Вхід | Реєстрація

«Новорічні красуні» із цвинтаря

В перші дні 2010 року до Київського райвідділу міліції звернулись дві мешканки селища Івонченці із заявами про те, що із могил їх рідних на місцевому цвинтарі зникли декоративні ялинки. Для з’ясування обставин події на місце виїхали старший дільничний інспектор райвідділу Олександр Ніфантов зі своїм помічником, які відповідають за підтримання правопорядку у даному населеному пункті. Міліціонери відразу помітили, що зниклі ялинки були не будь-як зламані чи вирвані, а обережно зрізані. Це підштовхувало до думки про те, що зловмисник не просто здійснив наругу над могилами, а все таки зробив це із корисливою метою. Для чого потрібні «новорічні красуні» в новорічні та різдвяні свята не важко було здогадатись, однак вірити у таке призначення ялинок з цвинтаря все ж не хотілось.
Робота дільничних інспекторів по розшуку зловмисника дуже швидко принесла результат – у розмові з мешканцями Івонченців вдалось з’ясувати, що один із жителів селища напередодні Нового року ходив по вулицям та пропонував людям придбати ялинку. Коли міліціонери завітали до помешкання цього чоловіка, все, як кажуть, «стало на свої місця». Тридцятидев’ятирічний Владислав (ім’я змінено) спочатку заперечував свою причетність до події на цвинтарі, однак згодом все ж зізнався, що дерева на могилах позрізав саме він. З легкістю пояснив і причину такого нелюдського вчинку.
Проживав чоловік разом із співмешканкою та її восьмирічною донькою. Дівчинка, як і вся малеча, Новорічне свято дуже хотіла зустріти з ялинкою, тому і попросила «тата» виконати це бажання. Грошей на «новорічну красуню» у Владислава не було, тому він нічого кращого не придумав, як роздобути її на цвинтарі, який знаходиться неподалік будинку. За декілька днів до Нового року, під покровом темряви туди й пішов - серед багатьох декоративних ялинок, які ростуть біля могил, вибрав щонайкращу, та з легкістю її зрізав. Вже прямуючи додому, подумав, що таким чином можна і підзаробити грошенят, тому зрізав і ще одну, яка росла поблизу іншої могили. Одне деревце чоловік заховав, а інше поніс до домівки. Радості дівчинки, яка через безгрошів’я в сім’ї не звикла до розкоші та навіть дрібних подарунків, не було меж, а от співмешканка «новорічній красуні» зраділа не дуже – вона розуміла, що подібна декоративна ялинка коштує чималих грошей, яких у її любого просто не могло бути. На її запитання щодо походження зеленого деревця, чоловік чесно відповів, що «поцупив». Однак, зізнаватись у тому, що зробив це із цвинтаря не став – розумів, що реакція жінки буде вкрай негативною і Новорічне свято їм усім прийдеться зустріти без такої ялинки. Через деякий час деревце прикрасили й поставили у кімнаті. Ще одну зрізану на могилі «новорічну красуню» наступного дня Владислав за безцінь продав своїй односельчанці і вона також стала окрасою її оселі на Новий рік.
«Даний випадок, - говорить начальник Київського райвідділу міліції підполковник міліції Ігор Рудь, - повинен стати наукою не лише чоловікові, який позрізав ялинки і який за це буде притягнений до кримінальної відповідальності. Замислитись потрібно і тим полтавцям, які купують новорічні ялинки у людей, що не мають на їх продаж відповідних дозволів і документів. Такі дерева продаються, як правило, за безцінь і це є основним аргументом попиту на них. Разом з тим, ніхто не може гарантувати, що зрізані такі ялинки у лісі, а не на цвинтарі, як у даному випадку, чи просто не вкрадені у якомусь іншому місці. Краще заплатити дорожче, або провести свято взагалі без «новорічної красуні», ніж із такою ялинкою».
Зараз Київським райвідділом міліції вирішується питання щодо порушення відносно Владислава кримінальної справи за статтею 297 Кримінального кодексу України - наруга над могилою. Дана стаття, поряд із штрафом, арештом та обмеженням волі, передбачає також можливість позбавлення волі на строк до трьох років. Міру покарання для зловмисника, який порушив спокій померлих, визначить суд. Однак, якою б вона не була, за свій вчинок, відповідати йому прийдеться, більше всього, не лише за законами людськими, але й за Божими. А вони, як кажуть священики, набагато суворіші за земні.

Автор: Володимир Пасічко, Помічник начальника Київського РВ ПМУ по взаємодії з громадськістю та ЗМІ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 січня 2010, 10:54 | Полтава | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації