Вхід | Реєстрація

У п’ятницю поженилися, а в середу — розійшлися

У п’ятницю поженилися, а в середу — розійшлися

Остаточне рішення кунівських депутатів щодо об’єднання з Кобеляками поки що довелося відкласти на п’ять днів.

20 січня відбулась сесія Кунівської сільської ради. На ній депутати розглянули звернення від кобеляцьких колег про об’єднання у спільну громаду. На засідання зібрались 9 із 12 сільських обранців.

Нагадаємо, що з цією пропозицією ще в травні 2015 року до кунівців звертався попередній кобеляцький міський голова Олександр Ісип. Та на зустріч із представниками міської ради зібрались лише два десятки сільських жителів. Під час розмови сторони не знайшли порозуміння. У серпні минулого року під час сесійного засідання очільник Кунівської сільради повідомив депутатам, що кобеляцькі колеги запропонували об’єднатися в одну громаду із центром у Кобеляках. Та присутні відклали це питання, вирішивши провести громадські обговорення в Кунівці, Колісниківці, Яблуневому, Куст-Кущах і Ліщинівці. Як показали подальші події, рішення депутатів залишилось лише на словах.

 

Дев’ять — «за», один утримався

Остання сесія сільської ради, яка відбулась минулої п’ятниці, була присвячена питанню об’єднання Кунівської та Кобеляцької громад. На неї зібрались дев’ять сільських депутатів. Міську раду на зібранні представляв її очільник Олександр Копелець.

Першим виступив голова сільради Віктор Варава, який коротко розповів про процес децентралізації. Свої слова він підтверджував інформацією, яку побачив по телевізору та прочитав в Інтернеті. Потім Варава передав слово Олександру Копельцю.

Керівник міської ради розповів, що населення райцентру становить майже 10 тисяч чоловік і цього достатньо, аби створити громаду. Та обов’язковою умовою є об’єднання з сусідніми радами.

— Ми працювали над об’єднанням із Підгорянською сільською радою, — говорить Копелець. — Із 688 мешканців нас підтримували 350. У мене їх заяви в столі лежать. Але таємно від нас зібрались 9 депутатів сільської ради і проголосували проти.

Кожному депутату був розданий аркуш паперу, де вказувались аргументи за об’єднання громад. Олександр Копелець зупинився на всіх 13 пунктах.

Першим аргументом щодо об’єднання міський голова назвав суміжність територій. Мовляв, через близькість із райцентром більшість жителів Кунівської сільради працюють у Кобеляках. І, навпаки, кобелячани їздять на роботу в Кунівку й Ліщинівку.

— Обов’язковою умовою при утворенні громади є власне сміттєзвалище на її території, — продовжує очільник міськради. — Я вас запевняю, що це питання в Кобеляках вирішене. За 250 тисяч ми найняли техніку, яка загорнула сміття в яр, поряд із цегельним заводом. Тепер раз у квартал побутові відходи підгортають. Це питання не актуальне. Тому пропоную, щоб у кожній громаді було своє звалище.

Також Олександр Копелець пообіцяв працевлаштувати всіх працівників сільської ради, які після її ліквідації залишаться без роботи. Він зазначив, що «при об’єднанні громади будуть збільшуватись повноваження, а штати розширятися». Крім того, міський голова нагадав про будівництво й утримання водогону в Кунівці, створення дитячого садка на базі початкової школи.

— Згідно перспективного плану, Кобеляки, Кунівська, Підгорянська, Кіровська сільські ради входитимуть до складу новоствореної громади, — каже посадовець. — На одну лише вашу сільраду ітиме 4,5 мільйона гривень.

Віктор Варава додав, що зважаючи на суми, які надійдуть після об’єднання, він не може не підтримати пропозицію кобеляцьких депутатів. Та попрохав Олександра Копельця, аби всі його колеги були працевлаштовані і отримували достойну зарплату. Також сільський голова наголосив, що не повинні обділятись увагою і Колісниківка та Яблуневе. У цих населених пунктах слід відремонтувати асфальтне покриття і при можливості забезпечити жителів автобусним сполученням.

— У Кобеляках усе рішається через виконком і сесію, — сказав міський голова. — У мене є помічники, Шевченко, Мирошнеченко, Шкарбан, які тримають усе на контролі. Плануємо добудувати парк. Технічної документації з ремонту доріг у місті розроблено на 8 мільйонів гривень. Тому я й пропоную об’єднатись зараз, доки Фонд регіонального розвитку виділяє кошти для громад. У 2018‑му нас об’єднають насильно і грошей не дадуть. Усі надходження будуть розподілятись між населеними пунктами відповідно до кількості мешканців.

Бухгалтер сільради Зоя Адрущенко сказала, що у минулому році надходження сільської ради становили майже 1 мільйон гривень. Це приблизно та ж тисяча на душу населення. Тобто, після об’єднання надходження не збільшаться, але перейдуть на міський рахунок. Копелець поцікавився, скільки коштів витрачається на утримання апарату сільради. Бухгалтер відповіла, що більше 400 тисяч.

— У вас залишатиметься ще ПДФО, — каже міський голова. — Сьогодні сільська рада податків за землю отримала на 300 тисяч, а повинна на мільйон. Державі вигідніше дати нам гроші, щоб ми самі розвивались. Кошти ваші залишаться на місці, оскільки наші дії контролюватиме казначейство.

Зі слів Олександра Копельця, обговорення питання щодо об’єднання може проходити в два етапи. Та краще проголосувати за це як можна швидше, щоб отримати кошти від Фонду регіонального розвитку. Потім рішення направляється в область, далі — у Верховну Раду. У травні нардепи мають затвердити утворення громади і прорахувати, скільки потрібно коштів на утримання всіх галузей. Із 2018‑го Кобеляцька і Кунівська громади почнуть розвиватись як єдине ціле.

На те, щоб переконати кунівських депутатів, Олександру Копельцю знадобилось майже дві години. За рішення створити Кобеляцьку об’єднану громаду проголосували дев’ять депутатів, враховуючи сільського голову Віктора Вараву. Також присутні обрали представників, які увійдуть до складу спільної робочої групи, що працюватиме над розробкою проектів. Копелець подякував за позитивне вирішення питання і висловив бажання якнайшвидше приступити до спільної роботи.

 

У Кунівці почались протести

20 січня кунівські депутати проголосували за об’єднання з Кобеляками, а через 5 днів їхні земляки почали вимагати скасування результатів голосування.

25 січня близько двох десятків жителів Кунівки прийшли у сільську раду і почали пред’являти претензії Віктору Вараві. Вони дорікали сільському голові за кулуарність під час прийняття рішення. За словами людей, ніхто з жителів чотирьох сіл, окрім депутатів, не знав про те, що Кунівська сільська рада буде об’єднуватись із Кобеляцькою міською. Крім того, люди бояться, що вже в цьому році закриють їх школу.

Протестувальники вимагали від Віктора Варави, аби він терміново скликав позачергову сесію і депутати своїм голосуванням анулювали попереднє рішення про об’єднання з Кобеляками.

Віктор Іванович пообіцяв вивчити законодавство, обдумати ситуацію, а потім прийняти зважене рішення. Хоча підкреслив, що він особисто є прихильником об’єднаної громади. Про подальший перебіг подій ми повідомимо.
 

 

Депутатизми

  • Хто обіжається, хто сидить, хто додому собирається.
  • Це не так, що Копелець приїхав і всіх підмогоричив. Ніфігушечки, ще буде контроль держави.
  • Якшо в нас буде 4 мільйони, то ми долги роздамо.
  • Утвориться одна велика сільська рада.
  • Не пойму, ну де ж тут підвох?
  • Ми привикли, шо нас держава завжди дурила. Хочеться вже їй вірити.
  • Я так читав цей закон, шо точно й не поняв.

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 січня 2017, 17:18 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації