Вхід | Реєстрація

Безвідповідальне батьківство – проблема сьогодення

Сучасне суспільство загострило чимало соціальних та моральних проблем, перед якими часто безпорадно розводимо руками. Деградувала така одвічно міцна для українців інституція, як родина.
Поняття «сім'я» асоціюється в нашій свідомості з безпечною територією, де можна почуватися комфортно і затишно, де панує любов і злагода, де можна знайти захист від небезпек навколишнього світу. Батьки, які збираються виховувати дитину повноцінним членом суспільства, повинні вміти спілкуватися з дитиною на різних вікових етапах її розвитку, навчати навичкам самостійного життя, вміти втішати дитину, вміти доглядати за дитиною, навчати її хорошим звичкам, навчати керувати своїми емоціям.
Але, на превеликий жаль, життя доводить, що реальна ситуація в сім'ї може бути дуже далекою від цієї ідилічної картини. Сім'я може бути і місцем, де розігруються невидимі, а іноді й видимі для оточуючих людські трагедії.
Зниження потенціалу загальнолюдських і духовних цінностей у суспільстві призводить до розвитку соціального сирітства – зростає кількість дітей, які залишилися без батьківського піклування. Серед основних причин збільшення кількості соціальних сиріт, крім традиційних (асоціальна поведінка батьків, поширення алкоголізму та наркоманії), з'явилися і нові, характерні для періоду активних реформ у суспільстві, а саме: економічна нестабільність, безробіття, соціальна малозахищеність, підвищена психологічна вразливість. Все це призводить до конфліктів у сім'ях, стає головною причиною невиконання батьками своїх обов'язків по вихованню дітей. Дуже насторожує нинішня ситуація у державі, коли виник такий негласний вид заробітку, як народження дітей заради виплати одноразової допомоги при народженні. В сім’ях, де неодноразово поставало питання про позбавлення батьків батьківських прав, де діти не доглянуті, мама ходить вагітна за третьою, четвертою дитиною, яка насправді їй не потрібна. Як зупинити цей бум високої народжуваності саме в таких категоріях сімей? Адже спосіб життя батьків є одним із вирішальних елементів у виборі дітьми форми поведінки. Тому закономірним є той факт, що діти з неблагополучних сімей, виростаючи, повторюють долю своїх горе-батьків. Батьки народжуючи їх, не задумуються, що вони можуть дати новій людині, яка прийшла у світ? Які моральні якості та матеріальні блага? Яке майбутнє чекає на цих діток? Та й кошти, отримані при народженні, навряд чи будуть збережені для цієї дитини, для її майбутнього. Проблеми алкоголізму, аморального способу життя обумовлюють постійну репродукцію дітей з низьким рівнем інтелекту. Такі батьки не можуть (а часто і не хочуть) приділяти дітям достатньо уваги, піклуватись про них, тому маємо таке явище, як дитяча безпритульність та бездоглядність. А в результаті – позбавлення батьків батьківських прав, притулок, інтернат та зламані людські долі...

Автор: Спеціаліст Кобеляцького районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді С.М.Довгань


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 серпня 2009, 15:49 | | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації