Вхід | Реєстрація

Міліція Полтавщини практикує використання «детектора брехні»

З липня 2009 року на Полтавщині правоохоронці у своїй оперативно-розшуковій діяльності почали використовувати новий пристрій, за допомогою якого можна перевірити достовірність свідчень особи, яку підозрюють у скоєнні злочину.
Нагадаємо, що органи внутрішніх справ України можуть застосовувати поліграф на підставі ст. 9 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність», яка не забороняє використовувати технічні засоби, що не пригнічують волю та не завдають шкоди здоров'ю людини і навколишньому середовищу.
Поліграф (англ. – «lie detector», рос. – «детектор лжи») за принципом дії є різновидом психофізіологічної апаратури, що застосовується в медицині та психології, являє собою комплексну комп’ютерну апаратну методику вимірювання рівня психологічного стресу людини, що дозволяє виявляти приховувану інформацію. Назва «поліграф» походить від латинського poly – багато та graph – реєстрація, тобто, який реєструє багато показників.
Віднині, зловмисник, який намагатиметься приховати інформацію про скоєння злочину, правоохоронці запросто зможуть перевірити на поліграфі. Викаже злочинця його частота пульсу, кров’яний тиск, дихання та опір шкіри. Саме за такими показниками перевіряється людина на так званому детекторі брехні.
В основі використання поліграфа лежить ефект, при якому зовнішній подразник (питання, показуваний предмет, відомості про обставини події, інші стимули), який містить у собі певну інформацію та є значущим для особи, активізує відповідні зони пам’яті та емоційних переживань, що призводить до активації симпатичного відділу вегетативної нервової системи. Під час застосування психофізіологічної апаратури для встановлення причетності особи до події фіксуються відповідні зміни її стану за пред’явлення стимулів або значущих питань.
З історії створення новітнього електронного помічника сучасного міліціонера відомо, що пристрій був винайдений у далекому 1921-му році Джоном Ларсоном, американським студентом-медиком.
Каліфорнійського університету. Він був також і співробітником Поліцейського департаменту. Поряд з цим, практика використання апарату, що фіксував зміни кров’яного тиску, прослідковується ще раніше, а саме у 1881-му році відомим італійським криміналістом Чезаре Ломбросо під час проведення допиту підозрюваних.
Практика використання поліграфа міліціонерами Полтавщини засвідчила свою високу ефективність у справі боротьби зі злочинністю. Управління карного розшуку ГУМВС України в Полтавській області за допомогою поліграфа має можливість проводити дослідження осіб, підозрюваних у вчиненні злочинів.
Так, за допомогою поліграфного опитування вже протестовано близько 80-ти осіб. Найбільш яскравим прикладом розкриття злочину за допомогою детектора є викриття особи, що скоїла вбивство жінки у Пирятинському районі у новорічну ніч. Поряд з цим, поліграфне опитування чоловіка, підозрюваного у крадіжці 38 000 гривень у місті Полтаві, підтвердило причетність особи до скоєння злочину. При перевірці одного з мешканців міста Полтави, якого правоохоронці підозрювали у скоєнні вбивства пенсіонерки, оперативники встановили непричетність особи до даного злочину. Натомість, став відомий інший факт. З’ясувалося, що чолов’яга встиг скоїти три крадіжки та два грабежі.
Таким чином, міліція Полтавщини крокує поряд з технічним прогресом, а отже у злочинців не залишається жодних шансів уникнути відповідальності.

Автор: Алла Квіта, інспектор ВЗГ ГУМВС України в Полтавській області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 лютого 2010, 16:38 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації