Вхід | Реєстрація

Серед злочинців були правоохоронці?

Серед злочинців були правоохоронці?

У ніч перед Різдвом в Кобеляцькому районі скоєний черговий тяжкий злочин. Судячи з того, як професійно діяли злочинці, виникає підозра, що серед них є колишні, а, можливо, і діючі правоохоронці.

Злочин був скоєний у одному із сіл Кобеляцького району. Ввечері 5 січня кілька чоловіків у балаклавах увірвалися в будинок, де проживає керівник одного із великих сільгосппідприємств. Перед тим у будівлі зникло світло. Власник вийшов на вулицю, аби перевірити, що сталося. У цей момент на нього напали. Чоловік та його дружина вчинили фізичний опір нападникам. Та сили були нерівними. Злочинці побили подружжя, а потім зв’язали і почали вимагати гроші. За інформацією, котру редакція отримала з неофіційних джерел, нападники діяли дуже професійно і, водночас, ввічливо. Вони не катували господарів і навіть надали їм першу медичну допомогу. А з дому забрали лише гроші, не взявши оргтехніку та інші цінні речі.

Через годину після нападу господарям будинку вдалося звільнитися. Вони зателефонували в поліцію. За тривогою був піднятий увесь особовий склад Кобеляцького райвідділу поліції. До пошуків залучили і поліцейських із Полтави. Та по гарячих слідах розкрити злочин не вдалося. Кримінальне провадження відкрите за ознаками статті 187 Кримінального кодексу України «Розбій».

Нагадаємо, що у минулому 2016 році на території Кобеляцького району було скоєно п’ять розбійних нападів: у Шенгурах, Орлику, Колісниківці, Золотарівці та Бродщині. Із них розкриті — два. При цьому злочинець, який скоїв напад на пенсіонера в Колісниківці, не затриманий. Він оголошений у розшук.

Ольга Нежеренко, яка виконує обов’язки начальника Кобеляцького райвідділу внутрішніх справ, не розкриваючи деталі слідства, підтвердила, що злочин, вчинений перед Різдвом, скоїли дуже підготовлені люди. І, швидше за все, таких бандитів будуть цікавити будинки інших заможних людей.

Поліцейські рекомендують усім фермерам та підприємцям вжити заходів для того, щоб убезпечити себе від подібних нападів.

  • Не тримати вдома значних сум грошей та дорогоцінностей.
  • Не виходити на вулицю, якщо в будинку раптово зникло світло.
  • Мати вдома стаціонарний телефон, адже злочинці можуть використовувати спецпристрої, що глушать мобільний зв’язок.
  • Обладнати будинок сигналізацією.
  • Установити відеоспостереження.
  • Бажано, щоб одна із камер спостереження була замаскована.
  • Сигнал із відеокамер має одразу йти на віддалений сервер, адже злочинці можуть забрати жорсткий диск із комп’ютера та карти пам’яті.
  • У разі нападу не провокувати злочинців на агресію.
  • Миттєво, не гаючи і хвилини, повідомляти про напад за номером 102.

Звичайно ж, поліцейські в інтересах слідства дуже скупо коментують цю подію і не озвучують ніяких версій. Та, судячи із тієї інформації, яку вдалося отримати редакції із різних джерел, можна підозрювати, що в складі банди були колишні або навіть діючі правоохоронці. Надто ж професійно і організовано вони діяли.

По-перше, злочинці вели оперативне спостереження за будинком. І напали лише через годину після того, як поїхали люди, котрі гостювали у власників оселі.

По-друге, нападники не залишили жодних слідів. Навіть на ногах у них були одягнені спеціальні бахіли.

По-третє, у них був план щодо того, як виманити людей із будинку. І, швидше за все, нападники готували кілька варіантів подальшого розвитку подій.

По-четверте, їх не цікавило ніщо інше, окрім грошей і золота. Адже саме такі цінності потім практично неможливо ідентифікувати і вони є найбільш ліквідними.

По-п’яте, злочинці не катували своїх жертв і навіть надали їм меддопомогу. Банальні бандити так не діють.
Тобто, злочинці розробили детальний план своєї операції, мали чітку тактику дій, знали, які речові докази можуть допомогти їх викрити. Були дуже дисциплінованими. Це свідчить про їх високий рівень підготовки. У тюрмах такому, зазвичай, не вчать.

Звідси — невтішний висновок. Якщо до складу банди входять професіонали із числа правоохоронців, то шансів на розкриття цього злочину практично немає. Як немає жодного дієвого засобу, щоб протистояти подібним нападам самостійно. Жодна сигналізація чи відеокамера не врятують. Зупинити професіоналів може лише автоматична зброя і достатній запас набоїв.

У Техасі на багатьох будинках є написи «Тут у 911 не дзвонять». Це означає, що в разі проникнення сторонніх осіб, господарі будуть без попередження стріляти на ураження. Але Україна — не Техас. І якщо ваше прізвище не Пашинський, то потріли на ураження можуть закінчитися для вас серйозним тюремним строком.

 

P. S. Напівжартівлива-напівсерйозна порада від редакції. Тримайте вдома 10-20 тисяч гривень, аби злочинці хоча б чимось поживилися. І не застосовували праску чи паяльник.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 січня 2017, 10:27 | Кобеляки | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації