Вхід | Реєстрація

Мільйони в деклараціях нардепів Реки і Кришина та… поліцейського Стеценка

Мільйони в деклараціях нардепів Реки і Кришина та… поліцейського Стеценка

Свої електронні декларації подали і депутати та чиновники, які працюють на території Кобеляцького, Новосанжарського й Царичанського районів. Дехто задекларував готівку та придбання на суми із шістьма нулями.

Одразу потрібно відзначити, що чиновники та судді, котрі працюють на території згаданих районів, досить відповідально поставилися до питання декларування своїх і родичів доходів. У декого ми навіть знайшли по два екземпляри декларацій. Старалися люди, що й казати. А, можливо, вирішили перестрахуватися, на всяк випадок. А раптом із однієї спроби не вдасться декларацію відправити. Тобто, платити штрафи чи сідати у тюрму за неподання декларації місцеві владці вже не будуть. Чи будуть їх додатково перевіряти через дані, вказані у їх звітах, — покаже час. Як на суб’єктивну думку автора цієї статті, до декого із декларантів у представників компетентних органів, що мають займатися боротьбою із корупцією, питання виникнути повинні. Але то вже справа всіх отих НАЗК, НАБУ, прокуратур та податкових інспекторів. Ми ж просто повідомимо жителів регіону розповсюдження «ЕХО» про те, які статки задекларували місцеві чиновники, судді, поліцейські, прокурори та народні депутати, котрі пройшли у Верховну Раду, балотуючись по округах №149 та 34.

За великим рахунком, якихось сенсаційних даних у деклараціях знайти не вдалося. Можливо, їх, сенсацій, і немає, а можливо, люди не все показали. До речі, одразу про «не все». Якщо у когось із читачів є більш-менш перевірені і достовірні дані про приховане майно і доходи названих нижче декларантів, то «пишіть, зовіть, заходьте». Анонімність гарантуємо. А перевірити буде цікаво. Тепер — до конкретики. Почнемо із народних депутатів України Андрія Реки та Олега Кришина.

 

«Всьо, шо нажито нєпасільним трудом»

Пам’ятаєте, цю феноменальну фразу лікаря Шпака із геніального фільму «Іван Васильович змінює професію»? Саме її зараз найчастіше згадують, читаючи декларації про доходи і майно вітчизняних нардепів та чиновників високого рівня. Часи, коли у міністрів чи керівників області із майна були службова «Волга», зарплата, спецпайок та невеличка дача із дощок, давно і безповоротно відійшли у радянське минуле. Зараз ми вже звикли до соціальної нерівності в суспільстві, до того, що є багаті і бідні. Зрештою, так є у всьому світі. І в США, які є взірцем для однієї частини українців, і в Росії, на яку намагаються чи то рівнятися, чи молитися інші. Але у тому світі, який, вибачте за банальність, називають цивілізованим, прийнято пояснювати державним органам і суспільству, звідки в тебе гроші, особливо у випадках, коли ти займаєш якусь посаду в органах влади.

Електронні декларації українських чиновників стали першим кроком до того, щоб люди, наділені владою, і у нас почали звітувати. От вони це й зробили. Нижче ми не будемо аналізувати декларації всіх вітчизняних нардепів та посадовців. Зупинимося лише на своїх, на «рідних», тих, хто служить народу і державі в межах регіону розповсюдження «ЕХО».

Найбагатшими, як і годиться, виявилися наші народні депутати Олег Кришин, котрий балотувався до парламенту по виборчому округу №34, куди входить Царичанський район, та Андрій Река, який пройшов по округу №149 (входять Кобеляцький і Новосанжарський райони). У принципі, у цьому нічого дивного немає. Олег Кришин разом із батьками володіє одразу кількома великими підприємствами в Україні, включаючи Вільногорський завод із виробництва скла. Батьки і донька займаються бізнесом. Звідси — і статки, які навіть не снилися більшості виборців, які голосували за нардепа. Олег Кришин вніс у декларацію одразу шість земельних ділянок площею по 20 гектарів у селі Весняне Миколаївської області. Крім того, у нього є два паркувальних місця у Дніпрі по 13,2 квадратного метра. Кришин орендує в обласному центрі земельну ділянку площею 386 «квадратів». Ще тисячу «квадратів» перебувають у власності його батька. Є у родичів нардепа земельна ділянка і в Царичанці. У власності його мами 1500 квадратних метрів.
Тепер щодо будівель. Мама і тато нардепа володіють у Дніпрі квартирою площею 64,2 квадратного метра. Крім того, на батькові будинок у 310 «квадратів», на мамі — у 867. У Царичанці мамі Кришина належить об’єкт незавершеного будівництва площею 250 «квадратів».

Непоганий у сім’ї і автопарк. У власності самого Олега Кришина позашляховик «Тойота Лендкрузер», котрий він придбав у 2015 році за півмільйона гривень. Сама машина випущена у 2013 році. Є в Олега Юрійовича і «Тойота Камрі» 2007 року випуску. Щоправда, дещо дивує її вартість купівлі — 5467 гривень. А ще він орендує «Мерседес-550» 2008 року випуску. Мама задекларувала «Форд Мондео» 2013 року.

Із предметів розкоші Олег Кришин задекларував два швейцарських годинники: «Вашерон Константін» за 372922 гривні та «Брегет» за 828144 гривні.

Згідно із традицією практично всіх українських парламентарів, гроші сім’я Кришиних тримає у вигляді готівки. Сам Олег Юрійович задекларував 520 тисяч доларів і 207 тисяч євро, тато — 52 тисячі доларів, мама — 42,7 тисячі тих же американських грошей.

За 2015 рік Олег Кришин отримав 79 тисяч 713 гривень депутатської зарплати. Родичі, як люди, котрі займаються підприємницькою діяльністю, заробили значно більше. Батько — мільйон 390 тисяч, мама — мільйон 335 тисяч, донька — мільйон 250 тисяч. Крім того, мама отримувала пенсію, загальна сума якої за рік становить 38952 гривні. Татова пенсія менша, лише 21002 гривні за рік. Ось такі пенсіонери-мільйонери у родині народного депутата Олега Кришина.

Інший народний депутат, добре знайомий читачам «ЕХО», виходець із Новосанжарщини Андрій Река. Андрій Олександрович при зустрічі із виборцями любить повторювати, що у нього самого грошей немає і за матеріальною допомогою до нього звертатися непотрібно. Та декларація, подана ним, свідчить про дещо інше. Андрій Река задекларував, що у 2015 році він отримав 79183 гривні депутатської зарплати і 12 тисяч 784 пенсії, його дружина — 13103 пенсії. У нього є автомобіль «АРО» 1992 року випуску і легковий причіп. Живе нардеп у Нових Санжарах, у будинку площею 72 «квадрати». Має дві земельні ділянки у райцентрі площею 778 та 2508 квадратних метри.

Водночас Андрій Река задекларував 1 мільйон 48 тисяч 800 гривень власної готівки, дружина — 262200 гривень. Тобто, пенсіонери наскладали набагато більше мільйона гривень. Це при тому, що до свого депутатства Река протягом багатьох років працював селищним головою Нових Санжар і бізнесом офіційно не займався. Але свій мільйон має.

Крім двох нардепів цифру в більше ніж мільйон у декларацію вписав виконуючий обов’язки начальника Кобеляцького райвідділу поліції Юрій Стеценко. Він володіє чвертю квартири в Кобеляках площею 77,8 квадратного метра. У графі «Вартість на дату набуття» написано 1 мільйон 361 тисяча п’ятсот. Сума очі «ріже», що й казати. Але лише до моменту, коли подивишся на дату набуття такої «коштовної» нерухомості. Квартира придбана у липні 1994 року. Нагадаю, тоді в обігу в Україні були ще купонокарбованці. А курс того папірця до американського долара змінювався ледве не щотижня. У бік зменшення, звичайно ж. І станом на кінець року за долар давали 31 тисячу 700 купонокарбованців. Тобто, отой мільйон із гаком «важив» приблизно 43 долари.
Крім названих персонажів, трішки здивували голова Царичанської РДА Сергій Турський своїм «Лексусом» та керівник Кобеляцької місцевої прокуратури Лариса Коба «джипом» «Кіа Спортейдж». Та про це — у наступному номері. Як і про декларації керівників РДА, районних рад, прокурорів, поліцейських і суддів.

Далі буде...


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 листопада 2016, 17:53 | Кобеляки | Фінанси


1. Maks73 / 4 листопада 2016, 09:47
Река завжди був брехуном і політичним хамелеоном, пристосуванцем, а тепер побачили шо став і добрячим кровосісом. Йому при всякому режимі гарно жилося, шо при комуністах, шо при майдановцях.
А ви думали шо він чесний і порядний? На розочках і лавочках та химерних скульптурах зумів бабки відмити. Інтересно, а яким місцем його жінка-пенсіонерка зуміла такі тисячі сколотити? Подивишся на Рекине братство і не повіриш, шо у нас пенсіонери бідують. А ще інтересно, чи захочуть правоохоронці вияснити, звідки той мільйон накапав? Тепер давайте Реку ще в президенти засунемо! Хто голосуватиме?
2. Maks73 / 4 листопада 2016, 09:55
Правильно, шо ЕХО таких викриває, Філоненко молодець! Бо то все народні гроші рекине шобло розкрадає, і народ хай про це знає. Бо наша "Смітлиця" про таке не напише, а треба знати, які бабки збив голова нашої РиДиА Бульбаха, на кого він свою продуктову "Булю" переписав і в чий карман з того магазину гроші йдуть. В Санжарах всі про це знають, шо батько там заправляє, а Сергій задекларуєця бідною овечкою. Дурять народ як самі хочуть.
3. Адекватник / 4 листопада 2016, 11:20
1.Maks73
«Тепер давайте Реку ще в президенти засунемо! Хто голосуватиме?»

Проголосують. Чого, чого а безмозглих дятлів у нас хоч відбавляй. Цікаво, що то у Реки за пенсія? Якщо 12784 розділити на 12 то буде по 1065 грн. Прямо як у пересічної бабусі. Може йому в пенсійному невірно порахували, а він, нещасний та скромний, ніде і не добивався.
4. Микола Гузченко / 5 листопада 2016, 01:34
А мені цікаво, як Юрій Стеценко набув прав власності у 1994-му році, коли йому було від сили 13 років. Зрозуміло, що чверть хуйовенької квартири - це не про корупцію, але цікаво все ж, що це за казус такий?
5. [email protected] / 6 листопада 2016, 10:38


Змінено 06.11.2016, 10:40
6. Розвідник / 6 листопада 2016, 17:07
Чому в декларації Реки немає автомобілів на яких він їзде? Пежо білий наприклад.
7. ИВЕН / 6 листопада 2016, 21:19
він їх просто орендує
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації