Вхід | Реєстрація

Роман Матюхов судиться з міськрадою

Роман Матюхов судиться з міськрадою

У понеділок 21 вересня житель Кобеляк звернувся до районного суду із позовною заявою. Він прохає, аби суд припинив діяльність майданчика для тимчасового зберігання побутових відходів, який розміщений на вулиці Червоноармійській.

Протягом трьох років на околиці Кобеляк, поряд із цегельним заводом, функціонує майданчик для тимчасового зберігання твердих побутових відходів. Його відкрили після того, як золотарівські депутати відмовили Кобеляцькій міськраді у продовження договору оренди земельної ділянки, на якій було розміщене міське звалище. Кобеляцька влада розпочала пошуки іншого місця для захоронення відходів. Але всі сусідні громади не погодились на те, щоб на їх території з’явилось міське звалище.

І сміття почали складувати на вулиці Червоноармійській, що на околиці райцентру. Керівники міста дуже сподівались, що буде втілений у життя проект із будівництва в Кременчуцькому районі сміттєпереробного заводу. Згідно з намірами Полтавської обласної ради та інвесторів із фірми «Технодом», нове підприємство мало переробити ледве не все сміття, що накопичене на Полтавщині. Саме тому майданчик у Кобеляках і отримав статус тимчасового. Думали, що завод через три-чотири роки запрацює і міське сміття туди поступово вивезуть.

Але проект із будівництва сміттєпереробного заводу так і залишився виключно у паперовому варіанті. А на околиці Кобеляк за три роки виросла величезна купа цілком реального і досить смердючого непотребу. Жителі будинків, що розташовані поряд із майданчиком, постійно скаржаться на сморід та зграї бездомних собак. А ще, за словами людей, на звалищі розплодились щурі. І вони поступово починають мігрувати до людських осель.

Кобелячанин Роман Матюхов якраз і є одним із тих кобелячан, кому «пощастило» жити поряд із звалищем. Крім того Роман Володимирович є депутатом міськради. У своїй позовній заяві він попрохав Кобеляцький районний суд зобов’язати Кобеляцьку міську раду виконати певні дії. Конкретніше: припинити вивозити сміття на Червоноармійську та очистити майданчик від того непотребу, що туди за три роки навезли. Матюхов вважає, що подальше функціонування звалища загрожує життю та здоров’ю мешканців мікрорайону Мануальний.

У судовому засіданні, яке вела суддя Наталія Рожкова, взяли участь заступник міського голови Олександр Письмак та директор ККП «Міська сервісна служба» Володимир Слісаренко. Письмак представляв інтереси міськради, а Слісаренко був викликаний як представник третьої особи. Також у залі суду були присутні кілька жителів райцентру. Усі вони проживають у мікрорайоні Мануальний поряд із звалищем.

Суддя Рожкова під час засідання вислухала аргументи позивача і відповідача та зачитала документальні докази, які є у справі. Роман Матюхов нагадав, що у свій час Кобеляцький районний суд прийняв постанову про скасування рішення сесії міськради щодо майданчика для зберігання сміття. Та міська рада рішення скасувала, а відходи на Червоноармійську везуть, як і раніше. Він висловив сумнів у тому, що відстань від звалища до житлових будинків становить 320 метрів, як стверджують у міськраді. На думку Матюхова і людей, котрі прийшли його підтримати, вона не перевищує 120 метрів.

Олександр Письмак, у свою чергу, визнавши, що рішення сесії міськради дійсно скасоване, нагадав про існування аналогічного документу, прийнятого на виконкомі. А його до цього часу ніхто не оскаржував. Олександр Васильович продемонстрував акти різних перевірок, що підтверджують безпечність звалища.

Вислухавши всіх, суддя вирішила перенести засідання і за цей час витребувати нові висновки щодо діяльності майданчика для зберігання відходів. Їх мають надати фахівці з екологічної та санітарної служб.

Після закінчення судового засідання Роман Матюхов запропонував проїхати з ним на звалище і впевнитись, що там дійсно смердить. Роман Володимирович має бачення того, як вийти із ситуації. Він сказав:

— Я усвідомлюю, що закриття звалища на Червоноармійській повністю проблему із сміттям не вирішує. Відходи потрібно кудись вивозити і захоронити. Я пропоную міській владі вивчити і впровадити в життя досвід Решетилівки. Там відходами займається приватний підприємець. Як результат, у селищі чисто, біля контейнерів чисто, а звалище розташоване за 11 кілометрів від населеного пункту.

Ми попрохали висловити своє бачення вирішення ситуації з майданчиком і з утилізацією сміття міського голову Олександра Ісипа. Ось, що він сказав:

— Добре, що депутат піднімає актуальну для міста проблему. Погано тільки те, що вся ця активність починається виключно перед виборами, а тому нагадує банальну піар-кампанію. Добре, що депутат вивчає досвід інших населених пунктів. Але погано, що він недовивчив ситуацію до кінця. Не знаю, як там у Решетилівці із чистотою, але знаю, що між нашими населеними пунктами є принципова відмінність. Справа в тому, що до складу Решетилівської селищної ради, окрім райцентру, входять ще кілька населених пунктів із усіма лісами, полями, долинами і яругами. А це означає, що селищні депутати прийняли рішення і ним самі виділили землю десь між селами під полігон для утилізації сміття. Кобеляки ж обмежені виключно кордонами міста. А в місті, окрім Червоноармійської, просто не існує іншої земельної ділянки, придатної для використання як подібний майданчик. Ми обмежені охоронними зонами двох річок і газопроводу. Невже Роман Володимирович не знає, що міська влада вивчила карту Кобеляк уздовж і впоперек у пошуках відповідної земельної ділянки. Має він знати і те, що місто зверталося із проханням про виділення землі під полігон для відходів до Кунівської, Золотарівської, Підгорянської, Красненської, Сухинівської та Кіровської сільських рад. І скрізь нам відмовили. Вихід із ситуації я вбачаю або в компромісі з якоюсь сільською громадою і отриманні там землі, або в будівництві сортувальної станції. Швидше всього, на тій же Червоноармійській. Крім того, потрібно усвідомлювати, що в разі, коли євроінтеграційні процеси не будуть згорнуті, то дозволу на створення звалища нам не дадуть ніколи. Адже в Європі звалищ немає.

Щодо претензій кількох жителів мікрорайону Мануальний. Вони мають на них право. Але вони повинні розуміти, що існують їх потреби і водночас існують потреби всієї міської громади в місці, куди можна звозити відходи. Люди, які живуть біля майданчика, можуть вимагати від міської ради компенсації за шкоду, завдану їх здоров’ю. Якщо мають докази, звичайно. Вони взагалі можуть вимагати від міської влади викупити їх будинки. Подібний прецедент у Кобеляках вже був. Кілька років тому ми викупили житло в людей, чиї оселі знаходились у межах охоронної зони газопроводу. І цілком можливо, що цей варіант буде найдешевшим для всіх і найефективнішим.

Яке ж рішення прийме суд, дізнаємось дещо пізніше.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 вересня 2015, 09:09 | Кобеляки | Цікаве


1. Василь / 29 вересня 2015, 21:59
Ну викупати житло -неприйнятно , поскільки людям десь потрібно жити , а за нинішні гроші , які виплатить міська рада , житла не купиш. І терпіти людям той смітник теж не в силу. Перш за все , що цей смітник неналежно обладнаний , а взагалі , зовсім не обладнаний. На цьому майданчику зовсім відсутня гідроізоляція , а якщо врахувати , що значно вище майданчика на поверхню витікають родники , ито не важко уявити , яку воду споживають Кобелячани.До того , майданчик не обвалований і всі ливневі стоки розтікаються по вулицях міста , та течуть у р.Кобелячок і далі.Ну а щурі вже дістають навіть вулицю Новорічну.Відносно грошей , які Олександр Михайлович хоче використовувати на викуп помешкань , хорчу сказати , що це гроші громади і Олександр Михайлович не вправі так рубати з плеча , можна порадитись із громадою , можливо хтось , щось підскаже.Ну а те , що Матюхов подав позов перед виборами , то народ розбереться , хто чого вартий. Василь Овсієнко
2. ansambl / 30 вересня 2015, 10:47
Если бы люд сортировал мусор и относился к отходам с ответственностью, то объем свалки можно было бы сократить в два—пять раз. Самая большая проблема свалки мусора это не то, что она есть, а то что люд изначально покупает много мусора. Мы выбрасываем один небольшой атбэшный пакетик раз в две-три недели. Всем у кого есть доступ к сети рекомендую к просмотру фильм "Мусор"2012 Посилання на www.kinopoisk.ru Мусоросжигательный завод не решает проблему мусора, а каждый сознательный потребить решает!
3. ansambl / 30 вересня 2015, 10:50
Что там говорят ДБНы по расстоянию от городских свалок до населенного пункта? Что говорят законы по поводу подготовки площадки под свалку?
4. Петлюрівець / 30 вересня 2015, 11:17
4.ansambl
« / сьогодні, 10:50
Что там говорят ДБНы по расстоянию от городских свалок до населенного пункта? Что говорят законы по поводу подготовки площадки под свалку»

Ну так почитай що кажуть ДБНи і Закони і нам розповіси ...
5. народний контроль / 30 вересня 2015, 13:16
за які гроші.якщо за ісипові без питань.причина вибори.керівники такі як ісип никудишні.в усюму вибори винуваті.поганому танцору щось мішає.кум поганого не напише.мінта на суд посилати це сміх.письмак він же бездарний.вони живуть по закону джунглів.це другі голтвянські.хабарники взяточники.слідуючі ісипи галушки письмаки і решта.
6. Петлюрівець / 30 вересня 2015, 14:17
7.народний контроль
«.керівники такі як ісип никудишні.в усюму вибори винуваті.»

Це добре що серед нас з’явився Народний Контроль . В чому ж заключається нікудишність Ісипа як керівника ? Розкажіть народу ...
7. саша ставицький / 30 вересня 2015, 20:08
ПРоманові в Кобеляках і Полтавській області суд не виграти.Тут мафія похлєще Сіцілійської.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації