Вхід | Реєстрація

Микола Андрієнко закликає терміново закривати вологу

Микола Андрієнко закликає терміново закривати вологу

Аграрій із сорокарічним стажем розповів, що сходи озимих у грудні не є унікальним явищем. Крім того, він порекомендував колегам по хліборобському цеху провести заходи щодо збереження в ґрунті вологи і сіяти горох, про який чимало селян уже й забули.
Минулорічна осінь запам’ятається аграріям як одна із найбільш посушливих в історії. У результаті відсутності дощів, на багатьох полях озима пшениця зійшла у грудні. І увійшла в зиму у фазі шильця, що робило рослини уразливими до низької температури. Та не надто морозна зима дала змогу пшениці вижити.

Микола Андрієнко, керівник сільгоспкооперативу «Радянський», стверджує, що феномен грудневих сходів не є унікальним явищем і при сприятливих погодних умовах та проведенні необхідних агротехнічних заходів сільгоспвиробники можуть сподіватися на добрий урожай.

Микола Іванович говорить:

— У 2012 році в нас теж озимі зійшли у грудні. І ми зібрали з тих полів по сорок центнерів пшениці. Зараз у «Радянському» 25 гектарів такої озимої. Вона цілком нормально розвивалася. Щоправда, зниження температури на цьому тижні пригальмувало пшеничку. Було б добре, аби далі встановилась тепла і хмарна погода. Ну й, звичайно, потрібно підживити посіви. А ось на шестистах гектарах ми отримали сходи вчасно. Так що, грудневі сходи не є якимось дивом і вони дозволяють сподіватися на нехай і не рекордний, але добрий урожай.

Та одне явище, зафіксоване в цьому році, є дійсно унікальним. Можливо, це буде навіть новим словом у селекції. У всякому разі мені за сорок один рік хліборобського стажу подібного спостерігати не доводилось. Можливо, через осінню посуху, можливо, через досить низькі, як для осені, температури, можливо, завдяки цілій низці факторів частина рослин сформували вузол кущіння на глибині 4 сантиметри. Тоді як звичайно цей показник становить 2 сантиметри. Тобто, збувається мрія агронома-селекціонера, ми можемо отримати пшеницю, котра витримуватиме фактично буд-які морози. Я вже повідомив про це фахівців у Полтаві. Вони теж подібного явища не фіксували. Ми в «Радянському» відберемо зерно із подібних сходів і збережемо його. І, можливо, завдяки природному феномену, праці практиків і теоретиків агрономічної науки, аграрії отримають новий сорт із поліпшеними якостями.

Крім того, Микола Андрієнко зауважив, що вологи в ґрунті обмаль. І тому порекомендував колегам якнайшвидше провести роботи щодо закриття вологи. А ще звернув увагу на таку культуру як горох. Він сказав:

— Можливо, дехто вже й забув про існування гороху. А я його сіяв і буду сіяти. Тим більше, що зараз він коштує досить дорого, як соя. А горох фактично виконує функцію пару.

В управлінні агропромислового комплексу нам розповіли, що станом на 15 березня у Кобеляцькому районі аграрії підживили озимі культури на площі 7182 гектари. На чотирьох тисячах гектарів закрили вологу. Сіяти ще ніхто не розпочинав.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 березня 2016, 09:15 | Полтавщина | Суспільство
1. Гість / 22 березня 2016, 15:10
Микола Іванович справжній господар
2. ansambl / 23 березня 2016, 15:49
Посилання на www.youtube.com Рекомендую.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації