Вхід | Реєстрація

Краплі українських традицій для порожнього залу

У Нових Санжарах відбувся різдвяний концерт, у якому взяли участь більше ніж сто п’ятдесят самодіяльних артистів з усього району. А от дивитися на виступи колективів було практично нікому: новосанжарці на захід не прийшли.

Останнім часом я часто запитувала себе: «Чому зараз так швидко та невиразно для нас проходять свята?» Чекали на Новий рік, а вже Різдво пройшло. Так недалеко вже і до Пасхи». І прийшла до висновку, що у сучасному світі такі свята втратили свою особливість. Ось посудіть самі, як ми проводимо той же Новий рік? Випив, закусив — на диван до телевізора, пішов до друзів, а там знову — випив, закусив, прийшов додому — на диван до телевізора. Хоча чого ми там не бачили? Черговий «Вогник» з тими ж самими співаками, які так допекли за рік, чи фільми, хай навіть і старі, ностальгічні, але теж уже не раз бачені на протязі року. А душа бажає чогось величного, незвичайного…

І уявіть собі, це величне і незвичайне знайшлося прямо, як кажуть, під боком. Мова йде про унікальне як для сьогодення явище: районний огляд художньої самодіяльності, присвячений святу Різдва. І ось, 7 січня, зранку, коли вулиці Нових Санжар були аж занадто пусті і тільки автомобілі служби «Таксі» бентежили спокій, я пішла до Будинку культури, аби переконатися: та невже ще десь у районі збереглася така самодіяльність, яка може приїхати на огляд?

Те, що побачила, вразило мене до глибини душі. Більш ніж сто п’ятдесят чоловік приїхали з різних куточків нашого району, причому навіть з віддалених сіл. А яких колядок тільки не співали! Ось де я з головою пірнула в справжню українську культуру, якої зараз так нам не вистачає! Наслухалася народних, самодіяльних, проте таких щирих голосів акапельно та у супроводі живих музичних інструментів. Концерт промайнув непомітно, радісні емоції переповняли, але мені було прикро за пустий глядацький зал, тому що новосанжарці все-таки віддали перевагу принципу: «випив, закусив — на диван», замість того, щоб збагатити свій внутрішній світ і ковтнути таких тепер дефіцитних крапель живих українських традицій.

Хочеться подякувати організаторам за це свято духовності. Маю надію, що надалі цей рух не зупиниться. Можливо, збереження таким чином народних традицій — це і є той головний камінь, який започаткує фундамент щасливого майбутнього нашої країни.


Автор: Людмила Мокляк


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook


1. Ворскляночка / 21 січня 2014, 10:56
До чого тут принцип "выпив закусив диван" ? Мова повинна iти про вмiння органiзовувати проведенная таких заходiв. Чомусь пригадалось як такi заходи орг. Давыденко В.М. . Так... чудово вмiла працювати.
2. Любов / 21 січня 2014, 11:10
Недостатньо реклами для старшого покоління (бо тільки вони здатні витримати сто п'ятдесят чоловік, які співають колядки).
Проте, бабусі з радістю б послухали, аби в селах повісили оголошення, зібрали людей в автобуси і привезли до районного центру. Це, якби все робилося для людей, а не для галочки.
3. Боб Роб / 21 січня 2014, 11:41
Занадто перенасичена зимова святкова програма,люди втомились від гулянок-це перша причина пустого залу.Відсутність реклами-друга причина.Й нарешті третя причина-люди ,як не прискорбно, більше цікавляться скандалами,конфліктами,різними нісенітницями,а не добрим,вічним.
4. Чудо Юдо / 21 січня 2014, 12:10
Я поділяю негатив автора, щодо скупості методів розваг, які обирають для себе люди, але і чудово розумію чому на концерті майже нікого не було.
7 січня, ранок. Учора половина народу (в більшості молодша) добре погуляла з алкогольними напоями, адже сьогодні вихідний. Що робитиме людина після гулянки у вихідний? Правильно — спатиме. А що роблять люди старшого покоління 7 січня зранку, ну, ті які вчора не гульбенили? Правильно — сидять вдома і чекають колядників, адже так прийнято.
То скажіть, хто придумав робити концерт 7 січня зранку, а не ввечері того ж дня, наприклад? Той, кому по барабану на те чи прийдуть на нього люди чи ні, а головне "галочку" намалювати? Скоріше за все...
5. шофер / 23 січня 2014, 01:43
Ось посудіть самі, як ми проводимо той же Новий рік? Випив, закусив — на диван до телевізора...
А що новий рік якесь кульне свято? Всього навсього день замикання календарного кола, яким може бути любий інший день року, і який абсолютно нічого у житті людей не міняє і не визначає (хіба що бугалтерські звіти).

От на Паску, люди справді завжди будуть зважати.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації