Вхід | Реєстрація

Жінка тисячоліття

У Полтавському краєзнавчому музеї презентували документальний фільм «Творчі образи Клари Лучко» та відкрили виставку фотографій і особистих речей нашої видатної землячки.

Так, завдяки діяльності Полтавського земляцтва у Москві та регіонального відділення Фонду культури України народна артистка СРСР Клара Лучко  повертається на Батьківщину.

Народилася Клара Лучко у Чутовому, а дитинство її минуло у Полтаві. Ці роки вона завжди згадувала з трепетом і ніжністю. Вже тоді  вона була до безтями закохана у кіно. Відвідувала театральний гурток і мріяла стати такою, як її кумири: Любов Орлова та Тамара Макарова.

Дитячі мрії здійснилися. Клара успішно витримала іспити до ВГІКу  і закінчила курс Сергія Герасимова та Тамари Макарової.

…Кажуть, якщо вдалося зіграти хоча б одну роль, яка запам’яталася глядачам, -- акторське життя збулося. Якщо так, то доля актриси Клари Лучко дійсно збулася. Даша Шелест із “Кубанських козаків”, Віола і Себастьян із “Дванадцятої ночі”, Клавдія із “Цигана” і “Повернення Будулая”... Це ті образи, які ми любимо і пам’ятаємо навіть через роки...

На рахунку ж актриси майже шість десятків різнопланових ролей. І кожна з них – подія в радянському кінематографу. Хто не пам’ятає її француженку із “Скриньки Марії Медічі”, лікаря із “На семи вітрах”, мачуху з “Карнавалу”, Віолетту Матвіївну із “Ми, що нижче підписалися”...

Клара Лучко – народна артистка Радянського Союзу, лауреат Сталінської премії, володар різних дипломів. У 1996-ому її визнали «Жінкою року», а в 2000-ому – «Жінкою тисячоліття».

Донька Клари Лучко Оксана Лук’янова та чоловік Дмитро Мамлєєв  не забувають звідки її коріння... Разом із особистими речами з Москви привезли і книги, які вручатимуть найкращим учням шкіл Чутового та Полтави.

У краєзнавчому ж музеї згодом буде створено окремий куточок, присвячений життю та діяльності Клари Лучко.

Автор: www.ltava.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 лютого 2010, 14:47 | Полтава | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації