Вхід | Реєстрація

Житлові субсидії: оформляємо і користуємося

З наближенням опалювального сезону багатьох цікавить як зберегти бюджет сім'ї, скориставшись субсидією?
Субсидія — це різниця між тим, скільки сім’я реально сплачує за житлово-комунальні послуги і тим скільки повинна сплачувати. Перш за все слід знати, що субсидія оформляється на власника житла, при її розрахунку враховуються усі зареєстровані особи у будинку та майновий стан сім'ї зареєстрованих.
Субсидія на оплату житлово-комунальних послуг і природного газу для опалення призначається на опалювальний сезон, починаючи з місяця звернення, і надається в безготівковій формі (напряму постачальнику послуг, минаючи отримувача субсидії).
Надаючи субсидію, держава компенсує лише частину житлово-комунальних витрат. А решту повинні погасити самі отримувачі таких послуг — скільки, визначається як відсоток платежу.
Зараз діють 2 ставки відсотка платежу від середньомісячного доходу сім'ї, кожну з яких використовують у залежності від складу проживаючих.
15 % — якщо зареєстровані лише пенсіонери (незалежно від доходів) та сім'ї, в яких неповнолітні діти, інваліди першої і другої груп (якщо середньомісячний сукупний дохід на одного зареєстрованого не перевищує 50 % прожиткового мінімуму — 313 грн.); 20 % — усі інші категорії громадян.
Знаючи відсоток платежу, можна самим прикинути, чи буде вам субсидія. Якщо оплата послуг перевищує суму відсотка платежу — звертайтесь за субсидією.
Механізм нарахування субсидії передбачає інший термін — норми споживання. Вартість послуг для надання субсидії визначають, як добуток норми споживання на тариф. Кожен вид послуг має свої норми передбачені законодавством. Розібратись допоможе приклад:
У будинку з опалювальною площею 65 кв.м. проживають пенсіонери — чоловік з дружиною. При розрахунку субсидії на опалення застосовується норма: 21 кв. м. площі на кожного зареєстрованого, плюс додатково 10,5 кв. м. на всіх зареєстрованих. В нашому випадку норма споживання складає 21+21+10,5-52,5 кв. м. Залишок площі буде надлишком і всі витрати на його утримання сім'я оплачує самостійно.
Забезпечення електроенергією норма споживання на сім'ю з 1-2 осіб складає 75 кВт/годин на місяць. У разі використання більше — перевищення оплачується самостійно.
При повторному оформленні субсидії застосовується механізм зменшення відсотку платежу за наявності економії споживання послуг в попередньому опалювальному сезоні. Заощаджуючи газ, електроенергію, водопостачання до норми споживання отримувачі субсидії мають можливість зменшити витрати на оплату послуг з 20 до 10 відсотків, а для тих у кого відсоток платежу 15 % до 5 відсотків.
Підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги не впливає на збільшення витрат з бюджету сімей, що користуються субсидією.
Але існують обмеження, завдяки яким декому на субсидію розраховувати не доводиться. Хочеться звернути особливо увагу тих громадян, які не мають документів на власність житла, в якому зареєстровані, проживають І потребують субсидії. Повторюсь, що субсидія призначається власнику житла. Отже, до початку опалювального сезону Вам необхідно вирішити питання власності.
Про перелік документів для оформлення субсидії, обмеження, коли Вам можуть відмовити в наданні субсидії, читайте в наступних номерах.
Контактний телефон для консультацій 3-21-30.

Автор: Начальник відділу грошових виплат і компенсацій УПСЗН Ірина Божко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 вересня 2009, 13:16 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації