Вхід | Реєстрація

НБУ визнав «Платинум Банк» неплатоспроможним

НБУ визнав «Платинум Банк» неплатоспроможним

Нацбанк відніс комерційний "Платинум Банк" до категорії неплатоспроможних. Відповідне рішення регулятор ухвалив учора, 10 січня. Причина – недостатня капіталізація фінустанови, яку відповідно до вимог НБУ власники мали здійснити до 1 січня 2017 року.

"ПАТ "Платинум Банк" подало до Національного банку план реструктуризації, який передбачав виконання низки заходів з метою докапіталізації банку. Протягом 2016 року керівництво та власники істотної участі банку вживали заходи для виконання вимог з докапіталізації. Зокрема, шляхом погашення кредитів позичальників — пов'язаних осіб, надання безповоротної фінансової допомоги від акціонера, збільшення обсягу забезпечення за кредитами", — ідеться в повідомленні НБУ.

Проте станом на 1 січня банк не досяг позитивного значення капіталу, тож його і визнали неплатоспроможним.

97% (197 тисяч осіб) усіх вкладників "Платинум Банку" отримають свої вклади в повному обсязі, бо їхній розмір не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму в 200 тис. грн. Клієнти з більшими обсягами вкладів отримають їх у межах суми, гарантованої Фондом. ФГВФО забезпечить виплати гарантованої суми вкладів в обсязі близько 4,8 млрд грн.

Власниками істотної участі у ПАТ "Платинум Банк"  станом на 10 січня 2017-го є Борис Кауфман та Григорій Гуртовий незалежно від формального володіння з огляду на здійснення значного впливу на управління та діяльність банку. НБУ визнав Гуртового та Кауфмана власниками істотної участі на основі аналізу операцій банку. Крім того, Кауфман підтвердив здійснення значного впливу на управління "Платинум Банком" у письмовій заяві, яку подав регулятору.

Нагадаємо, в червні 2016 року НБУ визнав непрозорою структуру власності "Платинум Банку". Кауфман подав до НБУ пакет документів для погодження набуття істотної участі у банку в розмірі понад 75% через підконтрольні йому компанії в серпні. Проте регулятор його прохання не задовольнив і досі – "з огляду на неподання окремих документів, зокрема, через відсутність дозволу Антимонопольного комітету України на концентрацію. За інформацією Національного банку, Антимонопольний комітет у грудні 2016 року повернув без розгляду пакет документів щодо набуття Борисом Кауфманом контролю у ПАТ "Платинум Банк".

Варто зазначити, що "Платинум Банк" (раніше – Міжнародний іпотечний банк) діє від 2005 року. Має розгалужену мережу в усій Україні. На 1 квітня 2016 року банк посідав 24 місце за розмірами активів (7,472 млрд грн) серед 109, що діяли на той час в Україні.

Свого часу "Платинум Банк" очолювала Катерина Рожкова, яка нині є заступницею голови Нацбанку.

Борис Кауфман раніше займався алкогольним бізнесом, але в 2008 році продав торгову марку "Мягков" та Одеський завод шампанських вин. Зосередився на готельному бізнесі, що приносив йому дві третини доходів. Вісім років тому в партнерстві з Олександром Грановським створив компанію Vertex United, яка об'єднала активи готельного напряму – 4-5-зіркові готелі "Президент Готель", "Бристоль", "Лондонський" та інші, активи інвестиційно-девелоперського напряму, медіа-активи: журнали "Фокус", "Фокус. Красивая страна", сайт focus.ua. П'ять років тому журнал "Форбс" оцінив статки Кауфмана в 116 млн доларів.


Автор: «ТСН»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 січня 2017, 13:55 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації