Вхід | Реєстрація

Це моя робота

Є одна хороша голлівудська фраза — «Це моя робота» (It’s my job). Говорять її десь так…

Уявіть, останні хвилини фільму. Звичайний американський поліцейський, можливо, навіть темношкірий, щойно врятував землю від інопланетних загарбників. Він вилазить з-під уламків розбитого космічного корабля, весь у крові, кульгаючи, з перев’язаною ногою, однією рукою тримаючи закривавлену рану в боці, а іншою — красуню-героїню. І от, саме в такий момент, коли на фоні звучить фінальна пісня, красуня повертається до нашого героя і ніжно шепоче йому:

— Ти такий хоробрий!

На що він (чи то скромно, чи то пафосно) відповідає: «Ітс май джоб!» І йдуть фінальні титри.

Та далеко не всі працюють американськими копами і рятують планети по четвергах. Тому чим далі, тим менше лірики виникає в стосунках між журналістами та читачами. Останнім часом претензій до журналістів нашого видання побільшало. Звучать вони з різних сторін і нерідко бувають протилежного змісту. Дедалі частіше нам доводиться відповідати незадоволеним героям публікацій: «Це наша робота».

Загалом, коли журналістів не люблять — це нормально. По великому рахунку, нас повинні любити лише рідні та друзі, як і кожну нормальну людину. І хоча я в журналістиці відносно недавно, проте, важко підрахувати, скільки разів мені доводилося чути фразу: «Я не люблю журналістів». Її говорили і рядові люди, і їхні керівники. Тобто, діапазон — досить широкий.

Також усе частіше доводиться чути погрози в свою адресу або банальне невдоволення в голосі та небажання вітатися при зустрічі.

Напевне, нас, журналістів, дійсно немає за що любити. Саме через нас усе таємне стає явним, виставляються на широкий загал «скелети в шафах», які були ретельно заховані від сторонніх очей.
І коли журналісти перестають об’єктивно інформувати читачів та публічно контролювати владу й чиновників, демократія перетворюється на її імітацію.

На мою думку, преса — це нервова система суспільства. Уколов голкою в хворе місце — вмить стало боляче. Відповідно приймаються якісь рішення. Хоча до цього хвороба протікала безсимптомно і мало кого хвилювала. Саме тут, гадаю, і з’являються витоки нелюбові до журналістів.

Ну, а коли нас люблять? Це якраз нехороша тенденція, котра не може не насторожити. Значить, журналіст нікого не чіпає і нікуди не вмішується.

Але слід пам’ятати, що одними лише «хорошими» словами хворобу не вилікувати. От іноді й доводиться колоти голкою, аби вказати на хворе місце, щоб хворий мав можливість вилікуватись. Тому якщо американський поліцейський рятує світ по четвергах, то ми — по п’ятницях, у день виходу нашої газети. Бо це — наша робота.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 травня 2013, 10:32 | Кобеляки | Редакційна
1. ansambl / 14 травня 2013, 18:04
"Саме через нас усе таємне стає явним,"- себя не похвалишь никто не похвалит.

"На мою думку, преса — це нервова система суспільства"- "какая жизнь такие песни, а жизнь нелепа и скушна" (Ария)

Современная журналистика- это информация пропущенная через призму восприятия журналиста. Автор 85 лэвэла делает из красного белое в зеленых разводах. Автор не несет ответвенности за то что он пишет\говорит, он окунулся в тему(в 99% не разобравшись в ней(по моему опыту)), отписался на тыщу знаков и побег дальше купаться в новых сплетнях и ковыряться в шкафах.

рекомендую книгу Терри Праттчета "Правда"
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації