Вхід | Реєстрація

Олександр Попов: У 2010 році зростання комунальних тарифів відбудеться на 160%

Про це, зокрема, повідомив народний депутат, керівник обласного виборчого штабу кандидата на пост Президента України Віктора Януковича Олександр Попов під час інтернет- прес-конференції в ІА «Новини Полтавщини», відповідаючи на питання користувачів сайту. Участь у розмові з журналістами також узяв голова Полтавської обласної ради Олександр Удовіченко. Загалом, тема прес-конференції стосувалася особливостей загальнополітичної та економічної ситуації на Полтавщині. Нижче розміщуємо діалог розмови.

- Які перспективи підвищення цін на комунальні послуги? Який рецепт поліпшення якості ЖКХ?
Олександр Попов: Мені вже доводилося говорити про ризики у ЖКГ. Все це пов’язане з тим, що в собівартості тепла і гарячої води ціна на енергоносії сягає більше 80%. Тобто: у кожній гривні, оплаченій нами за комунпослуги, 80% ми платимо за газ і електроенергію. Все інше – зарплата, податки, механізми і т.д. У 2007 році при дуже великих цінах на світових ринках на газ (400 доларів за тисячу кубометрів), Україна отримувала газ за ціною 179 доларів. Коли ж ціна стала падати на світовому ринку - торік і цього року (у зв’язку з кризою і меншим споживанням газу) - для України ціна стала 320 доларів. На сьогодні, комунальна теплоенергетика з транспортуванням має газ за ціною 110 доларів за 1000 куб. м. і продає населенню за діючими тарифами. На Полтавщині, до речі, вони прирівняні до рівня затрат. У нас ціна тепер 310 доларів – втричі дорожче, щоб залишити 110, треба 220 доларів на кожній тисячі куб. м. продавати державою через держбюджет. Нема таких грошей. Коли формували бюджет 2010 року, там не було закладено цих видатків. Зараз у сховищах є газ, закачаний у 2009. До травня його вистачить, щоб споживати за старою ціною. Потім треба закуповувати за новою. Зростання тарифів відбудеться на 160%.
Це не витримає жодний населений пункт, бюджетна сфера і споживачі. Це катастрофа для ЖКГ. А Тимошенко заявляє, що не буде підніматися ціна на комунальні послуги, як мінімум, у 1 півріччі. Ніхто у державі не сказав, що буде потім, коли ми закуповуватимемо енергоносії за новою ціною. Думаю, з цією проблемою зіткнеться новий Уряд і Президент.
Щодо Януковича, у нього влітку 2007 року була Програма, як не допустити зростання цін і реформувати ЖКГ. Ця програма була прийнята тут, у Полтаві, у серпні 2007 року. Тоді Уряд не працював. Пройшло 2 роки, поки ми пролобіювали цей Закон. Починаючи з 1 січня протягом 5 років держава, згідно з прийнятим Законом, зобов’язана інвестувати на енергозбереження і наведення порядку в житловому фонді 21 млрд. грн. Якщо Віктору Януковичу доведеться вирішувати цю проблему, думаю, це буде одним із пріоритетних завдань, адже по завершенню виборів найбільш актуального питання, ніж проблеми ЖКГ, не буде.

- Яка ситуація зараз на Полтавському гірничо-збагачувальному комбінаті? У мене родичі там працюють, то кажуть, що їм не виплачують зарплати і пригрозили, що як стане Янукович Президентом, взагалі підприємство закриють. Чи справді це так?
Олександр Попов: У Юлії Тимошенко особлива «любов» до Полтавського гірничо-збагачувального комбінату. Уряд заборгував тисячам українських підприємств повернення ПДВ, а 1/75 від цієї суми (20 мільярдів гривень) припадає на Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат – це 550 мільйонів гривень. Для порівняння скажу, що це 7 річних бюджетів міста Комсомольська. У зв’язку з цим, кожен працівник комбінату недоотримав 3 тис. грн. через невиконанням колективного договору. У той же час керівництво на комбінаті розповідає, що Юлія Тимошенко - найкращий Прем’єр України.
На мій погляд, це основа виборчої кампанії, яка зараз проводиться. Я не знаю чому акціонери мовчать, адже окремі з них публічно принижені Прем’єр-міністром. Мені це дуже неприємно, бо я сам з Комсомольська і знаю цих керівників. Вони дуже багато зробили для міста та економіки країни, а зараз просто стали заручниками обставин.
Я підготував депутатський запит до Кабінету Міністрів і до Генерального прокурора стосовно неповернення ПДВ та затримках коштів у казначействі.
Олександр Удовіченко: Від сесії обласної ради ми готували звернення до Кабінету Міністрів стосовно повернення ПДВ для промислових підприємств, у тому числі і міста Кременчука. Проте і до сьогоднішнього дня жодної відповіді не отримали.

- Підвищилися ціни на продукти, у тому числі й на хліб. Чи знаєте ви про це? Чому так сталося?
Олександр Удовіченко: Через демократичну позицію щодо ринкових процесів в економіці і невтручання адмінресурсу ми втратили керованість цією ситуацією. Сьогодні товаровиробники, у тому числі і продуктів харчування, знаходяться у складній економічній ситуації: сировина дорожчає, тому вони піднімають ціну. А діалогу між владою і виробниками немає. Якщо чесно, то влада повною мірою, образно кажучи, економічно «віджимає» товаровиробників. Пам’ятаю 2004 рік, коли я був керівником Полтавської облдержадміністрації, тоді у нас були важелі впливу – ми через цінову інспекцію могли впливати на ринок цін. Сьогодні, як я розумію, ніхто цим не займається. Якщо говорити про обласну раду, представницький орган, то на наші звернення ніхто не реагує.
Думаю, що далі чекають ще гірші часи: подорожчання продуктів та збільшення вартості кошика, який називаємо прожитковим мінімумом.
Олександр Попов: Нагадаю, за результатами збору врожаїв та роботи аграрного сектору Міністру АПК Юрію Мельнику присвоїли звання Героя України. Весь світ проінформували, що Україна мало не відродила свою колишню славу житниці, зібравши рекордний урожай не лише у межах країни, а й усієї Європи.
Проте реальний ріст цін свідчить, що це лише популізм, щоб сподобатися. Насправді, ціни на продукти харчування за час урядування Юлії Тимошенко зросли у 2-3 рази, у стільки ж медикаменти та на 40% підвищилася вартість житлово-комунальних послуг. На мою думку, це лише початок, бо під Президентські вибори, зазвичай, затримуються такі процеси. Якщо ж влада не може утримати ріст цін на продукти харчування до Президентських виборів, то це означає, що вже використані усі можливі важелі управління. Після виборів на нас чекає ще більш стрімке подорожчання. Це, у першу чергу, пов’язане з ростом цін на газ, електроенергію та інші складові собівартості.

- Суд відхилив позов Тимошенко щодо заборони голосувати вдома недієздатним, престарілим, а на виборчих дільницях про це не знають, посилають по довідки старих людей. Може, це вже до фальсифікацій готуються?
Олександр Попов: Прийняли рішення, яке повинні були прийняти. У Законі прописана можливість голосування вдома і ЦВК прийняла Положення, яке роз'яснювало як це повинно робитися. На 17 січня прогнозується дуже несприятлива погода. У нас 1800 населених пунктів, де, особливо в селах, проживають літні та хворі люди. Зараз епідемія грипу. До того ж заздалегідь ніхто не зуміє спланувати, що захворіє. З точки зору конституційних прав, вирішили правильно, коли дозволили голосувати вдома.
Я переконаний, що сьогоднішні механізми, які будуть використані для голосування вдома, зводять до мінімуму можливість зловживань. У всіх виборчих комісіях є представники кожного кандидата на пост Президента. Тому формувати групу членів комісій, які допомагатимуть голосуватиму на дому, можна на паритетній основі. В умовах, коли сьогодні діє кримінальна відповідальність за виборчі порушення, думаю, ні в кого не виникне бажання зловживати. В обласному штабі ми питання можливих фальсифікацій наших опонентів, важаю, проконтролюємо.

- В случае победы Януковича Вас (Александра Попова) планируют назначить главой Полтавской облгосадминистрации. Это для вас новость или предпологаемый сценарий?
Олександр Попов: Буду відвертий – такої розмови зі мною ніколи не було. У мене є сьогодні посада в опозиційному Уряді, я - Міністр з питань ЖКГ. Я йшов працювати в Уряд у 2007 році на запрошення Віктора Януковича тільки з однією метою – реформувати ЖКГ. У мене це бажання нікуди не зникло. Полтава може стати зразком і базовим регіоном, де це можна позитивно реалізувати. Ми не чекали поки «добрий» Прем'єр-Міністр дасть старт для перетворень чи реформ. Ми за останніх 7 місяців провели важку роботу, направлену на те, що згуртувати людей в ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків). Наш прихід до влади дозволить вже на підготовлений грунт у Полтавській області інвестувати ресурси на ЖКГ. Якщо мені доручать цю справу, я цим займатимуся із задоволенням. Хоча, чесно кажучи, позиція Міністра майбутнього Уряду – це позиція самовбивці, адже новому Уряду доведеться узяти на себе увесь негатив, який сьогодні є і який іще буде, а потім передати його іншому Уряду, який хвалитимуть… Але комусь це треба робити.

- Яка ситуація з пенсіями? Буде підвищення, чи ні? А то закон є, а виконання його - немає.
Олександр Удовіченко: Я повинен сказати, що нинішній Уряд робить все для того, щоб закрити проблему січня і лютого місяця. Якщо подивитися на динаміку виплат, яка почалася з 4 січня, то сьогодні платять за 7-ме число, а повинні платити вже за 11-те. Ви знаєте що з 4 по 25 число кожного місяця різним групам пенсіонерів виплачуються пенсії. Сьогодні ми прогнозуємо ситуацію, яка буде ускладнюватися. В Уряду немає фінансів, які можна було б запозичити Пенсійному фонду, як це робилося раніше (дотувався Пенсійний фонд, потім після 25 числа намагалися повернути запозичені кошти у державну казну). Цього разу, за нашими прогнозами, ситуація буде більш складною, бо є Закон про підвищені соцстандарти, є реальні виплати за грудень, які менші, ніж повинні бути згідно з законом. Тут навіть нічого коментувати. А викрутаси, які робив Пенсійний фонд, коли кожному пенсіонеру направили листа за підписом голови Пенсійного фонду України, де він розповідав, що нові стандарти привели до збільшення лише на 60 копійок, або навіть зменшення про дотацій - це брехня і перекручування фактів. Але така проза життя, так працює Уряд і його служби.
Олександр Попов: З 1 січня мінімальна пенсія повинна становити 695 грн. Згідно з прийнятим законом про підвищення соціальних стандартів, щокварталу вона повинна бути ще піднята на 10%. Я думаю, що ви чули заяву нашого лідера Віктора Януковича про те, що він ставить перед собою, як майбутній Президент, мету, щоб на 1 січня 2011 року мінімальна пенсія була 1 тис. 200 грн. Знаючи Віктора Януковича, як людину, яка ніколи не говорить того, чого не досягає, думаю, що так і буде. Це дуже амбітне завдання. З іншого боку, це стосується й інших соціальних стандартів та підняття зарплати всім працівникам і бюджетникам. Якщо ми не піднімемо доходи населення, то не запустимо економіку нашої держави. Треба, щоб послуги, товари кимось скупувалися, бо буде криза, як і сьогодні.

- Розповсюджена інформація, що між Ющенком і Януковичем підписано пакт про ненапад. Це правда чи ні?
Олександр Попов: Уявіть: я чи ви, умовно кажучи, на місці Віктора Януковича. Рейтинг Президента Ющенка нині складає 4-3%. Невже це достатній рейтинг, щоб претендувати на ключові посади у державі? Скажіть мені, який сенс Віктору Януковичу укладати таку угоду? На мою думку, це просто абсурд. Я вважаю, що це спеціальна технологія, яку запустив БЮТ для підвищення свого рейтингу. Як керівник обласного штабу Партії регіонів, я вважаю, що ми повинні співпрацювати з усіма політичними силами, які вважають, що Янукович повинен бути Президентом держави: з лівими, центристськими, націонал-патріотичними партіями. Віктор Янукович – майбутній президент всієї України, його завдання – об’єднати всю країну. Коли завершаться президентські вибори й оберуть Януковича Президентом, я вважаю, що треба звернутися до комуністів, представників «Нашої України» і сказати їм: є завдання, давайте приберемо УПА та якісь «ліві» політичні погляди, а висунемо на перший план економічні проблеми, питання стабілізації. І через 2 роки ми легко вирішимо економічні, а тоді повернемося до конфліктних питань.
Я думаю, що виборів до парламенту не буде саме з цієї причини. У нас немає часу на політичні дискусії – треба об’єднати країну.
Олександр Удовіченко: Можу додати, що у штабі Партії Регіонів, в обласній організації, сьогодні питання, зокрема, кадрові не є злободенними. Сьогодні йде робота за поданням нашого кандидата, щоб він став Президентом. Все решта – не обговорюється. Немає такого, щоб хтось себе уявляв Міністром, губернатором… Прийде час, ми переможемо, тоді підніматиме ці питання.

- Повідомляли, що в Кременчуці на фінансування потреб освіти не вистачає 9 млн. І це відбувається в місті , яке є промисловою перлиною Полтавщини!!! Що тоді говорити про відсталі райони... Разом з тим, найвищі керівники ОДА звітують про небачені здобутки. Коли закінчиться ця відверта брехня?
Олександр Удовіченко: Думаю, що в цьому запитання є і відповідь - тоді, коли зміниться «помаранчева» влада. Зараз і виконавча влада регіону є заручником ситуації у державі. Сьогодні найбільша проблема саме у промисловому місті, Кременчуці. Сільські райони більш-менш вийшли з цієї ситуації, бо там різноманітна можливість наповнення бюджету. Безумовно, дається взнаки, що з рахунків Казначейства найбільше не проплатили саме Кременчуку - більше 5 млн. грн.

- Останнім часом з’явилося чимало «чорнухи» на вашого кандидата. Кажуть, що ваші опоненти готують і різноманітні провокації. Це правда? Як протистоятимете цьому?
Олександр Попов: Нам відомо, що на територію Полтавщини завезений великий обсяг продукції, яку ми називаємо «чорною», вона виготовлена з порушенням діючого виборчого законодавства і має сумнівний зміст. Така продукція виявлена у Кременчуці та Лубенському районі. Ми знаємо де і в яких штабах опонентів вона сьогодні знаходиться. Скажу, що ми надали інформацію, і вже є підтвердження правоохоронців. Якщо ця продукція буде розповсюджуватися, то людей, які цим займаються, затримають і притягнуть до кримінальної відповідальності.
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, як кандидат у Президент, приїздить до Кременчука, роздає квартири, машини «швидкої допомоги» і робить це за рахунок державного бюджету. Хіба це не зловживання адмінресурсом? Це законно, чи ні? Ось копія сертифікату, який був виданий у Карлівці керівником обласної партійної організації (продемонстрував ксерокопію, - ред.). Тут написано, що Тимошенко гарантує отримання медичного обладнання, а конкретно – апарату для штучної вентиляції легень. Технологія така: будете голосувати за БЮТ – ось вам обладнання, не будете – тоді ми поїхали далі. І таким чином роздано десятки обладнань за підписом Тимошенко.
А гроші були виділені на боротьбу з грипом, 1 млрд. грн. Тож боротьба з грипом перетворилася на подібні сертифікати, а іноді у речі, які зовсім на мають відношення до лікування ГРВІ.
Є факт зловживання адмінресурсом. Опозиції завжди важче боротися за перемогу на виборах. Але як нагло себе ведуть представники влади!.. Колись казали, який попередній Президент поганий, але нинішній Прем’єр йому «в підметки не годится». Моя думка, що прийде час, коли ми будемо ставити пам’ятник демократу Леоніду Кучмі і диктатору Юлії Тимошенко та Віктору Ющенку.
Олександр Удовіченко: Якщо говорити про «чорні технології», то сьогодні надійшла інформація, що «заказуха» йде саме від штабів БЮТу. Вони зрозуміли, що треба «накрити» райони, і розміщують замовні статті стосовно нашого кандидата. У нас навіть у думках немає схеми підходу до наших опонентів, але вони йдуть будь-яким, навіть брудним, шляхом.
Думаю, на нас чекають ще «студентські варіанти» по Полтаві, Кременчуку. Тяжко боротися з цією ситуацією. Людей розбещують, відпрацьовують злочинні схеми. Ви знаєте, що нині законодавство більш жорстке, тож є надія на те, що воно буде стримувати людей. Ми розуміємо: якщо студенту заплатять декілька сотень гривень, дехто погодиться на такі брудні речі. Тому ми до цього готові і будемо робити все, щоб протистояти порушенням.

- Рік почався – а бюджету державного немає. Які Ваші коментарі щодо цієї ситуації?
Олександр Удовіченко: Ситуація дуже погана. Думаю, що виживати будуть бюджети різних рівнів за рахунок того, що фінансуватимуть лише нагальні потреби, які можна профінансувати в обсязі 1/12 до минулого року. Все інше – не фінансуватиметься. Зараз важко сказати скільки це триватиме, адже все залежите від того, коли приймуть бюджети - державний і місцеві. Думаю, що протягом 1-го кварталу, до завершення президентських виборів, ніхто не думатиме яким чином наповнювати державну казну. Вона буде автоматично наповнюватися. Прогнози мої – песимістичні. Грошей буде все менше у бюджетах. Владі на місцях треба займатися тим, щоб не було ще більших «провалів» у наповненні бюджетів. А те, що не будуть фінансуватися Програми розвитку – це вже очевидний факт. Про це до прийняття бюджетів можна забути. Нині виконавча влада доведена до катастрофічної ситуації: облдержадміністрації та райдержадміністрації просто не фінансуються. Як кажуть, «докерувалися»: немає у них ні літра пального, ні олівця, ні кілометра послуг автотранспорту... Нам вдалося і торік «підставити плечі» державному управлінню області. Ми відкриті для допомоги, адже за ними стоять люди і цілі галузі, а без державного управління і структур, які координують та організують все, це просто колапс. Цього не можна допускати.
Якщо до мене, як до голови облради, звертатимуться, будемо підправляти деякі речі навіть до прийняття обласного бюджету.
Олександр Попов: Я вас, мабуть, не здивую, що сьогодні не можна отримати об’єктивну статистичну інформацію. Зокрема, про виконання бюджету невідомо не лише народним депутатам, а навіть Президенту. У відповідь лунає – ця інформація для службового користування. Уряд розуміє глибину негативних процесів, які відбуваються у держбюджеті. Тому у грудні були спроби Юлії Тимошенко залучити ще додаткові займи. МВФ відмовив Уряду у співпраці до виборів. Почався пошук грошей не від фондів, а у комерційних банках. Коли ж американці дізналися, що у нас немає навіть Міністра фінансів і більшості у парламенті (треба ратифікувати угоду у ВР та Указом Президента) зрозуміли, що цього зробити неможливо. Залишився тоді варіант, який мене здивував: на початку січня, коли НБУ дав позику Уряду для «Нафтогаз України» - 1,1 млрд. доларів для погашення сплати за газ перед «Газпромом».
Ви, мабуть, також чули цифру – близько чверті золотовалютних запасів країни нині загублено. Якщо прямо висловлюватися - це «медвежа послуга», яка нам ще боком вилізе, бо втрачається стабільність національної валюти. Січень традиційно – найважчий. Підприємства не працюють, податки не поступають. Тож це серйозний іспит. Я переконаний, якщо місцеві бюджети навіть отримають з казначейства заборговані 33,7 млн. грн., то ще більшу суму затримають наприкінці січня. Ця ситуація поглиблюється і погіршується. На жаль, нам треба очікувати неприємностей у фінансуванні бюджетів...

Автор: www.regionnews.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 січня 2010, 14:04 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації