Вхід | Реєстрація

Скільки коштує тепло?

Скільки коштує тепло?

Чим обігріти будинок, щоб було тепло й економно? Журналісти «ЕХО» спробували розібратись у цьому питанні.

За допомогою ми звернулись до спеціалістів. Перше, чим можна дешево обігріти будинок, — це дрова. Але ж треба рубати їх, чистити димар та слідкувати за безпекою.

Також у багатьох будинках є газові котли. Це добре, якщо не враховувати постійне підвищення ціни на газ. А якщо їх потрібно ще й встановлювати, то навіть за найменшими підрахунками сума буде не менша 15 тисяч гривень. До того ж, займатися цим повинні виключно професіонали. Бо коли щось буде зроблено неправильно, то вся ця конструкція може вибухнути разом  із будинком.
Дуже часто споживачі для обігріву використовують електроконвектори. Ці прилади швидко нагнітають кімнату і порівняно недорого коштують. Але той факт, що їхні нагріваючі елементи контактують із повітрям, а значить за допомогою високих температур випалюють кисень та пересушують повітря, робить їх використання неможливим у дитячих кімнатах та в оселях людей, що мають проблеми з диханням.

Декілька років тому багато хто переходив на індивідуальне опалення і використовував для цього сучасні електрокотли. Зручно, коли ти сам можеш установлювати комфортну температуру в кожній кімнаті. А використовуєш його лише тоді, коли в цьому є необхідність. Та є тут також деякі незручності. По-перше, проблема з його установкою. Задля цього необхідно прокладати труби та встановити радіатори. Важливо, щоб цим займалися кваліфіковані спеціалісти.

До речі, дехто рятується за допомогою тепловентиляторів. Вони зручні, дешеві, невеликі за розмірами і дмухають теплим повітрям. Та якщо порахувати скільки їх потрібно, щоб обігріти ввесь будинок, то отримаємо чималий рахунок за спожиту енергію. Задля обігріву маленької кімнати їх, звісно, можна використовувати. Та, на жаль, такі тепловентилятори дуже часто ламаються, згорають та можуть стати причиною пожежі.

Загалом, ми чомусь звикли до конвективного способу опалювання: коли кімнати прогріваються потоком розігрітого повітря. Це — ефективно. Також можна обігрівати приміщення променевою енергією — інфрачервоним теплом. Інфрачервоне випромінювання (у залежності від температури нагрівача) поділяється на короткохвильове та довгохвильове. Довготривала дія короткохвильового випромінювання шкідлива для здоров’я людини. Висока температура нагріваючого елемента (більше 300 градусів) обумовлює їх використання на відкритому просторі або в приміщеннях з високою стелею: в ангарах, цехах, сховищах. Тобто, у місцях, де, незважаючи на загальні втрати тепла, потрібен потужний локальний обігрів.

Також існують керамічні електрообігрівачі, які випромінюють «м’яке тепло» довгої хвилі. Це — аналог російської печі або нашої української груби. Для установки не треба котла, радіаторів, труб і димоходів. Достатньо кваліфікованого електрика, щоб він підключив обігрівач до електричної мережі. Тепло від нагрівальної панелі рівномірно випромінюється по всій кімнаті: від підлоги до стелі. При цьому в повітрі не згорає кисень.

Отже, підбиваючи підсумки, можна додати, що конвектори швидко нагрівають приміщення та мають порівняно невисоку ціну. Серед недоліків  можна назвати високе споживання електроенергії та той факт, що вони спалюють кисень і пересушують повітря, а також не можуть використовуватися в кімнатах із підвищеною вологістю.

Електрокотли можна встановлювати в будинках та квартирах. Вони можуть обігрівати велику площу. Та висока ціна установки і складність у підключенні несе за собою значні затрати. Серед плюсів тепловентиляторів слід зазначити їх дешевизну й компактність. А серед недоліків — високе споживання електрики та пожежонебезпечність.

Інфрачервоні обігрівачі з короткохвильовим випромінюванням позитивно себе зарекомендували при використанні на відкритому просторі. Та в житлових приміщеннях слід їх використовувати з великою обережністю, особливо там, де є маленькі діти.

Керамічні електрообігрівачі можуть використовуватися в будь-яких приміщеннях та легко монтуються. Їх недоліком є відносно висока ціна обладнання, приблизно 5-6 тисяч гривень.

За коментарем ми вирішили звернутись до людей, які безпосередньо займаються продажем та установкою систем водопостачання й опалення. Один із підприємців нам розповів, що сьогодні керамічні обігрівачі не є актуальними для нашого району. Їх навіть немає в продажу. Та й люди ними не цікавляться. За його словами, сьогодні найбільше користуються попитом газові котли. Електричні котли — навпаки.

— Більше всього, це пов’язано з тим, що сьогодні опалювати електрикою втричі дорожче, ніж газом. Це люди розуміють. Тому в 2013 році ми не продали жодного електричного котла. Роком раніше реалізували всього один у сільську аптеку. І то лише тому,  що там відсутній газ, — сказав підприємець.

За його ж словами, на сьогоднішній день дедалі популярнішим видом опалення стають дрова. І знову ж таки, через високу ціну на газ.

— Дешевий котел для дерев’яного палива разом із установкою коштує орієнтовно 4 тисячі гривень. Тільки в нього кожні 2 години треба підкидати дрова. Хороша система коштує значно дорожче. Орієнтовно — 40 тисяч гривень. У такі котли не потрібно постійно підкидати дрова. Та через їхню високу собівартість такі системи рідко беруть, — розповів підприємець.

Також він розповів, що в селах найбільшим попитом користуються газові конвектори. У Кобеляках люди найчастіше купують навісні котли вітчизняного виробництва. За словами чоловіка, вони прості, надійні і з ними немає ніяких проблем.

Ми вирішили звернутись за коментарем до директора комунального підприємства «Водоканал» Івана Дяченка. Як відомо, підприємство, яке він очолює, уже третій рік поспіль отоплюється дровами. За словами Івана Івановича, раніше для того, аби отопити двоповерхове приміщення «Водоканалу» газом, необхідно було витратити в місяць близько десяти тисяч гривень. Тому він прийняв рішення перейти на систему опалення дровами.

— Сам котел ми придбали за 8,5 тисяч гривень. Дрова ми не купуємо. Використовуємо, для прикладу, спиляні аварійні дерева. Тому затрати мінімальні: заробітна плата кочегарам та паливно-мастильні матеріали для автомобіля й пилки, — розповів директор.

За його ж словами, від опалення газом підприємство відмовилось повністю.

Тепер ви не гірше самого бувалого спеціаліста зможете розібратися у всіх видах опалення і вибрати для себе саме той, альтернативний, що вам найбільше підходить.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 січня 2014, 13:37 | Полтавщина | Політика
1. ansambl / 18 січня 2014, 01:35
Для начала перестаньте греть улицу. Дом должен быть грамотно утеплен. Норма в эквиваленте пенопласта это 100мм+ воздушный зазор 50мм(это если простым языком).
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації