Вхід | Реєстрація

Підсумки негоди

Підсумки негоди

Безумовно, саме негода, яка два дні вирувала у Кобеляцькому районі, стала топ-темою як для звичайних жителів регіону, так і для посадових осіб, у чиї обов’язки входить боротьба з її наслідками.

Для початку сухі цифри щодо масштабів негоди. Як свідчать дані районних метеорологів, цьогорічний снігопад не був рекордним, хоча потрапляє у визначення стихійного лиха. Так і в ніч із 17 на 18 січня за 12 годин випало 20 міліметрів спадів у вигляді снігу. Усього ж за дві доби «небесна канцелярія» розщедрилася на 54 міліметри опадів, при нормі 18. Але це не є рекордним показником. Так у 2012 році випало 53 міліметри, 2010‑му — 60, а у 2004‑му — аж 82. Середня висота снігового покриву в Кобеляках становить 30 сантиметрів, найбільша — 41.

 

Люди не загинули, але травмованих багато

Як відзначили всі без виключення керівники районних та міських служб, головним завданням для них у перші дні стихії було недопустити загибелі людей, котрі через власну необачність чи погодні умови могли потрапити в ситуації, котрі б несли загрозу їх життю. Дійсно, трагедій не сталося. Хоча кілька рибалок, уродженців Дніпропетровської області, змусили добряче понервувати співробітників поліції та служби з ліквідації надзвичайних ситуацій. Перший тривожний сигнал надійшов із Дніпродзержинського водосховища о 22:45 17 січня. Троє чоловіків рибалили на кризі. Один із них заблукав у заметілі. Інші пішли його шукати і теж втратили орієнтацію у просторі. На місце події прибули «еменесники» та працівники поліції. За допомогою сигнальних ракет вони вказали орієнтири рибалкам, а потім допомогли людям дістатися до берега.

О першій годині ночі стало відомо, що в біду потрапили ще двоє легковажних рибалок. Дорослі і досвідчені чоловіки, не дивлячись на штормове попередження, яке було оголошене заздалегідь, вирішили заночувати в наметі прямо на кризі. А потім зрозуміли, що можуть не протриматися до ранку і почали прохати про допомогу. Щоб врятувати рибалок, довелося викликати аж із Градизька аероглісер, котрий може пересуватися як по льоду, так і по воді. Лише за допомогою цієї сучасної техніки рибалок доставили на сушу. Один із них знаходився в передінфарктному стані. Медики надали йому допомогу.

А ось травмованих за останні десять днів було дуже багато. Лише в Кобеляцьку ЦРЛ за цей період із травмами різної тяжкості звернулися 44 людини, в основному — жителі райцентру. У більшості постраждалих медики констатували переломи кінцівок, шестеро людей зазнали черепно-мозкових травм. Одна жінка померла в лікарні. Щоправда, причиною смерті стала не травма.

 

Район «чистили» в основному аграрії

Одразу після початку снігопаду в районі почала працювати комісія з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. У Кобеляках також був створений оперативний штаб. Голова РДА Таміла Шевченко розповіла, що сільські дороги в основному чистила техніка сільгоспвиробників. Адже потужності Кобеляцького райавтодору вельми обмежені. «Райавтодорівцям» вистачало роботи і з розчищення дороги Дніпропетровськ-Решетилівка. Усього працювали 64 одиниці тракторів та машин. Ніхто з фермерів чи керівників агрофірм не відмовив. Хоча всі працювали на безоплатній основі. За це Таміла Шевченко висловила глибоку вдячність усім аграріям. Дорогу Дніпропетровськ-Решетилівка перекривали для руху транспорту лише в ніч з 17 на 18 січня. Щоправда, «корки» на виїзді з Кобеляк регулярно виникали і через два дні після закінчення снігопаду. Та вони були наслідком уже недисциплінованості самих учасників дорожнього руху. Крім того, керівництво району одразу прийняло рішення про призупинення навчання в школах до 20 січня. А через кілька годин в облдержадміністрації видали розпорядження про припинення навчання до 23 січня. Також у районі скасовані всі без виключення автобусні маршрути. Відновлення руху автобусів можливе не раніше 21 січня.

Таміла Шевченко також розповіла, що їй вдалося викликати на підмогу техніку з облавтодору. А в середу в Кобеляках почала працювати навіть роторна установка із Дніпропетровська. Звичайно ж, уся ця техніка залучена на роботи з розчищення дороги державного значення.

 

Найбільше скаржилися біличани і кобелячани

Скарги на неналежну роботу комунальних служб і влади надходили до редакції звідусіль. Щоправда, жителі невеличких сіл, таких як Просяниківка, Мідянівка чи Деменки, телефонуючи чи пишучи коментарі на редакційний сайт, в основному мали на меті повідомити про те, що не розчищена та чи інша ділянка дороги.

А ось мешканці райцентру та Біликів були більш вимогливі до дій влади в цій ситуації. Дехто вже вимагав «скальпи» Юрія Латиша та Олександра Копельця. Біличани розповідали, що до чотирьох земляків не доїхала машина швидкої допомоги. За словами жителів селища, ледве не зразковою була ділянка дороги лише в одному місці: на відрізку від повороту на Кобеляки (Поділ) і до Куст-Кущів включно. Там автодорогу чистила техніка фермера Петра Слокви. А один чоловік сказав:

— Передайте керівникам району, що в такий період потрібно першочергово чистити дороги до Біликів і Бутенок. Там залізничні станції. Автобуси не ходять, то люди хоча б на поїздах до Полтави та інших міст доберуться.

Кобелячани почали скаржитися на міську раду і комунальників ще після першого снігопаду. Люди розповідали про слизькі дороги і тротуари. Напевно, велика кількість травмованих є підтвердженням правомірності претензій. Крім того, у вівторок та ранком в середу багато жителів райцентру стверджували, що вулички та провулки, в яких вони живуть, не розчищали жодного разу.

Між тим, міський голова Олександр Копелець стверджує, що комунальники роблять усе можливе, щоб якнайшвидше розчистити міські дороги. А він сам навіть ночує у міськраді. Олександр Олександрович дозволив надрукувати на редакційному сайті «ЕХО» номер свого мобільного телефону, аби люди повідомляли про свої проблеми (050)630-86-12. За словами Копельця, у роботі задіяні вісім одиниць техніки. Крім комунальників, міські вулиці чистять трактори Олександра Бистрякова і сім’ї Татті.

Для того, щоб отримати максимально об’єктивну картину і оцінити дії влади, ми звернулися за коментарем до одного з колишніх посадовців міськради. Сергій Галушко сказав:

— У період снігопаду пред’являти претензії за те, що не всі вулиці розчищені, передчасно. Адже це дійсно було стихійне явище. Синоптики це підтверджують. Під час максимуму опадів одночасно почистити все просто неможливо. А ось якщо станом на середу, тобто, через два дні після снігопаду, провулки і вулички залишатимуться не розчищеними, тоді претензії до дій влади і комунальних служб будуть цілком обґрунтованими.

Та міський голова запевняє, що протягом середи намагатимуться почистити всі вулиці  й провулки.

 

Бандити чистять сніг

Начальник Кобеляцького відділу поліції Володимир Федан повідомив, що практично весь особовий склад задіяний на забезпеченні дорожнього руху. На дорозі працюють не лише «даішники», а й дільничні інспектори. Їм доводиться й рух регулювати, й машини виштовхувати із заметів. Кількість злочинів за період форс-мажору не зросла, а зменшилась. Вочевидь, бандити теж сніг чистять.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 січня 2016, 09:16 | Кобеляки | Редакційна


1. шофер / 22 січня 2016, 10:33
(.)

Змінено 22.01.2016, 21:56
2. рабинович / 22 січня 2016, 11:01
бандиты просто боялись наследить
3. Микола / 22 січня 2016, 13:01
от вам урок на майбутні зими, що потрібно купляти техніку по розчищеня снігу а не памятники ставить отож робіть висновки керівники району і міста, бо на ступні зими будут такі самі.
4. Іванко / 22 січня 2016, 13:15
Дайош іще один фонтан на базарній площі, обкладений Копильцевою плиткою з 20 відеокамерами по всй підкові, щоб бачити скільки Гапон грошей зібрав
5. Ющенко / 22 січня 2016, 14:33
Бандити сидять у тюрмах
6. шофер / 22 січня 2016, 16:58
(.)

Змінено 22.01.2016, 21:56
7. Невиборець / 23 січня 2016, 16:02
Точно знаю, що Копелець не читає ні газет ні інтернету, хочу запитати тих, хто голосував за нього на виборах: вам не соромно, що мер працює на одиницю!!! Розчищення від снігу -невчасно і неякісно. Тротуари по центр. вулиці не чистили(за інші мовчу), пісок сипали на сніг (для чого), а не під час ожеледиці. У місті багато власних тракторів, чого б не залучити іх під час негоди? Гроші краще на плитку витратити, щоб більше травм було? Обіцяв шо всі витрати з дозволу громади, а хто нас питав чи хочемо ми плитку чи нормальні тротуари? Забув тільки став мером? А з сміттям що робиться в місті? Так і до екологічноі катастрофи недалеко. А казали що господаря вибрали!!!Виборці вам не соромно за свій вибар?
8. ГІСТь00 / 23 січня 2016, 17:30
НЕВИБОРЕЦЬ--ми бачимо що ВИ дуже перпективна кандидатура на МЕРА---ДОЗВОЛЬТЕ взнати ваше П.І.Б.--і МИ всією громадою віддамо ВАМ -ВЕЛЬМИШАНОВНИЙ НАШ СПАСИТЕЛ----СВОЇ ГОЛОСИ (якщо буде потреба-то ми докупимо ГОЛОСИ яких не вистачатиме).
СПАСИ І СОХРАНИ НАС ---НЕВИБОРЕЦЬ !!!!
9. Невиборець / 23 січня 2016, 19:32
Я реаліст, тому ніколи й думки не було про посади, а ті хто відчуває сили, на другий день після виборів не повинен забувати обіцянки про те що зробить Кобеляки найкрасивішим містом. На даний час усі порівняння на користь Ісипа.
10. ната / 24 січня 2016, 04:02
а в парку Перемоги досі не вивезли листя!!!А Ви хочете щоб сніг вчасно чистили!!!ГАНЬБА!!!!!
11. Читач2 / 24 січня 2016, 07:54
Шановні, чого ви гризетесь за назви вулиць-від іх зміни нічого не зміниться(рішення приймуть, бо є закон, а в ньому терм іни), а від сміття(тільки блисне сонце) буде біда.Ви це розумієте?
12. Ковпак / 24 січня 2016, 09:19
10.ната
«Шановні, чого ви гризетесь за назви вулиць-від іх зміни нічого не зміниться(рішення приймуть, бо є закон, а в ньому терм іни), а від сміття(тільки блисне сонце) буде біда»

Біда буде від того, що нас перетворили на сміття. А побутове сміття можна і прибрати. А якщо сами перейменують, то хай перейменовують. Алею, як ви собі це уявляєте? Що голова ОДА приїде сюди таблички на будинках міняти, чи в паспортах зміни робити, чи в документах. А папірець, який він пришле Тамілі на виконання, нехай собі в одне місце засунуть. Мені дід розказував, що тут вже були і старости, і поліція, тож вони нічого нового не придумали. Населення повинно бути не бидлом і все стане на свої місця. А від назв змінюється свідомість, якщо хто не знає. Так що ми самі є сміття і будуть нас прибирати, а не те сміття про яке ви печетесь. Про те, що ми звичайнісіньке сміття найшла мужність сказати народна артистка (ще мабудь і западенка) Матвієнко. Вона колись була і в Кобеляках, але зараз вона до такого сміття мабуть і не приїхала б. Якщо вона ще жива, бо казали що їй прийшлось втікати від демократів. Посилання на www.youtube.com
13. Ковпак / 24 січня 2016, 09:22
10.ната
«а в парку Перемоги досі не вивезли листя!!!»

Листя, то дуже добре, то добриво. Ми у війну у листі грілися, в землянки підстиляли. Не листя треба боятися а байдужості і миздобулів.
14. Рикошет / 24 січня 2016, 14:13
Ігоре,порівнювати об"єм опадів за рік і за два дні не зовсім коректно.Насправді, навіть в дійсно сніжному 2004 році такого інтенсивного снігопаду не було,а тих 82 мм. опадів випадало за 12 місяців.Середня,чи найбільша товщина снігового покрову в Кобеляках,це дуже суб"єктивні фантазії автора.У мене в дворі,не в заметі товщина снігу була 48см.Я розумію ностальгію Філоненка за колишніми часами,можливо частково й сам ностальгую,але ви журналіст.Будьте об"єктивним.Насправді такий снігопад останній раз був в кінці 80-их років.
15. Петлюрівець / 24 січня 2016, 18:35
12.Ковпак
« Населення повинно бути не бидлом і все стане на свої місця. А від назв змінюється свідомість, якщо хто не знає.»

І правильно , свідомість населенню і потрібну змінювати на украінську на державницьку .А то куди не глянь назви в честь катів украінського народу, то Фрунзе, то Калініна і т п.А памятників по району тільки Лєніну скільки було , для чого ?
16. Житель Пятивуглів / 24 січня 2016, 21:15
Товаришу "Ковпак"("Дід Панько", "Миролюб", "Історик", "Правознавець") чи як там ще тебе! Звертаюсь до тебе як до виборця нашого мера Копельця. Попрохай Бугая нехай вивезе сміття з П"ятивуглів, бо вже скирдувати нікуди. Мені в понеділок йти на роботу, а я завжди вранці виношу сміття. Щоб не прийшлося мені сипати сміття під двері його кабінету. Ще розбужу його, трудягу. Дякую за розуміння.
17. Безвуглий / 25 січня 2016, 13:35
16.Житель Пятивуглів
«Товаришу "Ковпак"("Дід Панько", "Миролюб", "Історик", "Правознавець") чи як там ще тебе! Звертаюсь до тебе як до виборця нашого мера Копельця. Попрохай Бугая нехай вивезе сміття з П"ятивуглів»

Назбирав усіх до купи. Що воно таке пятивугли? Проморгали активісти. Це ж у зірки пять вуглів. Не порядок. Терміново на перейменування. А по суті скажу, що я ж меру не указ. По всіх Кобеляках сміття не вивезене. Типовий саботаж. На посаду начальника сервісної Ісип з Галушкою навмисне призначили свою людину, та ще й депутата, тобто такого, щоб не можна було вигнати. І спробуй аргументовано заперечити. Можна ж було після Слісаренка не спішити когось призначати, вже б нова влада призначила, так ні, поспішали.
18. Житель Пятивуглів / 25 січня 2016, 14:40
Диво-дивнеє. Йду я з роботи на перерву, глядь а працівники сервісної служби грузять сміття на грузовий автомобіль з баків по вулиці Першотравневій. Чи то так співпало, чи таки мер читає коменти в "Ехо", але факт наліцо,- відреагували миттєво. Меру респект!
19. Самотерапевт / 25 січня 2016, 15:01
Якщо влада читає коменти на сайті то вплиньте на ситуацію: вулиця Касяна від смертного перехрестя до першої школи, тротуари у людей майже нерозчищені. Як іти дітям до школи? По проїзжій частині дороги? Закінчиться карантин, діти підуть до школи і наразяться на небезпеку, ідучи по проїзжій частині.
20. Спостережливий / 27 січня 2016, 14:14
14.Рикошет
«.Середня,чи найбільша товщина снігового покрову в Кобеляках,це дуже суб"єктивні фантазії автора.У мене в дворі,не в заметі товщина снігу була 48см»

Не знаю, як Ви, шановний Рикошете, а я помітив, що автор посилається на дані метеостанції. А Ви -на свої спостереження. В деяких дворах, Вам на замітку, навіть метрові кучугури намело.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації