Вхід | Реєстрація

4 000 гривень за три кілометри лісопосадки

4 000 гривень за три кілометри лісопосадки

Бізнес із продажу деревини з лісопосадок не потребує значних капіталовкладень чи спеціальних знань. Він фактично не обкладається податками, його не контролює жоден фіскальний чи правоохоронний орган. Єдине, що потрібно мати, — бажання заробити і лісорубний квиток.

До редакції кілька разів телефонував житель села Дрижина Гребля, депутат Кобеляцької районної ради Валерій Дрига. Щоразу Валерій Васильович повідомляв, що на околиці села відбувається незаконна, на його погляд, вирубка дерев. Він розповідав, що дерева вирубують і випилюють вздовж усієї дороги до села Марківка. Зрештою ми домовились, що Дрига зателефонує до редакції в той момент, коли в лісопосадці вчергове з’являться лісоруби. Адже їхати у Дрижину Греблю, щоб просто зняти пеньки, — це даремно витрачені час і дизпаливо.

І ось15 грудня Дрига зателефонував та повідомив:

— Приїжджайте мерщій, процес іде повним ходом. У поліцію я теж подзвонив.

На момент нашого приїзду на місці вже перебувала група поліцейських. Вони проводили опитування чоловіків, які працювали в лісопосадці. Потрібно відзначити, що лісоруби, а також водій, який мав перевозити вже попиляні дрова, не надто знітилися, побачивши поліцейських та людей із відеокамерами. Під час розмови стало зрозуміло, що вони вже не вперше отак спілкуються із правоохоронцями. Чоловіки пояснили, що працюють на одного з підприємців, який зареєстрований і здійснює свою діяльність у Кобеляцькому районі. Вони стверджували, що у бізнесмена є всі необхідні дозвільні документи. Він заключив договір як із Дрижиногреблянською сільською радою, так із Райавтодором і Кобеляцькою філією «Полтаваобленерго». Нібито підприємець має безкоштовно розчищати обочини доріг та захисні смуги під лініями електромереж. Грошей за це він не бере ні з шляховиків, ні з енергетиків, забираючи собі в якості оплати деревину.

Якихось документів на те, що вони мають допуски здійснювати відповідні роботи з випилювання дерев, у чоловіків не було. Як не було і договорів найму. На це особливу увагу звернув заступник голови Кобеляцької РДА Володимир Катишков, який теж того дня приїхав у Дрижину Греблю. Він наголосив:

— Якщо немає договорів найму, якихось допусків до проведення робіт, то в разі нещасного випадку чи іншої надзвичайної події, вся відповідальність лягає виключно на оцих лісорубів. А підприємець, який їх найняв, залишиться у стороні.

Поспілкувавшись із лісорубами, ми поїхали у Дрижиногреблянську сільську раду. Сільський голова Лариса Молоканова продемонструвала договір між сільрадою та приватним підприємцем Сергієм Усом. Щоправда, повноцінним договором той документ назвати дуже важко. Єдине, що там вказано по суті, так це термін дії договору. Він закінчується 1 травня 2017 року. Але ні відповідальності сторін, ні будь-які інші умови в документі просто не зазначені.

 

У лісопосадках закон не діє

Буквально через кілька днів після зазначеної події голова Кобеляцької РДА Таміла Шевченко зібрала нараду. На ній мали з’ясувати, що ж відбувається в лісопосадках і наскільки це відповідає вимогам законодавства. На нараду прибули дрижиногреблянський сільський голова Лариса Молоканова, начальник філії «Полтаваобленерго» Сергій Зінченко, виконуюча обов’язки начальника Кобеляцького відділу поліції Ольга Нежеренко, депутат райради Валерій Дрига та приватний підприємець Сергій Ус.

Зінченко та Ус підтвердили, що, згідно із Законом України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об’єктів» (Статті 18-34 — Ред.), установлені певні обмеження на проведення різних видів господарської діяльності. У залежності від напруги спеціальна захисна зона може мати розміри від 5 до 40 метрів. У її межах не має бути ні дерев, ні чагарників із висотою рослин від двох метрів. У цьому випадку мова, за словами енергетиків та підприємця, йде про зону в десять метрів. От у ній Ус і займається суцільною вирубкою дерев і чагарників.

У принципі, логіку енергетиків можна зрозуміти. Навіщо їм затрачати власні сили і ресурси для розчищення охоронної зони, коли це безкоштовно для них зробить той чи інший приватний підприємець. Щоправда, ні Сергій Зінченко, ні його заступник Володимир Шибіка не показали якихось договорів між «Полтаваобленерго» та Сергієм Усом. Не змогли вони пояснити, як прийматимуть виконані роботи. Нагадаємо, що в договорі з сільською радою теж не йдеться про якийсь контроль, приймання робіт та відповідальність підприємця.

Сам Сергій Ус розповів учасникам наради, що діє в законному полі. Люди, які пиляють дерева, за його словами, проходять у нього стажування. Вочевидь, на думку Уса, у такому випадку мова про зарплату і відрахування до бюджету не ведеться. Якихось дозволів чи допусків у них теж немає. Сергій Іванович стверджує, що в цьому просто немає потреби.

Також Сергій Ус прямо під час наради зробив заяву для правоохоронців. Він заявив, що якісь невстановлені особи у сусідній лісопосадці здійснили незаконну вирубку дерев. І попросив відреагувати. Цікавий хід, що й казати. Адже і Валерій Дрига, й інші люди, яким довелось побувати на місці подій, зауважили, що дерева випилюють не лише під лінією електромереж, а й у сусідній посадці. Ус відповів, що то не його люди. А заявою під час наради він учергове себе підстрахував. Мовляв, ми пиляємо законно, а поряд хтось займається самоуправством. А якщо навіть поліцейські упіймають на гарячому його «стажерів», то підприємець без проблем перекладе провину на них. Він же сам не пиляє.

Отже, за логікою Сергія Уса, для того, аби в лісопосадках під лінією електромереж випилювати все за принципом «від крайньої деревини і до ранку», потрібно мати лише фірму чи бути приватним підприємцем і отримати лісорубний квиток. Можливо, це й так. Та голова РДА Таміла Шевченко зауважила, що на територіях під лісопосадками та вздовж автодоріг чистять лише там, де є дерева, котрі можна продати на дрова. А там, де залишається виключно молода поросль, ніхто працювати не бажає. Ольга Нежеренко теж наголосила, що у правоохоронців є питання до Сергія Уса. Тому учасники наради вирішили залучити до вивчення проблеми, що виникла у Дрижиній Греблі, ще й фахівців у області лісового господарства та представників екологічної інспекції. Про висновки, зроблені ними, ми повідомимо вже у наступному році.

І ще один важливий момент. Дрижиногреблянська сільська рада отримає від Сергія Уса близько чотирьох тисяч гривень у якості рентної плати. Це — за три кілометри лісопосадки.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 січня 2017, 10:04 | Кобеляки | Суспільство


1. Гай Фокс / 4 січня 2017, 19:24
Пиляв лісосмуги цей білицький "Остап Бендер" і при Таранушичу, при нинішній владі, і далі пилятиме. Схема "капіталовкладень" тут елементарна: місцевий сільський голова, "поважний" місцевий мінілатифундист, один з "авторитетних" ментів. Іноді, як "відмазка", керуючий РЕС. Звичайно, і без районної влади іноді не обходиться. Щоправда, нинішня себе так поставила, що її почасти можна і обійти. Можливо, хтось з прокуратури, бо він там частенько вештається. А взагалі-то, хто не знає, цей Ус -- помічник нардепа Реки на громадських засадах. Так що, "кто ж его посадит?..."(с)
2. Микола Гузченко / 5 січня 2017, 11:33
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Ой! Ти в гєйропі? А чого взимку? З’їздити в сезон не вистачило рублєй?
Ну, не суть. В Барселоні, між іншим, є ще кілька удівітєльних речей. Якщо ти, Сєдой, роззирнешся навколо, то неодмінно побачиш на кількох балконах чи у вікнах жовто-червоні смугасті прапори. Це прапори Каталонії. Справа в тім, що всі поголовно каталонці - сепаратисти і мріють про відділення регіону від решти Іспанії. А якщо ти назвеш каталонця іспанцем, він швидше за все спитає, чи ти часом не мудак. Іспанців вони не люблять, і навіть каталонські футболісти часто відмовляються грати за Фурію Рокку.
І от удівітєльне діло. Жоден підарас в Каталонії не палить і не топче іспанський прапор, не виколює очі іспанським поліцейським і жодна мавпа не бігає по площаді Іспанії з автоматами во імя свабоди БНР, хоча у них же є фактично своя країна, мова, історія. Подивись уважно, немає ополчєнцев? А знаєш чому? Бо вони мають у голові не звичний для багатьох рідкий кал, а мозги. І Каталонію люблять не на словах, а на ділі. І за незалежність вони борються політичними методами. Бо тільки так їхня батьківщина уникне війни, блокади і прочього піздєца. Отакі от удівітєльні речі.
Барселона, дорогий аміго, - це не про кіборгів і не про майдаунів, а про ДНР/ЛНР. Навєрно ані умниє, еті каталонци. А про посадки ти ніхуя не знаєш, тому не пизди.
Кланяюсь.
3. Седой / 5 січня 2017, 14:39
Туповато подключаешь, Коля???? Не тебе со мной банками меняется. Я отсюда на Пхукет, как обычно на две недели. Знаешь, где это. А июль я провел в Италии, в Линьяно Сабиадоро, если тебе это о чем-то говорит. Тунца ловил и семью покатал в Рим и Флоренцию, остальную Италию раньше изучил. В октябре купался в Аликанте и Гуардемаре, вода +24, воздух 26. А в Барселоне сейчас +14, можно не потея посмотреть футбол и места интересные. Отсюда послезавтра в Валенсии, потом в Мадрид. Поверь, не на Таврии ????
4. Гай Фокс / 6 січня 2017, 00:04
8.Седой
«На фасада повсеместно два флага, кондиционеры не взрываются, не "гатят" из всех калибров»
Дійсно, два. Один державний і один -- регіональний. Заміть, третього, якогось "гондураського аквафрешу", слава Богу, у них немає. Та і автоматів, "градів" і "буків" там ніхто не бачив. І знову ж таки, ніякий "гондурас" їх туди не поставляє. Немає там гондураських азіатів типу "трактористів і шахтарів". Та і сам же пишеш, не зовсім там і холодно, от не скачуть.
А тема тут дійсно про проблеми колись тобі рідної, а нині ненависної країни, і зовсім не про твою шкільну медаль.
5. Седой / 6 січня 2017, 09:37
Моя родная страна - Советский Союз исчезла с лица земли. А по малой родине по прежнему скучаю и жду, когда выздоровеет ее народ. А за что мне любить кастрюлеголовых? За то, что вернули из Борисполя, когда на похороны мамы летел? Только за то, что 60 не исполнилось? Такое не забудется.
А про добровольцев на Донбассе, так вспомни Испанию и Матэ Залку. В музей классами ходили, его прославляя, генерала Лукача. Вот и мы шахтерам помогаем с нациками бороться, один в один ситуация. Ну может средства поражения вперед пошли.
6. Гай Фокс / 6 січня 2017, 11:11
10.Седой
«Вот и мы шахтерам помогаем с нациками бороться, один в один ситуация.»
Не допомагаєте ви їм, а використовуєте. Ініціатива завжди йшла не від них, а від ваших лідерів-недросів, що чекали слушного моменту. Знаю особисто багатьох шахтарів з Донбасу, так ім політика ця абсолютно пофіг. Якби була робота і зарплата. І зверху нічого не летіло. А нациків і в Росії вистачає. Ви з ними боретесь? Питання риторичне, бо багато з них і зараз на Донбасі.
Щодо Мате Залки, то час розставив все на свої місця. Спочатку зрадив своїх, перейшовши у РККА. Убивав громадян чужої йому країни у громадянській війні. Потім подався до Іспанії. Але там була війна з фашизмом, що вже тоді починав бути ізгоєм у світовому співтоваристві. Твої аналогії з Україною щонайменше некоректні, бо фашизму в Україні просто немає. А націоналізм і нацизм, ти повинен знати, дві великі різниці. Ти ж Марі Лєпен, наприклад, фашисткою не назвеш?
7. саша ставицький / 6 січня 2017, 12:14
11.Гай Фокс
« бо фашизму в Україні просто немає. »

А як назвати , коли людей кидають у сміттєві баки і накривають кришкою , коли ти висловився не на користь нинішнього чиновника , і ти вже рука кремля , зрадник іт.д.?Уже навіть почали стріляти ..... .
8. саша ставицький / 6 січня 2017, 12:18
А взагалі то розмова в матеріалі про знищення української природи і тупості чиновників , які вважають , що лісосмуги можна рубати , як кому заманеться.
9. Микола Гузченко / 6 січня 2017, 12:56
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
10.Седой
« Вот и мы шахтерам помогаем с нациками бороться»

Аплодую стоячи.
Ось вам, шановне товариство, і різниця між каталонцями, яких тут чомусь обзивають іспанцями, і їбанутими мавпами, у яких в голові рідкий кал. Одні живуть собі, радіють, грають у футбол, випускають хай і німецькі, але дуже хороші Сеати. І мирно, спокійно але послідовно десятиліттями витісняють Іспанію.
А ці, сука, з нациками допомагають боротись. Ну добре, уявімо на секунду, що Україною правлять не злодюги, а нацики. В рамках боротьби з ними треба було роз’їбашити Донбас, перебити тисячі (чи десятки тисяч) мирних людей, розвалити рештки промисловості, заблокувати людей? Яка від того шкода твоїм нацикам, аміго? Яка від цього користь шахтьорам? Срєдства пораженія, блядь, впєрьод пашлі. Краще б мозги пашлі, як у каталонців. Може б ви краще адвокатів найняли замість убивць?
А стрючком своїм міряйся зі школярами - не про мене забава. Тим паче мірятися Вікіпєдією - невдячна справа. Вона у всіх одна і будь-який довбак за три хвилини може витягти звідти з десяток екзотичних географічних назв.
10. Гай Фокс / 6 січня 2017, 13:19
12.саша ставицький
«А як назвати , коли людей кидають у сміттєві баки і накривають кришкою , коли ти висловився не на користь нинішнього чиновника , і ти вже рука кремля , зрадник іт.д.?Уже навіть почали стріляти»
Правопорушення, злочин, можливо, навіть, кримінальний. При чому тут фашизм?
13.саша ставицький
«тупості чиновників , які вважають , що лісосмуги можна рубати , як кому заманеться.»
Не тупості, а продажності або ж небажання добросовісно виконувати свої посадові обов язки. Вони все правильно розуміють, але совковий принцип "що я з цього буду мати особисто" не перебороти, мабуть, цьому поколінню.
11. Седой / 6 січня 2017, 17:50
Похоже бесполезный разговор... пока кастрюли с голов не снимете, не дойдет. Хочу забыть, как страшный сон. Если бы не желание могилу мамы усидеть, вычеркнул бы из памяти, хоть и с глубоким сожалением.
P.S. если завидуешь географии поездок (не по Википедии), давай в личку кину ссылку на вчерашние фото из Барсы, с праздника Трех королей, и сегодняшние от Святого грааля из Валенсии ????
12. Адекватник / 7 січня 2017, 19:35
17.професор
« Незрозуміло, з якою метою палили автобуси, що їхали з Києва в Крим до Одеси. Також незрозуміла голосна заява про негайну зміну мовного закону, який досить різнобоко трактувався, в тому числі - й з крайнощами.»

Ну що тут незрозумілого? Їм треба було розвязати війну і обрати з першого разу свого президента. З Донбасом і Кримом ніхто б їх не обрав.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації