Вхід | Реєстрація

СБУ прагне позбавити виборчий процес «чорної готівки»

Служба безпеки вживає заходи для забезпечення державної безпеки, злагоди напередодні та під час виборів, припинення проявів терористичного та іншого протиправного характеру стосовно кандидатів у Президенти. Як наголосив голова СБУ Валентин Наливайченко, "в СБУ достатньо сил та засобів для того, щоб не допустити використання брудних закордонних технологій". «Завдання СБУ - позбавити виборчий процес «чорної готівки», викрити та припинити факти протиправної конвертації тіньових коштів та спрямування їх на підкуп виборців», - підкреслив він. За даними СБУ, робота ОВК та ДВК Полтавської області може бути паралізована - більшість голів, членів та секретарів дільничних виборчих комісій можуть залишити свої посади, оскільки є вірогідність втрати ними допомоги по безробіттю:
йдеться про категорію, яка перебуває на обліку в центрах зайнятості населення.
Як повідомили в прес-центрі СБУ, у Центральному управлінні та регіональних органах СБ України з 31 грудня 2009 року започатковано цілодобове функціонування «телефонів довіри» та створено оперативні групи для надання правової оцінки отриманих СБ України у встановленому законодавством порядку повідомлень громадян про порушення виборчого законодавства. Відсьогодні на офіційному сайті СБУ працюватиме і щоденно оновлюватиметься розділ «Законність проведення виборів Президента України». У вигляді моніторингової таблиці тут буде розміщуватись інформація про недоліки, які виявлені Службою безпеки України, у тому числі й за зверненнями громадян, і мають бути усунуті для забезпечення законності виборів президента України. Служба безпеки також окремо повідомлятиме про хід усунення органами виконавчої влади та виборчими комісіями виявлених порушень.
Нагадаємо, що за злочини у сфері виборчого законодавства, визначені розділом V (злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина) Кримінального кодексу України, передбачено кримінальну відповідальність, у тому числі позбавлення волі строком до десяти років. СБУ фіксуються порушення виборчого законодавства, які стосуються підготовки до проведення виборів та самого процесу голосування.
Непоодинокими є спроби підкупу членів дільничних виборчих комісій (Луганська, Донецька області) для проведення ними роботи з визнання недійсними результатів голосування на окремих ДВК. Так, у населеному пункті Патріотичне Новоазовського району Донецької області голова ДВК №62 ТВО №62 намагався примусити секретаря виборчої комісії розповсюджувати агітаційні матеріали на підтримку одного з кандидатів.
Органами внутрішніх справ на підставі матеріалів СБУ має бути складений відносно вказаного голови ДВК адміністративний протокол згідно зі ст.212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Службою безпеки України виявлено дані щодо можливої наявності у Дніпропетровській, Одеській, Запорізькій, Донецькій, Луганській та Харківській областях у державному реєстрі виборців невідповідностей, які можуть бути використані на користь одного з кандидатів. Мова йде про так званих «двійників» - осіб, які нещодавно були зняті з реєстрації і зареєстровані у зруйнованих будинках, будівлях, яким змінили назву адреси тощо.
За наявними даними, вказана електронна база містила інформацію на близько 10 тисяч осіб і може бути використана для фальшування волевиявлення виборців.
СБ України виявлені передумови до порушень виборчого законодавства у формуваннях Збройних Сил України. Зокрема, виявлені неточності у виборчих списках військових частин (штаб Повітряного командування «Південь», м. Одеса та інші), які складають до 10% виборців (зняття з реєстрації, зміна прізвищ, неточності у вигляді невідповідності декількох букв тощо) можуть бути використані для видачі зайвих бюлетенів.
СБУ офіційно поінформувала Міністерство оборони України для вчасного виправлення цих недоліків.
Місцеві органи влади Івано-Франківської, Закарпатської, Чернівецької, Львівської областей попереджені СБ України про недопустимість видачі виборчих бюлетенів осіб, які тимчасово перебувають за кордоном, іншим особам. У взаємодії з МЗС України взято на контроль кількість бюлетенів, які відправлено за кордон відповідно до даних консульських установ. Служба безпеки фіксує недоліки виборчого законодавства, що стосуються організаційних моментів підготовки та проведення виборів Президента України. Зокрема, в окружних виборчих комісіях та дільничних виборчих комісіях у Тернопільській, Дніпропетровській, Миколаївській, Херсонській, Хмельницькій областях недостатній або відсутній технічний захист інформації в приміщеннях комісій, у тому числі через відключення від зовнішньої системи електропостачання. Відсутні кодові замки, охорона, не працюють системи сигналізації, відсутня необхідна оргтехніка, транспорт та телефонний зв’язок, а також перебувають у незадовільному стані приміщення (відсутність опалення тощо).
У територіальних виборчих округах Івано-Франківської, Донецької, Луганської, Хмельницької областей виявлено факти неповного складу виборчих комісій, через що деякі ОВК та ДВК тимчасово припинили свою роботу. Існує проблема з виділенням приміщень під ДВК у Дніпропетровській, Житомирській, Чернівецькій, Волинській областях через відсутність договорів оренди із власниками або у зв’язку з відсутністю коштів для укладення такої оренди.

Автор: www.regionnews.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 січня 2010, 14:08 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації