Вхід | Реєстрація

Констатація

У Нових Санжарах заговорили про імовірне закриття пологового відділення у лікарні. При цьому аргументи наводять логічні та зрозумілі: у відділенні з кожним роком народжується все менше і менше немовлят. По-перше, мешканки району (як і країни загалом) не поспішають народжувати багато дітей; по-друге, частина новосанжарок, які таки наважуються завести дитину, їдуть давати життя хлопчикам і дівчаткам до Полтави. А витрати на утримання пологового відділення у Нових Санжарах від цього не меншають. От і виходить, що скоротити відділення змушує не погана влада, не жорстока адміністрація закладу, а проста констатація: немає пологів — немає пологового відділення.

Також в Україні загалом і на Новосанжарщині зокрема кілька останніх місяців говорять про перспективу створення опорних шкіл. І економічні розрахунки, і наявна кількість учнів жорстоко і безжально вказують на те, що у маленьких шкіл фактично немає майбутнього. Знову ж таки, констатація: немає учнів — немає школи.

Потроху вимирають села. Старі люди, які до останнього тримаються за свої потріпані негодою і часом хатки, потихеньку відходять на той світ. А молоді виїжджають (і це природно) туди, де є робота, блага цивілізації, можливість розвитку. І нібито і шкода села, але ж нічого не поробиш, правда ж? Лишається, так-так, вона, констатація: немає людей — немає села.

І нібито все ми правильно порахували. Нібито все розклали по поличках. Але, згодьтеся, щось усередині трохи муляє.

Ну як же без пологового будинку? А куди ж ту породіллю з Маячки чи Нехворощі повезуть? За 80 кілометрів, у Полтаву? А чи довезуть? Чи «ловитимуть» немовлятко вже у дорозі?
Як же без маленької школи? Вона ж хоч і маленька, а всі у ній — рідні, всі свої. Для кожного і слово тепле є, а коли й суворе — це вже як доведеться. Зберуть цих учнів, повезуть у велику, усім оснащену, забезпечену школу з сотнями чи тисячами інших школярів. І все там буде, от тільки отого, що є у маленькій школі, на автобусі не перевезеш.

А села нестане? Розорють старі дворища, засіють соєю і ріпаком. І сліду не лишиться. А куди ж ми приїдемо потім зі своїх міст із великими зарплатами, перспективами і благами? Куди?

«Констатація» — звичайне ніби слово. Але якесь воно неприємне. Ніби змушує тебе змиритися, опустити голову і прийняти все таким, як є. Констатація — це як плавання за течією. Але ж можна все змінити у цьому житті! Хіба ні? Розвернутися проти течії й поміняти існуючий стан справ. Інакше завтра нас очікуватиме чергова констатація: немає людей — немає країни (до речі, нас уже лише 42 мільйони).


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 травня 2016, 09:05 | Нові Cанжари | Редакційна


1. гість / 20 травня 2016, 13:22
Звичайному сільському жителю проблемно здати самі прості аналізи, полікувати зуби а тепер і народити дитину. Закриють школи - ні вчителю роботи, ні дітям знань. Які ж тут перспективи ? Вимирати...
2. Степан22 / 20 травня 2016, 13:37
То ти не поняв, треба виїжати у Европу,скоро введуть безвізовий режим і можна буже їхати подорожувати,а я поїжу візьму очкаріка і буду уже тут шукати вулицю Степана Бандери, буду харашо жити,оформлю субсидію,а якщо скажуть топити дровами то якось уже доживем,головне шо онуки виїдуть у Европу ,але спочатку потрібно шоб вони випустили Надію Савченко
3. гість999 / 20 травня 2016, 13:38
1.гість
«Які ж тут перспективи ? Вимирати...»

Нічого не поробиш,раз цього вимагає МВФ,значить вимремо.
4. гостинець / 20 травня 2016, 13:42
2.Степан22
«,головне шо онуки виїдуть у Европу»

Ага, на твоєму Сіркові.
5. гостинець / 20 травня 2016, 13:44
4.гостинець
«Ага, на твоєму Сіркові.»

А як по дорозі не буде чого їсти, то вони в нього посмокчуть.
6. Степан22 / 20 травня 2016, 13:51
То вам завидно ото ви тепер і бісетесь,з вас уже жовча тече,бо то ви привикли жирувати при Якубовичу,а типер вам похужало,я типер буду з вами боротися,найстрашніший ворог тут серед нас у тилу - це сіпаратісти, я вас уже тут вичислив ви від мене уже не дінетесь,я буду з вами боротися,а роддоми не треба закривати,наоборот треба відкривати бо людей поменшало всі виїжають у Европу треба позакривати адміністрації і районну раду а на їх місці повідкривати роддоми, дітей возити наоборот у село, хай привикають до роботи,може дрова переносити а бо палички собирати, бо буде треба топити а то буде холодно
7. компетентний / 20 травня 2016, 15:22
6.Степан22
«, дітей возити наоборот у село, »

Класно придумав Стьопка.Його значить у Європу,а наші в село.Ні давай навпаки.а ми якось і тут доживемо.Егеж Степане.
8. рабинович / 20 травня 2016, 15:56
злые вы,всё вам кто то виноват
9. Гість / 20 травня 2016, 16:14
7.компетентний
«Класно придумав Стьопка.Його значить у Європу,а наші в село.»

Ти його не чіпай. Він тут наймудріший - самий главний євроінтегратор і самий главний сєпаратіст.
10. Гість / 20 травня 2016, 16:24
Паршевлюк почав здогадуватися, що нас не туди гонять. Прикольно. Дивись ще прозріє.
11. Санжарець / 20 травня 2016, 16:41
Я частково погоджуюсь з наведеними аргументами, хоча й наведені вони однобоко. На мій погляд, ми просто всі реформи починаємо не з того боку. Що я маю на увазі? Перш ніж закривати пологове відділення, треба відремонтувати дороги і забезпечити медиків службовим транспортом, аби й справді не доводилось новонароджених "ловити" в дорозі, а такі випадки були. По-друге, нарешті подбати про те, щоб село розвивалося і була в ньому робота для молоді. Це складно, але вкрай потрібно, бо якщо в державі є господар, він повинен розуміти про важливість розвитку і тваринництва, і соціальних закладів на селі, і т.д. і т.п. Але біда якраз в тому, що хазяїна нема, є одні бізнесмени й політикани, через те й економіка на лопатках. От і виходить: закрили школу, потім лікарню, потім пошту, в результаті молодь виїхала "до цивілізації", народжувати нікому, зосталися пенсіонери, з якими поступово вмирає село. А годилося б навпаки: відремонтували дороги, "запустили" виробництво, а з ним і економіку, відродили соціальні заклади, створили нові робочі місця. Тоді буде село, буде житниця, духовна колиска нації, будуть у ньому діти. Інакше ще два десятиліття йтимемо шляхом найменшого опору (закрити ж легше і простіше, ніж відродити чи створити), і нас буде мільйонів 30 на догоду МВФ.
12. Гість / 20 травня 2016, 16:52
У китайцев есть поговорка, которая гласит: «Если вы не измените направление своего движения, то окажитесь там, куда вас гонят».
13. Степан22 / 20 травня 2016, 17:41
11.Санжарець
«Перш ніж закривати пологове відділення, треба відремонтувати дороги і забезпечити медиків службовим транспортом, аби й справді не доводилось новонароджених "ловити" в дорозі, а такі випадки були. »

Спочатку нехай випустять Надію Савченко,
14. Степан22 / 20 травня 2016, 17:43
11.Санжарець
«село розвивалося і була в ньому робота для молоді. Це складно, але вкрай потрібно»

Роботи в се лі повно нехай рвут бурьяни і сушать,а взимку буде чим топити і газ економитимемо,нічого платитиаресору
15. Степан22 / 20 травня 2016, 17:47
11.Санжарець
«народжувати нікому, зосталися пенсіонери»

Я хоч уже і не дуже годюсь,але согласін осіменити десяток другий молодиць,хай рожають,ото переробити адміністрацію і сільські ради під поогові будинки і школи і будем повишати кількість населення,але спочатку треба шоб випустили Надію Савченко
16. Степан22 / 20 травня 2016, 17:51
11.Санжарець
«мільйонів 30 на догоду МВФ»

Гроші великі,согласін,але вмаштабах планети це майже нічого треба самим думати як
17. Санжарець / 20 травня 2016, 18:15
Я мав на увазі кількість населення в Україні (у 1991 році нас було 52 мільйона, тепер 42, а через пару десятиліть залишиться 30), а не долари.
18. Параска / 20 травня 2016, 18:46
15.Степан22
«Я хоч уже і не дуже годюсь,але согласін осіменити десяток другий молодиць»

Степа, а скільки ти береш за осімінення?
19. гостинець / 20 травня 2016, 19:00
18.Параска
«Степа, а скільки ти береш за осімінення?
»

А тобі потрібне потомство з хромосомним порушенням?
20. Альоша / 20 травня 2016, 19:25
Невже всі майданівці пішли від Степана?
21. Гість / 20 травня 2016, 19:28
НАРЕШТІ Паршевлюк дав більш обєктивну оцінку в статті ситуації
22. гостинець / 20 травня 2016, 19:42
21.Гість
«НАРЕШТІ Паршевлюк дав більш обєктивну оцінку в статті ситуації»

Значить власть мінятиметься,це жук ще той,вміє ніс по вітру держати.
23. кристина / 24 травня 2016, 07:06
Я напрыклад против закрытя пологового видиленя я у новосанжарськом пологовом ведилени родыла пятеро дитей ищас тоже знаходжусь у родоми рожатыму шосте подумайте як други будующи мама з якогось села вытрымають шоб их довезлы до полтавы эсли ось ось рожать
24. Гість / 24 травня 2016, 10:50
Родить и дома можно с повитухой, а как вырастить или подкинуть государству с его заботой
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації