Вхід | Реєстрація

Першу громаду створено!

Першу громаду створено!

Наприкінці 2016 року в Кобеляцькому районі створена перша в історії об’єднана громада. Її центром стало село Бутенки, а не Кобеляки чи Білики, як очікувалось.

Нагадаємо, що початком процесу зі створення об’єднаних громад став 2015 рік. Згідно із розробленим у Києві перспективним планом, на території Кобеляцького району мали створити чотири нових об’єднання із центрами у Кобеляках, Біликах, Дашківці й Озерах. Та процес, як кажуть, не пішов.

У Дашківці й Озерах про децентралізацію благополучно забули, у Біликах нинішній керівник селищної ради та його група підтримки неодноразово заявляли, що об’єднання не на часі, а керівництву Кобеляцької міськради не вдалося умовити своїх сусідів приєднатися до міста.

Між тим, найбільшу активність у процесі виконання законодавства щодо децентралізації виявила Бутенківська громада, зокрема її нинішній керівник Микола Скрильник. Йому довелося докласти чимало зусиль для того, щоб Бутенки хоча б визнали центром майбутньої громади. Адже, згідно із первісним планом, Бутенківська сільрада мала приєднатися до Кобеляк чи Біликів.

Зрештою Бутенки визнали центром майбутньої об’єднаної громади. Вони мали об’єднатися із Дрижиногреблянською, Марківською та Золотарівською сільрадами. Відповідні звернення від бутенківських депутатів надійшли. Та, за вже установленою традицією, депутати згаданих сільрад дружно відмовили сусідам у їх пропозиції. У принципі, аналогічна ситуація склалася в усьому Кобеляцькому районі.

Та якщо керівники більшості потенційних громад, отримавши гарбуза, фактично припинили роботу зі створення нових об’єднань, то в Бутенках вона продовжилась. Зокрема, Микола Скрильник при активній підтримці голови Кобеляцької РДА Таміли Шевченко кілька разів відвідав сусідню Дрижиногреблянську сільраду, зустрічався із людьми, переконував їх у доцільності об’єднання. Потрібно відзначити, що і у Дрижиній Греблі пропозиція з Бутенок викликала інтерес. Сільський голова Лариса Молоканова разом із керівником потужного сільгосппідприємства, що діє на території сільради, Зінаїдою Норкою навіть їздили вивчати досвід Ляшківської об’єднаної громади, про яку неодноразово писали в тижневику «ЕХО». Крім них, протягом року цього не зробив ніхто інший. І ось 23 грудня депутати Дрижиногреблянської сільради на останній у поточному році сесії одноголосно висловилися за те, щоб прийняти пропозицію Бутенок і створити нову громаду.

26 грудня відбулася перша робоча зустріч керівників потенційної нової громади. Окрім Миколи Скрильника та Лариси Молоканової, у ній взяли участь голова РДА Таміла Шевченко та Зінаїда Норка. Учасники зустрічі привітали один одного із початком створення громади і обговорили подальші напрямки співробітництва. Звичайно ж, поки що йшлося лише про декларації щодо намірів, адже юридично громада ще не створена.

У планах об’єднаної громади — придбання автобуса, відкриття у Бутенках будинку для пристарілих, ремонти доріг та капітальна реконструкція Дрижиногреблянського будинку культури.

Таміла Шевченко, як представник виконавчої влади, а Зінаїда Норка, як керівник потужного у фінансовому плані підприємства, завірили Миколу Скрильника та Ларису Молоканову, що докладуть максимум зусиль для того, аби Бутенки і Дрижина Гребля стали взірцем для всього району. Крім того, йшлося про якнайшвидше об’єднання із Марківкою та Золотарівкою.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 грудня 2016, 11:47 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації