповісти на всі 20 найрейтинговіших інтернет-запитань.

Автор: www.regionnews.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 грудня 2009, 14:16 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації