Вхід | Реєстрація

Чотири пророки України у книзі Наталії Буцької

Полтавка створила духовні автопортрети українських геніїв
Нещодавно у Полтавській обласній державній універсальній науковій бібліотеці ім. І.П. Котляревського відбулася презентація книги полтавки Наталії Буцької «Духовні автопортрети». Наталія Миколаївна обрала для дослідження і створення літературних автопортретів життя чотирьох геніальних людей: Григорія Сковороди, Лесі Українки, Олександра Довженка й Олеся Гончара.
Авторка «Духовних автопортретів» проробила велику й копітку роботу, готуючи книгу до друку, й видала її за власний кошт. Це — той випадок, коли людина працює для загального добра, а не для власної користі. Книга вийшла невеликим тиражем — 50 примірників.
— Хоч мало, але видала сама. Хтось пише, щоб заробити гроші, а хтось пише тому, що не може не писати, — говорить Наталія Миколаївна.
Антологію Наталія Буцька збудувала, в основному, на листах і щоденниках видатних особистостей, а також — на деяких їхніх творах.
— Коли почитаєш листи — як цікаво відкривається людина! — говорить вона. — Григорій Сковорода, наприклад, писав до друзів, знайомих... Мандрівним філософом він став не відразу — починав працювати викладачем. Але те, що говорив, не влаштовувало світ... А Григорій Савович був людиною духовно вільною.
Книга «Духовні автопортрети» складається з 4 частин. Перший розділ — «Григорій Сковорода — український Сократ». Так називає філософа полтавка, якій імпонує цей герой — бо й сама схильна до філософського осмислення життя.
— Книга так складена, що можна відкрити, і — читай все окремо, — говорить пані Наталія, яка більше — укладач: її власних текстів тут дуже мало. «Письменники розповідають про свою духовну сутність прямою мовою щоденників, листів, окремих творів», — говориться в передмові до книги. Деякі листи Сковороди даються в перекладі на сучасну українську мову.
«Нескорена Леся Українка» — як називається ще один розділ — також близька дослідниці життєвого й творчого шляху геніїв. «Людина — легенда» — пише Наталія Миколаївна про Олександра Довженка.
— Олександр Довженко ще за Сталіна потрапив у опалу, — розповідає, — у Москві він був у духовному засланні.

Наталія Буцька завжди любила читати:
— Якщо автор сподобався — перечитую все, — говорить вона. — Прочитала щоденники Володимира Короленка останніх років — він там описує такі страшні речі!..
Людей, яких Наталія Миколаївна називає пророками, вона вважає на голову вищими від «рядових товаришів».
Наталія Буцька створила літературні портрети геніїв України для того, «щоб пам’ятали, щоб дружили живі з тими, що відійшли від нас і полишили духовну спадщину нащадкам, щоб прислухалися до думки наших апостолів».
З книги «Духовні автопортрети» ми можемо дізнатися й про те, що авторка думає про актуальні українські питання, про нашу культуру (на її погляд — нічого не змінилось...). Запитуйте нову книгу Наталії Буцької в обласній бібліотеці, якій автор презентувала кілька примірників.

Автор: Наталія ЖОВНІР, www.poltava.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 січня 2010, 16:45 | Полтава | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації